Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Ramppi löytyi kivilouhokselta, mutta järjestelmää on voitu käyttää myös pyramidien rakentamisessa.

Sivilisaatiot - Egyptiläiset

4 500 vuotta vanha ramppi voi tarjota ratkaisun pyramidien arvoitukseen

Tutkijoiden löytämä kekseliäs luiska voi tarjota ratkaisun siihen, miten muinaiset egyptiläiset rakensivat mahtavat pyramidinsa.

Yksi tutkijoita pitkään askarruttaneista arvoituksista – miten muinaiset egyptiläiset pystyivät rakentamaan valtavia pyramideja – on mahdollisesti ratkaistu. Egyptissä Hatnubin kivilouhoksen kaiverroksia tutkineet ranskalaiset ja brittiläiset tutkijat löysivät sattumalta kivilohkareiden kuljettamiseen tarkoitetun rampin jäännökset.

Tutkijat ajoittivat rampin kaiverrosten perusteella ajalle 2000–2500 eaa. eli samoihin aikoihin kun Gizan suuret pyramidit rakennettiin.

Idea ei ole uusi

Teoria, jonka mukaan valtavan suuret ja raskaat kivilohkareet on kuljetettu ylös ramppia pitkin, ei ole uusi. Nyt on kuitenkin löydetty ensimmäisen kerran konkreettisia todisteita tuollaisen rampin olemassaolosta. Pyramidien rakentamisessa käytetyt nostojärjestelmät on todennäköisesti hävitetty rakennuksen valmistuttua.

Ramppiin oli louhittu portaat, ja siinä on ollut puisia paaluja, joiden ympärille asetettujen köysien avulla kiviä voitiin vetää ramppia ylös.

Työ kävi nopeasti

Järjestelmä oli tehokas, koska sillä kiviä pystyttiin vetämään ylöspäin 20 asteen nousukulmassa. Aiemmin tutkijat ovat olettaneet, että ramppien jyrkkyys on ollut enintään 10 astetta.

”Tämän tekniikan ansiosta kivien liikutteluun on pystytty keskittämään useamman ihmisen voimat kerralla, jolloin työ on käynyt nopeammin”, kertoo egyptologi Roland Enmarch, yksi Hatnubin projektin johtajista.

Näin ollen esimerkiksi Kheopsin pyramidi on voitu rakentaa nopeammin kuin tähän asti on uskottu.

Lue myös:

Egyptiläiset

Faraot tavoittelivat ikuisuutta jyhkeillä pyramideilla

15 minuuttia
Egyptiläiset

Mitä muinaiset egyptiläiset söivät?

2 minuuttia
Egyptiläiset

Horuksen silmä suojasi pahalta

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota