10 asiaa, joita et ehkä tiennyt muinaisista egyptiläisistä

Faraon hiukset olivat pyhät, lapset kulkivat alasti, ja orjat voideltiin hunajalla. Tähän on koottu muinaisesta Egyptistä 10 erikoista faktaa, joita harva tietää.

1. Faraon hiukset olivat pyhät

Farao ei saanut antaa alamaistensa nähdä hiuksiaan. Egyptin hallitsijan piti siksi aina käyttää kruunua tai raidallisesta kankaasta valmistettua päähinettä.

2. Pikku pojat ajettiin kaljuiksi

Varakkaat egyptiläiset käyttivät peruukkeja, kun taas tavallisilla kansalaisilla oli pitkät hiukset joko valtoimenaan tai pienillä palmikoilla. Pikku pojilta ajettiin hiukset kokonaan pois lukuun ottamatta pientä suortuvaa, joka palmikoitiin.

3. Sydän oli pyhä elin

Kun egyptiläinen muumioitiin, aivot poistettiin pitkällä koukulla nenän kautta. Kaikki sisäelimet poistettiin ja säilöttiin erikseen ruukkuihin. Ainoa elin, jota ei poistettu, oli sydän, jota egyptiläiset pitivät sielun tyyssijana.

4. Ramesses rakasti 156:ta lastaan

Ramesses II:lla (1279–1213 eaa.) oli kahdeksan vaimoa ja yli sata jalkavaimoa. Hän sai 96 poikaa ja 60 tytärtä, ja hän oli niin ylpeä jälkeläisistään, että hän antoi ikuistaa heidät useisiin monumentteihin vastoin egyptiläisiä perinteitä.

5. Farao vihasi kärpäsiä

Farao Pepi II ei sietänyt kärpäsiä. Joidenkin lähteiden mukaan hän käski siksi aina voidella joukon orjia hunajalla, jolloin kärpäset lensivät heidän kimppuunsa ja jättivät faraon rauhaan.

6. Lapset eivät tarvinneet vaatteita

Muinaisen Egyptin ilmasto oli niin lämmin, että useimmat lapset kulkivat alasti murrosikään saakka. Miehet käyttivät lannevaatteita ja naiset ohuita hameita.

7. Naiset olivat riippumattomia

Muinaisessa Egyptissä naiset olivat juridisesti tasa-arvoisia ja he saattoivat halutessaan myös erota miehestään. Taloudellisesti naiset olivat riippumattomia. He pystyivät perustamaan yrityksiä ja palkkaamaan niihin myös miehiä.

8. Maa oli litteä

Egyptiläiset olivat varmoja siitä, että Maa oli litteä kuin pannukakku. Heidän mukaansa Niili virtasi Maan keskustan halki.

9. Egyptiläiset olivat 2 000 vuotta aikaansa edellä

Vuonna 1945 skotlantilainen lääkäri Alexander Fleming sai Nobelin lääketieteen palkinnon keksittyään, että tietyntyyppinen home tappaa bakteereja. Muinaiset egyptiläiset olivat selvillä tästä ja hoitivat esimerkiksi haavoja homeisella leivällä.

10. Kaikki meikkasivat

Muinaisessa Egyptissä sekä miehet että naiset ehostivat itseään suojautuakseen auringolta. He esimerkiksi rajasivat silmänsä vihreällä tai mustalla värillä, joka suojeli silmiä auringonpaisteelta. Vihreää väriä tehtiin kuparista ja musta valmistettiin lyijystä.