Egyptiläiset hautasivat patsaita rituaalisesti

Arkeologiryhmä perehtyi perin pohjin Ptah-jumalan patsaan haudan sisältöön. Tutkimustensa perusteella he tulivat siihen tulokseen, että suuri kalkkikivinen patsas haudattiin rituaalisesti, jotta se voisi jatkaa elämäänsä tuonpuoleisessa.

Patsashauta löytyi läheltä Karnakin temppeliä Koillis-Egyptistä vuonna 2014.

© J.-Fr. Gout/CFEETK-CNRS-MoA; Copyright Antiquity

Noin 2 000 vuotta vanhassa haudassa Egpytissä ei ollutkaan ihmisiä vaan sen sijaan käsityöläisten jumalan Ptahin patsas.

”Tiedämme, että muinaisen Egyptin jumalpatsailla oli ’olevaisuutensa’”, kirjoitti hautaan perehtynyt tutkijaryhmä Cambridge University Pressin 20. syyskuuta 2017 julkaisemassa raportissa.

Raportissa tutkijat selventävät, että muinaiset egyptiläiset pitivät jumalten patsaita ikään kuin jumalten maallisena, elävänä ilmenemismuotona.

Patsaita pestiin, ruokittiin ja vaatetettiin, ja niihin suihkutettiin hajusteita.

Tähän asti ei ole tiedetty, mitä jumalpatsaille tapahtui, kun ne jostakin syystä poistettiin käytöstä.

Käytöstä poistettua patsasta ei hylätty

Ptah-jumalan patsaan hauta saattaa antaa uutta tietoa patsaiden kohtalosta.

Varsinainen jumalan patsas oli ilmeisesti ollut läheisessä temppelissä, mutta kun sitä ei ole enää voitu käyttää, se on haudattu.

Suuren Ptahin patsaan lisäksi haudassa oli 37 muuta uskonnollista esinettä ja pienoispatsasta, joista 14 esitti jälleensyntymisen jumalaa Osirista.

Kaivauksia on tehty kolme vuotta.

© M. Abady Mahmoud/CFEETK-CNRS-MoA; Copyright Antiquity

Patsas odotti jälleensyntymää

Osiriksen patsaiden suuri määrä tuskin oli sattumaa:

”Uskomme, että Ptah-patsaan piti syntyä uudelleen, ja siksi se on haudattu niin monien Osiriksen patsaiden kanssa – samaan tapaan kuin esimerkiksi faraoiden muumiot”, projektin johtava arkeologi Guillaume Charloux kertoi Live Sciencelle.