Arkeologit löysivät ainutlaatuisen hautajaispuutarhan Egyptistä

Tutkijat ovat hautakaiverrosten perusteella tienneet egyptiläisistä hautajaispuutarhoista, mutta vasta nyt he ovat löytäneet sellaisen. Löytö voi auttaa ymmärtämään paremmin niin egyptiläisten arkea kuin uskonnollisia tapojakin.

Tutkijat ovat keränneet siemeniä kahdesta hautajaispuutarhan noin 30 neliösentin kokoisesta penkistä. Niissä on saatettu kasvattaa vaikkapa salaattia, jotta jumalat olisivat suopeita kuolleille.

© CSIC

Salaattia ja viikunoita jumalille.

Muinaiset egyptiläiset viljelivät vihanneksia, hedelmiä ja puita pitääkseen suhteensa jumaliin kunnossa ja varmistaakseen kuolemanjälkeisen elämän.

Näin on ainakin pitkään arveltu niin sanottuja hautajaispuutarhoja kuvaavista kaiverroksista ja maalauksista monien hautakammioiden seinillä. Nyt tutkijat ovat ensimmäistä kertaa löytäneet konkreettisia todisteita tällaisesta kasvimaasta läheltä Kuninkaiden laaksoa Luxorista.

Kasvit liittyivät egyptiläisten uskontoon

Kasvimaa on 4 000 vuotta vanha ja kooltaan noin 2 kertaa 3 metriä.

Se on jaettu pieniin noin 30 neliösentin kokoisiin osioihin eli penkkeihin, joissa egyptiläiset ovat viljelleet heille symbolisesti tärkeitä kasveja. Kasveilla on ollut suuri merkitys hautajaisrituaaleissa.

Löydön tehnyttä tutkimusryhmää johti professori José Manuel Galán CSIC:stä (Spanish National Research Council).

”Puutarhasta voimme saada lisätietoa egyptiläisten uskonnollisista käsityksistä ja käytännöistä, mutta myös kulttuurista ja yhteiskunnasta 12. dynastian ajalta, jolloin Thebasta tuli yhdistyneen Ylä- ja Ala-Egyptin pääkaupunki (faraoiden aikana Egypti oli jakaantunut kahteen osaan),” professori Galán kertoi Phys.org:ille.

Puutarha on siis peräisin muinaisen Egyptin 12. dynastian ajalta noin 2000 vuotta ennen ajanlaskumme alkua.

Salaatti varmisti jälleensyntymisen

Tutkijat tietävät, että tietyillä kasveilla oli oma merkityksensä egyptiläisille. Esimerkiksi salaatti ja sykomoriviikunapuu ovat liittyneet jälleensyntymiseen.

Sykomoriviikunapuu

© Shutterstock

Tutkijat eivät ole vielä tunnistaneet hautajaispuutarhassa kasvatettuja kasveja, mutta he ovat keränneet kahdesta penkistä siemeniä analysoitavaksi.