Afrikan amatsonit tarjosivat Ranskalle kovan vastuksen
Afrikkalaisen Dahomeyn kuningaskunnan parhaat sotilaat olivat karskeja, armottomia – ja naispuolisia. Siirtomaaisännät oppivat pian kunnioittamaan naissotureita, jotka pitivät pelkonsa kurissa kovalla koulutuksella ja ginillä.

Dahomeyn naissoturien tuntomerkkejä olivat valkoinen huivi ja eurooppalainen kivääri.
Kimeät sotahuudot kiirivät aamun hiljaisuudessa Cotonoun satamakaupungin lähistöllä Dahomeyn eli nykyisen Beninin rannikolla.
Kaupungin ulkopuolella levittäytyvälle ruohotasangolle oli kokoontunut tuhansia fon-heimoon kuuluvia sotureita. Cotonoussa olevat 359 ranskalaissotilasta kiiruhtivat kaupungin muureille, ja pian taistelu oli täydessä vauhdissa.
Dahomeyn armeijan etujoukko koostui yksinomaan naisista. Dahomeyn ”mustilla amatsoneilla”, kuten ranskalaiset heitä nimittivät, oli päässään valkoinen huivi, ja aseinaan heillä oli kivääreitä, viidakkoveitsiä ja sotakirveitä.
He juoksivat tasangolla kohti kaupunkia välittämättä ympärillään viuhuvista luodeista. Pian ensimmäiset naiset jo kiipesivät ylös Cotonoun muureja.
Ranskalaisesta kersantista tuli hyökkääjien ensimmäinen uhri, kun nuori naissoturi katkaisi päättäväisesti hänen kaulansa. Eräs toinen ranskalainen teki kohtalokkaan virheen riistäessään aseen lähestyvältä naissoturilta.
Nainen heittäytyi ranskalaisen kimppuun ja upotti hampaansa tämän kurkkuun kuin kissapeto, ennen kuin toinen ranskalaissotilas surmasi hänet pistimellään.
Dahomeyläisten tappiot Cotonoussa olivat 120 kuollutta, ja ranskalaisten puolella vastaavat luvut olivat kahdeksan kuollutta ja 26 haavoittunutta.
Vaikka ranskalaisten tappiot olivat verrattain pienet, Dahomeyn naissoturit olivat osoittaneet olevansa varteenotettavia vastustajia, ja Ranskan siirtomaavalta Dahomeyssä oli kokenut kovan kolauksen.
Maaliskuussa 1890 käyty Cotonoun taistelu oli niin sanottujen Dahomeyn sotien ensimmäinen yhteenotto_._