Egyptiläiset turvautuivat lemmenloitsuihin

1 700 vuotta vanhoissa papyruksissa on loitsuja, joilla miehet yrittivät lumota sydämensä valitun.

Egyptiläinen papyrus

Sata vuotta sitten löytynyt papyrus on kirjoitettu kreikaksi.

© The Imaging Papyri Project, University of Oxford & Egypt Exploration Society

”Korvenna hänen sydäntään, kunnes hän rakastuu tämän loitsun asettajaan.”

Tällainen on Udinen yliopistossa työskentelevän historioitsija Franco Maltominin käännös 200–300-luvun papuryksesta.

Teksti on vain yksi niistä lukuisista loitsuista, joita egyptiläiset Maltominin mukaan käyttivät voittaakseen valittunsa sydämen itselleen.

Apua pyydettiin jumalilta ja demoneilta

Loitsuilla egyptiläismiehet pyysivät apua niin jumalilta kuin demoneiltakin, joita kutsuttiin tiettyjen kaavojen mukaan.

Yhdessä niistä rakastuneen miehen piti suorittaa polttouhri kylpytalossa. Loitsun tekijän piti kirjoittaa kylpylän seinään Tyfon-hirviön verellä:

”Vannotan teitä, maa ja vedet, teissä asuvan demonin ja tämän kylpylän onnen kautta, että kun loimuatte liekeissä, polttakaa häntä (valitun nimi), jonka (valitun äidin nimi) on synnyttänyt, kunnes hän (valitun nimi) tulee luokseni.”

Tuhansia papyruksia käännetään

Edelliset kaksi papyrusta kuuluvat yli sata vuotta sitten Oksyrhynkhoksen kaupungista löydettyjen 500 000 papyruksen joukkoon.

Tutkijat ja vapaaehtoiset ovat viime vuosina kääntäneet kreikankielisiä tekstejä, ja kun ne kaikki on käännetty, ne aiotaan julkaista nimellä "Oksyrhynkhoksen papyrukset".

Loitsukaavojen laatijat ovat tehneet taiat egyptiläismiehille helpoiksi, sillä näiden piti vain lisätä oman valittunsa nimi tiettyihin loitsun kohtiin. Niinpä loitsuja saattoi käyttää kuka tahansa.

”Ota kyyhkysen muna ja kirjoita siihen seuraavat maagiset merkit: ... (kohteen nimi) anna hänen rakastaa minua lopun elämääni.”

Suurin osa kirjoituksia on kuitenkin lääketieteellisiä ja eri sairauksien hoitomenetelmiä kuvaavia tekstejä.

Papyrukset on kirjoitettu kreikaksi, jota käytettiin niiden laatimisen aikoina Egyptissä yleisesti kirjoituskielenä.