Asteekit tekivät uhreistaan kallonaamioita
Asteekit valmistivat naamioita merkittävimpien sotavankiensa kalloista.

Tutkijat ovat tehneet rekonstruktion paikasta, jossa oli kallonaamioita muiden kallojen keskellä.
Kolmekymmentä vuotta sitten vanhasta asteekkitemppelistä Templo Mayorista eli Suuresta temppelistä Meksikosta löytyi kahdeksan kallonaamiota. Tutkijoilla ei kuitenkaan ollut aavistustakaan, kenen kalloista naamiot oli tehty.
Nyt on selvinnyt, että naamiot on ilmeisesti valmistettu aatelismiesten ja tuon ajan parhaiden sotureiden kalloista.
Silmäkuopat oli koristettu simpukankuorilla
University of Montanan tutkijat tutkivat naamioita, jotka ovat kaikki peräisin 30–45-vuotiailta miehiltä. Kellään uhreista ei ole merkkejä sairauksista tai hammasvaivoista, vaan sitä vastoin heidän terveytensä näyttää olleen keskimääräistä parempi.
Sen vuoksi tutkijat päättelivät, että naamiot on tehty yhteiskunnan eliittiin kuuluneiden miesten kalloista.
Asteekit käyttivät naamioita kasvojensa päällä tai osana päähinettä. Naamiot on valmistettu muokatuista ja valkaistuista kalloista, jotka on koristeltu nenän seudulle asetetuilla terillä ja silmäkuoppiin laitetuilla simpukankuorilla.
Julmat uhrimenot
Ihmisuhrit olivat tärkeä osa asteekkien uskontoa, ja nykyään asteekit tunnetaan erityisesti julmista uhrimenoistaan. Onnekkaimmilta uhreilta katkaistiin kaula tai heidät poltettiin, mutta joiltakuilta leikattiin sydän irti rinnasta tai he joutuivat taistelemaan elämästään täydessä varustuksessa olleen ritarin kanssa aseenaan vain sulkapeitteinen nuija.
Templo Mayor toimi asteekkien poliittisena ja uskonnollisena keskuksena, ja se sijaitsi nykyisen Méxicon alueella. Tutkijat arvelevat, että paikassa suoritettiin 1400-luvulla vuosittain
20 000 ihmisuhria – ja osasta uhreista siis valmistettiin kallonaamioita.