Netflix
Sivilisaatiot-ennen-ihmistä-Graham-Hancock

”Dokumenttisarja” on silkkaa salaliittopuppua

Kiistelty dokumenttisarja ”Sivilisaatiot ennen ihmistä” kuvaa kadonneen, teknisesti kehittyneen sivilisaation etsintää mukaansatempaavasti, mutta uskottavuudeltaan se on Indiana Jones -elokuvien tasoa.

Kun viimeinen jääkausi päättyi noin 12 000 vuotta sitten, merten pinta nousi yli 120 metriä, mikä tuhosi laajoja alueita maapallolla. Raju ilmastonmuutos hävitti tähän asti tuntemattoman, teknisesti kehittyneen sivilisaation.

Tuhosta hengissä selvinneet onnistuivat kuitenkin levittämään tietämystään muun muassa kirjoitetusta kielestä, tähtitieteestä, maanviljelystä ja rakennustekniikoista primitiivisemmille kansoille. Näin nuo esihistorialliset viisaat tasoittivat tietä myöhemmille korkeakulttuureille, kuten Egyptille, Mesopotamialle ja asteekkien valtakunnalle.

Näin uskoo brittiläinen toimittaja ja kirjailija Graham Hancock. Kiistellyssä – ja erittäin suositussa – Netflix-sarjassa Sivilisaatiot ennen ihmistä Hancock matkustaa ympäri maailmaa etsimässä merkkejä tuosta salaperäisestä kadonneesta sivilisaatiosta.

Sarjan kohtalokas musiikki, mukaansatempaava leikkaus ja kiehtova kertojanääni säestävät Hancockin matkoja kuuluisiin arkeologisiin kohteisiin. Sarja tempaa väkisinkin mukaansa – sääli vain, että sekä sen lähtökohta että taustalla oleva ”tiede” ovat silkkaa hölynpölyä.

Katso Sivilisaatiot ennen ihmistä -sarjan traileri

Juontaja hyökkää tiedettä vastaan

Graham Hancock on jo vuosikymmeniä kiertänyt markkinoimassa salaliittoteoriaansa unohdetusta jääkauden aikaisesta sivilisaatiosta, joka liittyy Atlantiksen taruun.

Brittisanomalehti The Guardian on kutsunut Sivilisaatiot ennen ihmistä -sarjaa ”Netflixin vaarallisimmaksi sarjaksi”. Sarja tarjoaa Hancockin kaltaisille salaliittoteoreetikoille mahdollisuuden levittää kyseenalaistamatta teorioitaan, jotka se rinnastaa tieteellisiin faktoihin, ja se on luokiteltu Netflixillä ”dokumentiksi”.

Hancock hyödyntää perinteisiä salaliittoteorioiden keinoja vakuuttaakseen katsojat yliampuvien väitteidensä todenperäisyydestä.

Kun hänellä ei ole esittää konkreettisia todisteita muinaisen korkeakulttuurinsa olemassaolosta, hän turvautuu retorisiin ”entä jos” -argumentteihin.

Hän esimerkiksi spekuloi, kohoavatko Länsi-Jaavalla sijaitsevan Gunung Padangin kivipylväät unohdetun sivilisaation rakentaman kätketyn pyramidin päällä. Todellisuudessa arkeologit ovat jo kauan sitten todistaneet, että Gunung Padang rakennettiin sammuneen tulivuoren päälle.

Teoria on kaukana mullistavasta

Sivilisaatiot-ennen-ihmistä-seinämaalaus
© National Archaeological Museum of Athens

Sarja: Hurja teoria ”kumoaa vallitsevat käsitykset historiasta”

Hancockin mukaan teoria kehittyneestä jääkauden aikaisesta sivilisaatiosta, joka auttoi rakentamaan suuria muinaisia rakennelmia, on niin mullistava, että se ”kumoaa vallitsevat käsitykset historiasta”.

Sivilisaatiot-ennen-ihmistä-Ignatius-Donnelly
© Wikimedia Commons

Fakta: Teoria on vanhan kierrätystä

Hancockin ”mullistava” teoria on kopioitu häpeilemättä teoksesta Atlantis: The Antediluvian World, jonka yhdysvaltalainen kongressiedustaja Ignatius Donnelly julkaisi vuonna 1882. Asiantuntijat ovat kumonneet teorian useaan otteeseen.

Graham Hancock kiertää ovelasti konkreettisten arkeologisten todisteiden puutteen hyökkäämällä asemansa vakiinnuttaneita historioitsijoita, geologeja ja arkeologeja vastaan. Hän varoittaa katsojia luottamasta näihin ”niin sanottuihin” asiantuntijoihin ja julistaa heille sodan heti sarjan ensimmäisessä jaksossa.

”Ehkä perinteisten akateemisten piirien ylimielinen ja alentuva asenne estää meitä arvioimasta kunnolla niiden tarjoamia mahdollisuuksia”, Hancock viittaa salaliittoteorioihinsa.

Hancock korostaa sarjassa, että perinteisiin tutkijoihin ei voi luottaa, sillä he salaavat todisteita ”totuudesta”. Kun Hancock maalaa vahvaa viholliskuvaa vakiintuneesta tutkimuksesta, hänen ei tarvitse esittää todisteita omille teorioilleen. Hänen argumenttinsa tuntuu olevan se, että koska arkeologit automaattisesti valehtelevat, hänen vaihtoehtoisen teoriansa on oltava totta.

Arkeologia kumoaa Hancockin teoriat

Sivilisaatiot-ennen-ihmistä-Meksiko
© Netflix

Sarja: Pyramidi kätkee jälkiä unohdetusta sivilisaatiosta

Graham Hancockin mukaan Meksikossa sijaitsevan Tlachihualtepetlin pyramidikompleksin alla on vielä esiin kaivamaton rakennelma, jonka kehittynyt korkeakulttuuri rakensi yli 12 000 vuotta sitten.

Sivilisaatiot-ennen-ihmistä-Meksiko
© Musée du quai Branly/Wikimedia Commons

Fakta: Pyramidi on ”vain” vähän yli 2 000 vuotta vanha

Tlachihualtepetlin pyramidikompleksissa on lukuisia maanalaisia tunneleita, joista on paljastunut monenlaisia arkeologisia löytöjä luurangoista patsaisiin ja seinämaalauksiin. Vanhimmatkin niistä on ajoitettu 400-luvulle eaa.

Salaliittoteoreetikot hävetkööt

Pian Sivilisaatiot ennen ihmistä -sarjan julkaisemisen jälkeen 5 500 arkeologin yhdistys kirjoitti avoimen kirjeen, jossa se kehotti Netflixiä tekemään katsojille selväksi, että Hancockin sarja on enemmän sepitettä kuin tiedettä.

”Pyydämme Netflixiä ja ITN Productionsia poistamaan kaikki väitteet tai vihjaukset, joiden mukaan tämä sarja olisi tosiasioihin perustuva dokumentti tai dokumenttisarja, ja luokittelemaan sen ’scifiksi’”, pyydetään puheenjohtaja Daniel H. Sandweissin Society for American Archaeology -yhdistyksen nimissä kirjoittamassa kirjeessä. Sarjan katsomisen jälkeen on vaikea olla eri mieltä hänen kanssaan.

Kivikauden ihmiset osasivat rakentaa suuria temppeleitä

Sivilisaatiot-ennen-ihmistä-Göbekli-Tepe
© Creative Commons

Sarja: Temppeli on vankka todiste

Turkissa sijaitseva Göbekli Tepen temppeli rakennettiin noin 12 000 vuotta sitten. Hancockin mukaan tuon ajan metsästäjä-keräilijät eivät kyenneet rakentamaan mitään niin monimutkaista, joten alueella täytyi vaikuttaa jokin kehittynyt sivilisaatio.

Ancient-Apocalypse-Göbekli-Tepe
© Teomancimit/Wikimedia Commons

Fakta: Temppeli ei todista yhtään mitään

Göbekli Tepe rakennettiin noin 12 000 vuotta sitten, mutta mikään ei viittaa siihen, että urakka olisi ollut sen ajan ihmisille mahdoton. Tutkimukset ovat osoittaneet, että temppeli voitiin hyvinkin rakentaa kivikautisilla työkaluilla.

Hancock levittää Sivilisaatiot ennen ihmistä -sarjassa häpeämättä teorioita, joihin hänen koko uransa perustuu. Hancockin retoriikkaa voidaan kuitenkin käyttää myös häntä vastaan: Hancockin kirjoja on myyty maailmanlaajuisesti yhdeksän miljoonaa kappaletta, ja hän kuittasi muhkean palkkion myös roolistaan sarjan juontajana. Entä jos hän ei itsekään usko omiin teorioihinsa vaan käyttää niitä vain keinona ansaita miljoonia?

Siihen salaliittoteoriaan mekin olemme valmiita uskomaan.

HISTORIAN TUOMIO: 1/6 TÄHTEÄ