Kuninkaallinen hauta oli täynnä ­aarteita, joista Carter ei malttanut pitää näppejään erossa.

Arkeologi varasti Tutankhamenin haudasta

Asiantuntijat uskovat löytäneensä todisteita siitä, että Tutankhamenin haudan vuonna 1922 löytänyt Howard Carter varasti haudasta arvoesineitä.

Tutankh­amenin haudan löytäjä Howard Carter varasti haudasta todennäköisesti lukemattomia mittaamattoman arvokkaita esineitä. Väite perustuu siihen, että monien Egyptin ulkopuolella sijaitse­vien museoiden ­kokoelmissa on kuluisan faraon haudasta peräisin ­olevia esineitä.

Kun Carter löysi Tutankh­amenin haudan Kuninkaiden laaksosta vuonna 1922, hän halusi lähettää haudasta ­löytyneet noin viisituhatta ­esinettä heti Britanniaan ja Yhdysvaltoihin. Egyptin viranomaiset kuitenkin estivät ­aikeen ja saivat muinais­aarteet pidettyä Kairossa.

Saksalainen egyptologi Christian Loeben on kuitenkin hiljattain selvittänyt, että ­Louvren museokokoelmiin kuuluva keraaminen hahmo on peräisin Tutankh­amenin haudasta. Loebenin Der Spiegel -lehdelle antamien tietojen mukaan tämä käy selvästi ilmi muun muassa patsaaseen kaiverretusta Tutankhamenin hallitsija­nimestä.

Myös New Yorkin Metro­politan Museum of Artissa on noin 20 esinettä Tutankhamenin haudasta, kuten norsun­luinen koiraveistos, useita sormuksia sekä kaksi hopeista arkunnaulaa. Carter väitti, että hauta oli ryöstetty jo muinoin. Loeben kuitenkin uskoo Carterin ­itsensä ryöstäneen haudan ennen kuin Egyptin viran­omaiset ehtivät estää häntä.