Shutterstock

Egyptiläiset eivät saaneet keittää päitä temppelissä

Arkeologit ovat löytäneet muinaisen egyptiläisen temppelin edestä satoja uhrattuja haukkoja sekä hupaisan kiellon.

Arkeologit ovat löytäneet muinaisesta egyptiläisestä Punaisenmeren satamasta Berniestä temppelin, joka oli omistettu yleensä haukaksi kuvatulle Horus-jumalalle.

Temppeli rakennettiin noin vuonna 300 eaa., ja arkeologit totesivat egyptiläisten uhranneen siellä innokkaasti:

Raunioista löydettiin muun muassa 428 haukan, 98 lampaan, 38 kalan, neljän sian, neljän aasin, kahden kamelin sekä lukemattomien linnunmunien jäännöksiä. Monilta haukoilta oli leikattu pää irti.

”Haukkojen pään leikkaaminen näyttää olleen paikallinen tapa. Se oli ehkä osa uhriseremonian loppuvaihetta”, kertoo Bostonin yliopiston uskontotieteen professori David Frankfurter.

Kreikkalaistaustaiset Ptolemaiokset hallitsivat Egyptiä vuoden 300 eaa. tienoilla. Siksi steelan koominen kielto on kirjoitettu kreikkalaisilla kirjaimilla.

© K. Braulińska

Temppelin ovella oli erikoinen kielto

Arkeologit tekivät erikoisen löydön temppelin sisäänkäynnin edestä. Muinaiset egyptiläiset olivat pystyttäneet siihen steelan, johon oli kaiverrettu Harpokrates- ja Horus-jumalien kuvat sekä kielto:
”Täällä ei ole soveliasta keittää päitä.”

”Arvelemme, että uhrieläimet keitettiin, ehkä kynimisen yhteydessä, ennen kuin ne annettiin jumalalle”, kaivauksia tehnyt tutkimusryhmä toteaa raportissaan.

Steelan kiellosta päätellen uhrieläinten keittämisestä syntyi niin paha löyhkä, että se piinasi pappien herkkää nenää ja ihmisten haluttiin siksi keittävän uhrieläimet jo kotonaan.