Juontaja hyökkää tiedettä vastaan
Graham Hancock on jo vuosikymmeniä kiertänyt markkinoimassa salaliittoteoriaansa unohdetusta jääkauden aikaisesta sivilisaatiosta, joka liittyy Atlantiksen taruun.
Brittisanomalehti The Guardian on kutsunut Sivilisaatiot ennen ihmistä -sarjaa ”Netflixin vaarallisimmaksi sarjaksi”. Sarja tarjoaa Hancockin kaltaisille salaliittoteoreetikoille mahdollisuuden levittää kyseenalaistamatta teorioitaan, jotka se rinnastaa tieteellisiin faktoihin, ja se on luokiteltu Netflixillä ”dokumentiksi”.
Hancock hyödyntää perinteisiä salaliittoteorioiden keinoja vakuuttaakseen katsojat yliampuvien väitteidensä todenperäisyydestä.
Kun hänellä ei ole esittää konkreettisia todisteita muinaisen korkeakulttuurinsa olemassaolosta, hän turvautuu retorisiin ”entä jos” -argumentteihin.
Hän esimerkiksi spekuloi, kohoavatko Länsi-Jaavalla sijaitsevan Gunung Padangin kivipylväät unohdetun sivilisaation rakentaman kätketyn pyramidin päällä. Todellisuudessa arkeologit ovat jo kauan sitten todistaneet, että Gunung Padang rakennettiin sammuneen tulivuoren päälle.
Graham Hancock kiertää ovelasti konkreettisten arkeologisten todisteiden puutteen hyökkäämällä asemansa vakiinnuttaneita historioitsijoita, geologeja ja arkeologeja vastaan. Hän varoittaa katsojia luottamasta näihin ”niin sanottuihin” asiantuntijoihin ja julistaa heille sodan heti sarjan ensimmäisessä jaksossa.
”Ehkä perinteisten akateemisten piirien ylimielinen ja alentuva asenne estää meitä arvioimasta kunnolla niiden tarjoamia mahdollisuuksia”, Hancock viittaa salaliittoteorioihinsa.
Hancock korostaa sarjassa, että perinteisiin tutkijoihin ei voi luottaa, sillä he salaavat todisteita ”totuudesta”. Kun Hancock maalaa vahvaa viholliskuvaa vakiintuneesta tutkimuksesta, hänen ei tarvitse esittää todisteita omille teorioilleen. Hänen argumenttinsa tuntuu olevan se, että koska arkeologit automaattisesti valehtelevat, hänen vaihtoehtoisen teoriansa on oltava totta.
Salaliittoteoreetikot hävetkööt
Pian Sivilisaatiot ennen ihmistä -sarjan julkaisemisen jälkeen 5 500 arkeologin yhdistys kirjoitti avoimen kirjeen, jossa se kehotti Netflixiä tekemään katsojille selväksi, että Hancockin sarja on enemmän sepitettä kuin tiedettä.
”Pyydämme Netflixiä ja ITN Productionsia poistamaan kaikki väitteet tai vihjaukset, joiden mukaan tämä sarja olisi tosiasioihin perustuva dokumentti tai dokumenttisarja, ja luokittelemaan sen ’scifiksi’”, pyydetään puheenjohtaja Daniel H. Sandweissin Society for American Archaeology -yhdistyksen nimissä kirjoittamassa kirjeessä. Sarjan katsomisen jälkeen on vaikea olla eri mieltä hänen kanssaan.
Hancock levittää Sivilisaatiot ennen ihmistä -sarjassa häpeämättä teorioita, joihin hänen koko uransa perustuu. Hancockin retoriikkaa voidaan kuitenkin käyttää myös häntä vastaan: Hancockin kirjoja on myyty maailmanlaajuisesti yhdeksän miljoonaa kappaletta, ja hän kuittasi muhkean palkkion myös roolistaan sarjan juontajana. Entä jos hän ei itsekään usko omiin teorioihinsa vaan käyttää niitä vain keinona ansaita miljoonia?
Siihen salaliittoteoriaan mekin olemme valmiita uskomaan.
HISTORIAN TUOMIO: 1/6 TÄHTEÄ