Egyptiläinen kissamuumio olikin huijausta

Eläinten muumioiminen oli muinaisille egyptiläisille tärkeä elinkeino. Tuore kuvantamistutkimus kuitenkin paljastaa, etteivät eläinmuumiot aina olleet sitä mitä niiden väitettiin olevan.

Kissamuumio oli kääritty paksulti kankaaseen, jotta se olisi näyttänyt todellista isommalta.

© University of Aberdeen

Aberdeenin yliopiston museon tutkijat kokivat melkoisen yllätyksen, kun he tutkivat museon kokoelmiin kuuluvia muinaisia egyptiläisiä muumioita kerroskuvauksen avulla. Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, mitä muumioiden kääreiden alta löytyisi ja laatia muumioista kolmiulotteinen malli.

Museon suuri kissamuumio yllätti tutkijat kuitenkin perusteellisesti, kun sen kääreiden alta ei paljastunutkaan aikuisen kissan jäännöksiä vaan pienen kissanpennun luuranko.

Tutustu kissamuumioon:

Video

Eläinmuumioita ilman eläimiä

Kissanpoika oli palsamoitu ja kääritty paksulti kankaaseen, jotta se näyttäisi todellista kokoaan suuremmalta.

Aberdeenin yliopiston tutkijan Neil Curtisin mukaan syy huijaukseen oli raha: ”Suuresta kissamuumiosta maksettiin enemmän kuin pienestä, ja niinpä pienestä kissasta tehtiin suurempi.”

Muissa museoissa on tehty vastaavia löytöjä. Esimerkiksi chicagolaisen Fields Museumin tutkijat havaitsivat, että monissa museon eläinmuumioissa ei ollut jälkeäkään eläimistä, vaan kääreet oli topattu täyteen nahkaa ja jopa hiekkaa.

Muumioteollisuus kukoisti

”Vaikuttaa siltä, että kissanpennun niska on murrettu. Se siis koki ikävän lopun”, Neil Curtis toteaa ja jatkaa: ”Joka tapauksessa tutkimus on antanut meille uutta tietoa muinaisen Egyptin arjesta ja sikäläisten temppelien käytännöistä.”

Monet egyptiläiset halusivat viedä lemmikkinsä mukanaan hautaan, mutta kissamuumiot olivat myös suosittuja uhrilahjoja ja niitä uhrattiin etenkin kissanhahmoiselle Bastet-jumalattarelle.

Eläinten muumioiminen oli muinaisessa Egyptissä tärkeä elinkeino, ja tutkijoiden arvioiden mukaan maassa tuotettiin kaikkiaan jopa 70 miljoonaa eläinmuumiota.