Ahmed Emam/Ministry of Tourism and Antiquities
Horoskooppimerkki Skorpioni

Egyptiläisestä temppelistä löytyi horoskooppimerkkejä

On erittäin harvinaista, että egyptiläisistä temppeleistä löytyy kuvia horoskooppimerkeistä – etenkään näin hyvin säilyneitä. Löytö voi antaa tutkijoille uutta tietoa egyptiläisten suhteesta astrologiaan.

Egyptin arkeologiset viranomaiset ovat julkaisseet lehdistötiedotteen 300-luvulla jaa. rakennetun Esnan temppelin mittavasta entisöintityöstä ja kauniisti koristellusta katosta. Erityisesti yksi yksityiskohta kiinnittää huomion.

Entisöinnin aikana koristelujen joukosta paljastui horoskooppimerkkien kuvia.

”Horoskooppimerkit ovat egyptiläisissä temppeleissä hyvin harvinaisia”, kertoo Egyptin viranomaisten johtamaan projektiin osallistunut egyptologi Christian Leitz Tübingenin yliopistosta Saksasta.

Vanhat horoskooppimerkit olivat piilossa noki- ja tomukerrosten alla. Temppeli sijaitsee Niilin rannalla, ja se oli pitkään mutakerrostumien peitossa.

Horoskooppimerkkejä Egypti

Kuvassa näkyy selvästi ero ennen temppelin koristemaalausten entisöintiä ja sen jälkeen.

© Ahmed Emam / Ministry of Tourism and Antiquities

Innoitusta muinaisilta naapureilta

Värikkäät kuvat esittävät muun muassa länsimaisesta astrologiasta tuttuja Jousimiehen ja Skorpionin horoskooppimerkkejä.

Horoskooppimerkit kehitettiin alun perin Babyloniassa, josta ne levisivät Kreikkaan. Egyptiläiset omaksuivat ne vasta Aleksanteri Suuren valloitettua Egyptin vuonna 332 eaa., mutta niistä tuli nopeasti hyvin suosittuja.

”Horoskooppimerkkien kuvilla koristeltiin hautoja ja sarkofageja, ja niillä oli suuri merkitys astrologisissa teksteissä, kuten horoskoopeissa”, tohtori Daniel von Recklinghausen Tübingenin yliopistosta selittää.

Temppeleissä horoskooppimerkkien kuvat ovat kuitenkin erittäin harvinaisia, ja ennestään tiedossa on vain kaksi muuta tapausta. Niissä kuvien värit ovat haalistuneet, mutta Esnan temppelin kuvat ovat erinomaisessa kunnossa ja erottuvat edelleen selvästi.

Työ on yhä kesken, mutta temppelin katossa tiedetään olevan kuvattuna kaikki 12 horoskooppimerkkiä.

Näe entisöidyt horoskooppimerkit

Horoskooppimerkki Jousimies
© Ahmed Emam/Ministry of Tourism and Antiquities

Jousimies

Horoskooppimerkki Skorpioni
© Ahmed Emam/Ministry of Tourism and Antiquities

Skorpioni

Dekaaneja
© Ahmed Emam/Ministry of Tourism and Antiquities

Kaksi dekaania eli horoskooppimerkkien pienempää jako-osaa