Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Infrapunakuvassa egyptiläisen sukan värit näkyvät selvästi.

Sivilisaatiot - Egyptiläiset

Egyptiläiset kehittivät raidalliset sukat

Uudella tekniikalla voidaan selvittää, mitä värejä ja tekniikkaa muinaiset egyptiläiset käyttivät sukkien värjäyksessä.

British Museumin tutkijat ovat onnistuneet uuden tekniikan avulla paljastamaan egyptiläisen 300-luvulla tehdyn lasten sukan alkuperäisiä värejä.

Sukka löytyi jätekasasta muinaisesta Antinopoliksen kaupungista (nykyään Sheikh Ibada) 200 kilometriä Kairon eteläpuolella. Sen värit olivat haalistuneet, mutta tutkijat pystyivät multispektrikuvauksella selvittämään, millaiselta sukka oli alun perin näyttänyt.

UV-valo paljasti alkuperäiset värit

Tekniikka hyödyntää muun muassa ultravioletti- ja infrapunavaloa tietyillä aallonpituuksilla. Kun valo osuu sukkaan ja heijastuu siitä takaisin, lankojen erot voidaan vangita erityisellä kameralla, ja näin saadaan värit esille.

Sukasta on löydetty muun muassa punaista, sinistä ja keltaista, ja se on varhaisin esimerkki eri värisillä langoilla neulotusta sukasta. Ei kuitenkaan voida varmuudella sanoa, oliko värikkyys esteettinen vai käytännöllinen valinta.

Tekniikka sopii tekstiilien tutkintaan

Kuvantamista varten esineestä ei tarvitse ottaa fyysisiä näytteitä, toisin kuin esimerkiksi esimerkiksi radiohiiliajoitusta ja värianalyysia käytettäessä.

”Aiemmin materiaalista piti ottaa palanen tutkittavaksi. Tämä sukka on 300-luvulta. Se on pieni, se on hauras, ja tutkimusta varten osa sitä pitäisi tuhota. Multispektrikuvauksella saadaan kuitenkin hyvä käsitys esineen alkuperäisistä väreistä”, kertoi British Museumin tutkija Joanne Dyer The Guardianille.

Lue myös:

Egyptiläiset

Kuinka sisäsiittoisia Egyptin faraot olivat?

1 minuuttia
Egyptiläiset

Horuksen silmä suojasi pahalta

2 minuuttia
Egyptiläiset

Egypti haluaa herättää henkiin yhden antiikin ihmeistä

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota