CEI RAS
Egyptiläislapsi haudattiin 142 koiran kanssa

Egyptiläislapsen haudassa oli 142 koiraa

Arkeologit yllättyivät avatessaan Niilin länsipuolella olevan muinaisen haudan. Lapsivainajan päässä oli säkki ja haudassa oli 142 ihmisen parasta ystävää – eikä kukaan tiedä, miksi.

Venäjän tiedeakatemian arkeologit tekivät yllättävän ja irvokkaan löydön muinaisesta kalmistosta Faiyumissa, joka sijaitsee Niilin länsipuolella noin sadan kilometrin päässä Kairosta etelään. Noin 300 eaa. – 600 jaa. käytössä olleessa kalmistossa oli erikoinen noin kahdeksanvuotiaan lapsen hauta.

Ensisilmäyksellä haudassa ei ollut mitään järin kummallista, mutta sitten arkeologit löysivät haudasta lapsen lisäksi 142 koiraa.

Sekään ei ole poikkeuksellista, että muinaisessa Egyptissä haudattiin koiria vainajan mukana, mutta koskaan aiemmin ei ole löydetty hautaa, jossa niitä olisi näin valtava määrä.

Koirista löytyi jäämiä sinisestä savesta, jollaista käytettiin tuon ajan egyptiläisissä patorakennelmissa, ja yhden teorian mukaan koirat olivatkin hukkuneet padon tai vesialtaan tulviessa.

Egyptiläisiä koiria

Muinaisen Egyptin koirat voidaan jakaa kolmeen päätyyppiin: paariakoiriin, vinttikoiriin ja mastiffeihin.

© Public Domain

Haudassa monta arvoitusta

Lisäksi tutkijoita kummastutti lapsen erikoinen hautaustapa: hänet oli haudattu säkki päässään. Tapa on harvinainen, ja se kertoo yleensä siitä, että vainaja on kuollut teloittamalla.

Arkeologit ovat nyt väläyttäneet myös teoriaa, jonka mukaan lapsi mahdollisesti tapettiin, koska hänen tehtävänään oli huolehtia koiralaumasta ja hän oli epäonnistunut tehtävässään.