Thomas Kole
TENOCHTITLAN 3D

Asteekkien pääkaupunki on luotu uudelleen yksityiskohtiin asti

Graafikoista, valokuvaajista ja arkeologeista koostuva ryhmä loi Tenochitilanin uudelleen tarkemmin kuin koskaan aiemmin käyttämällä drone-kuvia, historiallisia lähteitä ja kolmiulotteisia rakenteita.

Vuonna 1518 Tenochtitlan, joka oli ollut pitkään vain vaatimaton asutus Texcocojärven keskellä, oli jo vilkas metropoli ja atsteekkien valtavan imperiumin keskus.

Yli 200 000 asukkaan kaupunki oli tuolloin yksi maailman suurimmista, ja se oli talonpoikien, käsityöläisten, kauppiaiden, sotilaiden, pappien ja aristokraattien kotipaikka.

Asukkaat eivät voineet aavistaa, että vajaan kolmen vuoden kuluttua espanjalainen konkistadori Hernán Cortés piirittäisi kaupunkia, tuhoaisi suurimman osan siitä maan tasalle ja tappaisi asukkaita joukoittain.

Mahtava pääkaupunki katosi ikiajoiksi vuonna 1521 – muttei lopulta kokonaan. Hollantilainen 3D-asiantuntija Thomas Kole on meksikolaisten arkeologien ja muiden avustuksella luonut valtavan kaupungin uudelleen sellaisena kuin se oli ennen katastrofia.

Huiman yksityiskohtaista

Hämmästyttävä hanke on 1,5 vuoden työn tulos, ja sen nimi on A portrait of Tenochtitlan, a 3D reconstruction of the capital of the Aztec Empire.

"Muinaisesta asteekkien pääkaupungista Tenochtitlanista ei ole paljon jäljellä. Miltä tämä keskelle järveä käsin pystytetty kaupunki näytti? Olen yrittänyt herättää ikonisen kaupungin eloon uskottavalla tavalla historiallisten ja arkeologisten lähteiden sekä muiden tutkijoiden asiantuntemuksen avulla", Kole sanoi.

Tenochtitlan on kuvattu useita kertoja aiemmin muttei koskaan näin yksityiskohtaisesti ja täydellisenä 3D-mallina, jota on mahdollista tarkastella lähes katutasolle asti.

Thomas Kole on luonut hämmästyttävällä tavalla uudelleen kaupungin noin 45 000 taloa ja 2 000 suurempaa rakennusta, joissa oli useita asuntoja. Ne olivat siis eräänlaisia kerrostaloja. Kaupungin laitamilla oli myös laajoja peltoja, jotka asteekit tekivät täyttämällä tietyt järven alueet maalla ja kivillä. Niillä kasvatettiin muun muassa maissia, paprikaa ja papuja.

Thomas Kole on asettanut koko urakkansa vapaasti nähtäville omilla verkkosivuillaan, joten voit katsella lisää kauniita kuvia täällä.

Kole toivoo, että kuvista voisi olla apua muille esimerkiksi opetuksessa. Tunnettu Arizonan osavaltion yliopiston asteekkeihin erikoistunut arkeologi ja professori Michael E. Smith on jo ilmoittanut käyttävänsä kuvia omassa opetuksessaan Tenochtitlanin kukistumisesta.

Tenochtitlan 3D
© Thomas Kole & Andres Semo Garcia (SemoDron)/Autsawin Uttisin, Shutterstock