Egyptiläistemppelin vesijohto voi liittyä Kleopatran hautaan

Muinaisen rakennuksen alta löytynyt tunneli palveli akveduktina. Löydön tehnyt arkeologi pitää mahdollisena, että se auttaa paikantamaan kuningatar Kleopatran ja hänen rakastajansa Marcus Antoniuksen haudan.

Muinaisessa Taposiris Megalessa sijaitsevan temppelin tunneli voi arkeologien mukaan johtaa kuningatar Kleopatran hautaan. Kuvan Kleopatraa esittävä marmoriveistos kuuluu yhdysvaltalaisen Metropolitan Museum of Art -taidemuseon kokoelmiin.

© Det Egyptiske Ministerium for turisme og antikviteter/Wikimedia Commons

Kun Egyptin viranomaiset julkaisivat kuvia muinaisen temppelin alta löytyneestä käytävästä, jollekulle saattoivat muistua mieleen Indiana Jones -elokuvat.

Löydön takana oli kansainvälinen tutkimusryhmä, jota johti Kathleen Martinez UASD-yliopistosta (Universidad Autónoma de Santo Domingo, Dominikaaninen tasavalta).

Tapahtumasta uutisoi Egyptin muinaismuistoministeriö.

Martinezin mukaan käytävä osoittaa, että antiikin aikana osattiin rakentaa taitavasti. Lisäksi hän uskoo sen vihjaavan, että kuningatar Kleopatra ja tämän rakastaja, Marcus Antonius, haudattiin johonkin lähelle.

Käytävä on 1 305 metriä pitkä ja kaksi metriä korkea. Siinä on itse asiassa kyse 13 metrin syvyyteen hakatusta kalliotunnelista, jonka kautta johdettiin vettä tuhansille ihmisille yli 2100 vuotta sitten.

© Det Egyptiske Ministerium for turisme og antikviteter

Pitkä tunneli

Käytävä sijaitsee muinaiseen Taposiris Megalen kaupunkiin rakennetun temppelin alla. Sieltä on matkaa Välimeren rannikolla idempänä olevaan Aleksandriaan noin 50 kilometriä.

Temppelin rakennutti farao Ptolemaios II Filadelfos, joka hallitsi Egyptiä vuosina 281–246 eaa. Kaupungin nimi tarkoittaa suurta Osiriksen hautaa. Egyptiläisten palvoma Osiris-jumala oli kuoleman valtakunnan hallitsija.

Kuningatar Kleopatra haudattiin oletettavasti muinaiseen Taposiris Megaleen, jonka nimi tarkoittaa suurta Osiriksen hautaa. Kleopatra katsoi, että hän ja Marcus Antonius olivat ikään kuin Osiris ja Isis. Siksi arkeologi Kathleen Martinez uskoo, että Kleopatran hautakammio rakennettiin tämän temppelin yhteyteen.

© Koantao/Wikimedia Commons

Kaksi metriä korkea ja 1 305 metriä pitkä käytävä on vähän yli 13 metrin syvyyteen hakattu kalliotunneli.

Todennäköisimpänä rakennusajankohtana pidetään Ptolemaiosten hallitsijasuvun valtakautta, joka kesti vuodesta 305 eaa. vuoteen 30 eaa. Tunneli palveli akveduktina eli vesijohtona.

Egyptiläistunnelilla on paljon yhteistä Sámoksessa Kástrovuoren läpi kulkevan Eupalinoksen tunnelin kanssa. Kreikkalaiseen saareen noin vuonna 550 eaa. rakennettu maanalainen akvedukti on 1 036 metriä pitkä.

"[Kyseessä] on antiikin insinööritaidon ihmeisiin kuuluvan kreikkalaisen Eupalinoksen tunnelin tarkka jäljennös", kuvailee Kathleen Martinez uutta löytöä IFLScience-verkkosivulle.

Taposiris Megalen temppeli on kärsinyt lukuisista luonnonmullistuksista. Vuosien 320 ja 1303 välillä tapahtuneet 23 maanjäristystä vaurioittivat rakennusta pahoin ja tukkivat tunnelin.

Ehkä yhteys Kleopatran hautaan

Tunnelista löydettiin kaksi alabasteripäätä, joista toisen oletetaan esittävän hallitsijaa ja toisen korkea-arvoista henkilöä.

Muitakin löytöjä tehtiin. Niiden joukossa on metallirahoja ja muinaisegyptiläisiä jumalia esittävien patsaiden jäännöksiä.

Kathleen Martinezin tutkimusryhmä on tehnyt kaivauksia temppelialueella jo vuosien ajan. Tavoitteena on saada selville, haudattiinko kuningatar Kleopatra ja hänen rakastajansa, roomalainen sotilas ja poliitikko Marcus Antonius, todellakin sinne niin kuin on oletettu.

Kuva farao Tutankhamonin haudasta. Kuvassa näkyvien kahden seinän takana on kaksi piilokammiota, joista toinen voi sisältää Nefertitin haudan.

© EditorfromMars/Wikimedia

Kuningatar Kleopatra (VII Filopator) kuului Ptolemaiosten hallitsijasukuun. Kun hän surmasi itsensä vuonna 30 eaa., Egyptin kreikkalaisdynastian valta päättyi. Kleopatran ja roomalaisen Marcus Antoniuksen rakkaussuhde sai traagisen lopun, ja oletettavasti heidät haudattiin yhdessä.

Vuonna 2009 kaivauksissa tuli esiin rahoja, jotka oli varustettu Kleopatran nimellä, ja naamio, jonka arvellaan esittävän Marcus Antoniusta.

Taposiris Megalen tutkimukset jatkuvat. Tunnelista löytyneet esineet analysoidaan ja yritetään sijoittaa oikeaan historialliseen yhteyteensä. Martinez suhtautuu tilanteeseen toiveikkaasti: hän uskoo, että parin hauta löytyy.

Tunnelissa oli säilynyt kaksi alabasteripäätä. Ne kuvattiin eri suunnista. Siitä, keitä veistokset esittävät, ei ole tietoa.

© Egyptin muinaismuistoministeriö