2 000 vuotta vanha muumio sai uudet kasvot

Kuollessaan Etelä-Egyptissä vähintään 2 000 vuotta sitten nainen oli nuori ja kaunis. Nyt australialaistutkijat ovat herättäneet hänet eloon nykytekniikan avulla.

3D-tulosteen valmistus Meritamunin kallosta kesti 140 tuntia.

© Paul Burston

Kerroskuvauksen, 3D-tulostetun kallon ja taitavan oikeuslääketieteellisen käsityön avulla on saatu selville, miltä yli 2 000 vuotta sitten muumioitu nainen näytti, kun nainen vielä eli.

Lopputulos on kaunis 18–25-vuotias nainen nimeltään Meritamun, mikä tarkoittaa ”kuningas Amonin rakastamaa”.

Erityistä on se, että Melbournen yliopiston ja Victorian Institute of Forensic Medicinen tutkijaryhmä ja oikeuslääketieteen asiantuntijat onnistuivat luomaan muumiolle kasvot nostamatta ainuttakaan sidettä erittäin hauraan muinaismuiston kasvoilta.

Uusi tekniikkaa tarjoaa loputtomat mahdollisuudet

Tutkijat tulostivat kerroskuvauksen tulosten perusteella 3D-tulostimella tarkan kopion muumion kallosta, minkä jälkeen kasvot rekonstruoitiin äärimmäisen tarkasti.

Tämä ei ole ennen ollut mahdollista, ja tekniikalla saadaankin uutta tietoa sadoistatuhansista arkeologisissa kaivauksissa löytyneistä kalloista ja luurangon osista, joita säilytetään museoissa ja yliopistoissa ympäri maailman.

Tekniikka voi myös helpottaa esimerkiksi onnettomuuksien tai rikosten uhrien oikeuslääketieteellistä tunnistusta.

Kurkistus suoraan menneisyyteen

”Uuden ei-invasiivisen menetelmän avulla voimme nähdä kaikkien kerrosten – myös luiden jäännösten ja itse kallon – läpi”, kertoo tohtori Ryan Jefferies Melbournen yliopistosta.

”Tekniikka tarjoaa harvinaisen katsauksen elämään tuhansia vuosia sitten. Koska rekonstruktiot ovat ennen olleet hyvin viitteellisiä, saamme uudella tekniikalla paljon tarkempia tuloksia”, hän selittää.