Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tutkijat ovat keränneet siemeniä kahdesta hautajaispuutarhan noin 30 neliösentin kokoisesta penkistä. Niissä on saatettu kasvattaa vaikkapa salaattia, jotta jumalat olisivat suopeita kuolleille.

© CSIC
Sivilisaatiot - Egyptiläiset

Arkeologit löysivät ainutlaatuisen hautajaispuutarhan Egyptistä

Tutkijat ovat hautakaiverrosten perusteella tienneet egyptiläisistä hautajaispuutarhoista, mutta vasta nyt he ovat löytäneet sellaisen. Löytö voi auttaa ymmärtämään paremmin niin egyptiläisten arkea kuin uskonnollisia tapojakin.

Salaattia ja viikunoita jumalille.

Muinaiset egyptiläiset viljelivät vihanneksia, hedelmiä ja puita pitääkseen suhteensa jumaliin kunnossa ja varmistaakseen kuolemanjälkeisen elämän.

Näin on ainakin pitkään arveltu niin sanottuja hautajaispuutarhoja kuvaavista kaiverroksista ja maalauksista monien hautakammioiden seinillä. Nyt tutkijat ovat ensimmäistä kertaa löytäneet konkreettisia todisteita tällaisesta kasvimaasta läheltä Kuninkaiden laaksoa Luxorista.

Kasvit liittyivät egyptiläisten uskontoon

Kasvimaa on 4 000 vuotta vanha ja kooltaan noin 2 kertaa 3 metriä.

Se on jaettu pieniin noin 30 neliösentin kokoisiin osioihin eli penkkeihin, joissa egyptiläiset ovat viljelleet heille symbolisesti tärkeitä kasveja. Kasveilla on ollut suuri merkitys hautajaisrituaaleissa.

Löydön tehnyttä tutkimusryhmää johti professori José Manuel Galán CSIC:stä (Spanish National Research Council).

”Puutarhasta voimme saada lisätietoa egyptiläisten uskonnollisista käsityksistä ja käytännöistä, mutta myös kulttuurista ja yhteiskunnasta 12. dynastian ajalta, jolloin Thebasta tuli yhdistyneen Ylä- ja Ala-Egyptin pääkaupunki (faraoiden aikana Egypti oli jakaantunut kahteen osaan),” professori Galán kertoi Phys.org:ille.

Puutarha on siis peräisin muinaisen Egyptin 12. dynastian ajalta noin 2000 vuotta ennen ajanlaskumme alkua.

Salaatti varmisti jälleensyntymisen

Tutkijat tietävät, että tietyillä kasveilla oli oma merkityksensä egyptiläisille. Esimerkiksi salaatti ja sykomoriviikunapuu ovat liittyneet jälleensyntymiseen.

Sykomoriviikunapuu

© Shutterstock

Tutkijat eivät ole vielä tunnistaneet hautajaispuutarhassa kasvatettuja kasveja, mutta he ovat keränneet kahdesta penkistä siemeniä analysoitavaksi.

Lue myös:

Egyptiläiset

Paviaanimuumiot paljastivat mysteerin

2 minuuttia
Egyptiläiset

Kissoja palvottiin muinaisessa Egyptissä

12 minuuttia
Egyptiläiset

Top 10: Egyptin mahtavimmat faraot

7 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota