Arvokkaita hopeakoruja löytyi Puolassa goottilaisista haudoista

Germaaniheimo gootit olivat taitavia hopeaseppiä, ja he valmistivat yhtä laadukkaita koruja kuin Rooman valtakunnassa. Puolassa sijaitsevasta valtavasta hautakompleksista tehdyt uudet löydöt todistivat tämän jälleen kerran todeksi.

Gamle sølvsmykker i udstrakt hånd

I det nordlige Polen har arkæologer udgravet 50 grave fra den germanske stamme, goterne. Sølvsmykkerne, som nogle af de døde havde fået med i graven, er af særlig høj kvalitet.

© Wdecki Park Krajobrazowy

Arkeologit ovat kaivaneet Puolassa esiin pienen osan laajasta goottilaisesta hautausmaasta, joka on täynnä hopeakoruja. Ensimmäisten analyysien mukaan ne ovat peräisin suurin piirtein neljänneltä vuosisadalta.

Arkeologiavideoita YouTubeen tekevä Olaf Popkiewicz löysi kaksi hopeista kaulakorua ja solkia sekä helmiä kolmannesta kaulakorusta kävellessään Wda-joen varrella.

Hän ilmoitti asiasta välittömästi arkeologiryhmälle. Se ryhtyi kaivauksiin paikassa, joka sijaitsee suojellussa Wda-puistossa Pohjois-Puolassa noin sata kilometriä Gdanskista etelään.

”Saimme tutkittua kolmessa viikossa yli 250 neliömetriä hautausmaata ja löysimme 50 goottilaista hautaa", luonnonpuiston tiedottajat kirjoittivat käännetyssä Facebook-päivityksessään.

Arkeologit löysivät vainajien keskeltä myös runsaasti hautaesineitä, kuten keramiikkaa, rintaneuloja, meripihkahelmiä ja useita käärmeaiheisia koruja.

Goottilainen hopea oli yhtä puhdasta kuin roomalainen

Uusissa kaivauksissa löytyi sekä haudattuja että tuhkattuja ruumiita, mutta tutkijoiden huomio kiinnittyi korujen runsauteen.

Korut osoittivat jälleen kerran, että gootit olivat erittäin taitavia kulta- ja hopeaseppiä.

Arkeologit löysivät vuonna 2020 Weklicen kylästä – niin ikään Pohjois-Puolasta – goottilaisen hautausmaan, jossa oli satoja hopeakoruja.

Goottilaisia hopeakoruja valkoisella taustalla

Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että goottien korujensa takomiseen käyttämä hopea oli niin puhdasta, että monissa tapauksissa se päihitti nykyisten hopeakorujen laadun.

© Wdecki Park Krajobrazowy

"Korut oli valmistettu erittäin korkealaatuisesta metallista, jonka puhtaus ylitti jopa joidenkin nykyään valmistettujen korujen koostumuksen", [sanoi] (https://scienceinpoland.pl/en/news/news%2C83542%2Cgoth-jewellery-was-par-romans-and-was-higher-quality-todays-says-archaeologist.html ) arkeologi Magdalena Natuniewicz-Sekuła, joka ei osallistunut äskettäisiin kaivauksiin.

Natuniewicz-Sekułan mukaan korut, kuten rannerenkaat, soljet ja pukukoristeeet, olivat yhtä laadukkaita kuin Rooman valtakunnasta samalta ajalta löydetyt koruesineet.

Goottien hautalahjat

Arkeologit ovat löytäneet puisen korun, jossa on käärmekuvio ja useita värikkäästi kuvioituja helmiä.

Käärmeaiheinen kaiverrettu puukoru
© Wdecki Park Krajobrazowy
Värikkäästi kuvioitu antiikkihelmi
© Wdecki Park Krajobrazowy

Skandinaaviset siirtolaiset ryöstivät Rooman

Gootit olivat germaaniheimojen kansa, joka useiden historiallisten lähteiden mukaan muutti Skandinaviasta – todennäköisesti Ruotsin Gotlannista – ja asettui eri puolille Eurooppaa ensimmäisellä vuosisadalla jaa.

Skandinaaviset siirtolaiset asuivat Pohjois-Puolassa ensimmäisen ja viidennen vuosisadan välisenä aikana ennen kuin he jatkoivat kansanvaellustaan kohti Rooman valtakuntaa.

He saapuivat vuonna 410 jaa. Roomaan, jossa "barbaareista” tuli pahamaineisen kuuluisia ikiajoiksi, kun he ensin piirittivät ja myöhemmin ryöstivät ikuisen kaupungin.

Tämän jälkeen gootit jakautuivat kahtia. Visigootit alistivat valtaansa suuren osan Iberian niemimaata ja Lounais-Galliaa (nykyistä Etelä-Ranskaa), kun taas ostrogootit (itäiset gootit) hallitsivat Italiaa.

Heidän valtakuntansa olivat kuitenkin suhteellisen lyhytikäisiä, ja arabialaiset maurit kukistivat viimeiset gootit vuonna 711 jaa.