4 400 vuotta vanhasta egyptiläisestä pyramidista paljastui salakammioita

Arkeologit löysivät tutkakuvausten avulla piilokammioita niin sanotusta Sahuran pyramidista

Pyramidi rakennettiin egyptiläiselle farao Sahuralle noin 2400-luvulla eaa. Pyramidi oli yksi ensimmäisistä Abusirin alueella.

© Wikimedia Commons/Aoswch

Ryhmä egyptologeja kunnosti 4 400 vuotta vanhaa pyramidia, joka oli aikanaan rakennettu Egyptin viidennen dynastian farao Sahuran kunniaksi.

Tutkijat olivat puhdistamassa pyramidia ja vakauttamassa sitä sisältäpäin, kun he löysivätkin jälkiä muinaisesta käytävästä, joka vahvisti jo vuonna 1836 esitetyn teorian.

Tuolloin pyramidilla teki kaivauksia egyptologi John Perring, joka uskoi löytäneensä jälkiä matalasta käytävästä, mutta se niin oli huonossa kunnossa ja täynnä kivijätettä, ettei hän pystynyt tutkimaan sitä tarkemmin.

Hän epäili, että matala käytävä voisi johtaa useampiin varastohuoneisiin, mutta saksalainen egyptologi Ludwig Borchardt kumosi teorian tutkiessaan pyramidia vuonna 1907.

Nyt saksalainen ja egyptiläinen tutkijaryhmä, jota johtaa tohtori Mohamed Ismail Khaled Würzburgin yliopiston egyptologian laitokselta, on tutkinut uudelleen muinaisen pyramidin kapeat käytävät.

Tällä kertaa he käyttivät tutkimuksissa lidar-tutkaa ja 3D-kuvannusta. Lidar pommittaa pyramidia laserpulsseilla, joiden avulla pyramidia ja sen kapeita käytäviä voidaan kartoittaa millimetrin tarkkuudella.

Nyt egyptologit löysivät taas piilotetun käytävän. Se johti heidät jopa kahdeksaan aiemmin löytämättömään kammioon, joiden he uskovat mahdollisesti toimineen kuninkaallisten hautaesineiden säilytystiloina.

Nykytekniikan avulla he pystyivät vahvistamaan John Perringin hypoteesin vuodelta 1836.

Tutkijoiden mukaan löytö on merkittävä askel Sahuran pyramidin tutkimuksessa ja sen ymmärtämisessä, miten pyramidirakenteet ovat kehittyneet ajan myötä.