Egypti haluaa herättää henkiin yhden antiikin ihmeistä

Aleksandriassa sijainnut Faroksen majakka oli yksi maailman kuuluisimmista rakennelmista. Nyt egyptiläiset haluavat rakentaa sen uudelleen paikkaan, jossa se alun perin sijaitsi.

Egypti näytti vihreää valoa

Egyptin viranomaiset ovat juuri näyttäneet vihreää valoa suunnitelmalle rakentaa uudelleen yksi antiikin seitsemästä ihmeestä, Faroksen majakka. Aleksandrian sataman suulla sijainnut 130 metriä korkea torni oli vuosisatoja maailman korkein rakennus, kunnes useat maanjäristykset saivat sen romahtamaan maan tasalle 1300-luvulla. Ennen sitä se oli johdattanut merenkulkijoita turvaan yli 1 500 vuotta.

Majakka löytyi satamasta

Majakan jäännökset löydettiin vuonna1994 Alek sandrian satamasta. Suunnitelmien mukaan uusi monumentti pystytetään vain muutaman metrin päähän alkuperäisestä sijainnistaan. Egyptin muinaismuistoviranomaiset ovat juuri hyväksyneet rakennushankkeen, ja suunnitelma on nyt lähetetty hyväksyttäväksi Aleksandrian kuvernöörille. Kuvernöörin hyväksyntä lienee pelkkä muodollisuus, koska juuri hän on aikoinaan ehdottanut hanketta.

Iso rovio varoitti merimiehiä

Alkuperäisen majakan rakentaminen alkoi vuonna 280 eaa. Ptolemaios I:n aikana. Ptolemaios oli ykis Aleksanteri Suuren kenraaleista, joka nousi Egyptin valtaistuimelle Aleksanterin kuoleman jälkeen. Rakennus perustettiin nelikulmaiselle alustalle, siinä oli kahdeksankulmainen väliosa ja pyöreä yläosa. Päivällä merimiehiä varoitettiin suurella peilillä, josta auringosäteet heijastuivat. Öisin tornin huipulla paloi jättimäinen rovio.