Alamy /Image Select

5 faktaa romaneista

Romanit ovat vaeltaneet 1 500 vuotta. HISTORIA kertvoo viisi ehkä yllättävääkin seikkaa Euroopan suurimmasta etnisestä vähemmistöstä.

Noin 1 500 vuotta sitten joukko ihmisiä lähti Pohjois-Intiasta kohti länttä. 500 vuoden kuluttua heidän jälkeläisensä olivat päätyneet kristittyyn Konstantinopoliin, minne heille annettiin lupa asettua.

Sieltä he jatkoivat muualle Eurooppaan, jossa heidät tunnettiin romaneina tai mustalaisina.

Vuosisatoja kestäneiden vainojen ja vaeltamisen jälkeen useimmat romanit ovat asettuneet pysyville asuinsijoille, ja Euroopan lähes 14:ää miljoonaa romania pidetään nykyisin maanosan suurimpana etnisenä vähemmistönä.

1. Romanit vaelsivat Intiasta kohti länttä

500-900

Historiallisten lähteiden mukaan eräs kastiton kansa lähti 500- ja 900-lukujen välillä vaeltamaan Pohjois-Intiasta.

Heidän tarkka alkuperänsä tai lähtemisen syy ei ole tiedossa, mutta he olivat romanien esi-isiä.

Romanit käyttävät Intiasta yhä joissain yhteyksissä nimeä Baro Than, suuri kotimaa, ja Pohjois-Intiassa elää edelleen kaksi romaneille sukua olevaa yhteisöä: banjara ja kalbelia.

Vaellukset: Konstantino­polista romanit vaelsivat vuosi­satojen kuluessa vähitellen koko Eurooppaan.

© HISTORIE

2. Romanit joutuivat orjiksi Romaniassa

1300

Romanit saapuivat Romaniaan 1300-luvun alussa. Siellä aateliset alkoivat käyttää romaneita orjatyövoimana suurilla maatiloilla, ja orjuus lopetettiin Romaniassa vasta vuonna 1864.

Romaniassa on yhä Euroopan suurin romaniväestö, noin 2,5 miljoonaa.

3. Inkvisitio vainosi romaneja Espanjassa

1415-1425

Vuosina 1415–1425 romanit vaelsivat Pyreneiden niemimaalle, missä heitä alkuun arvostettiin taitavina käsityö­läisinä ja kauppiaina.

Vuonna 1580 Espanjan inkvisitio kuitenkin aloitti romanien vainon, ja kuningas Ferdinand karkotti ”jumalat­tomat” romanit valtakunnasta.

Romanikulttuuri sinnitteli silti piilossa ja vaikutti muun muassa flamencon syntyyn.

4. Romaneja lähetettiin orjalaivoilla Atlantin yli

1600-1800

Kristoffer Kolumbuksen kolmannella matkalla Länsi-Intiaan vuonna 1498 oli mukana joukko romaneja orjatyövoimaksi Uuden maailman kaivoksiin, ja 300 vuoden ajan Englanti, Espanja ja Portugali lähettivät tuhansia romaneja länteen, missä nämä raatoivat sokeri­ruoko­plantaaseilla ja puuvilla­pelloilla.

Heidän jälkeläisiään asuu yhä Yhdysvaltojen Virginiassa ja Louisia­nassa sekä Kuubassa, Karibian saarilla ja Brasi­liassa.

Natsit sulkivat romaneja muun muassa Belzeciin ja Auschwitziin.

© St. Brendan School

5. 500 000 romania kuoli holokaustin uhrina

1944

Natsit pitivät romaneja ali-ihmisinä ja sulkivat heitä keskitysleireihin omiin osastoihinsa. 3. elokuuta 1944 natsit murhasivat Auschwitzin kaasukammioissa 20 933 romania.

Holokaustissa, jonka romani­kielinen nimitys on Baro Porrajmos, kuoli yhteensä puoli miljoonaan romania.

Romanien vaikeudet eivät loppuneet siihen. Muurin murruttua työttömyys kasvoi entisessä itäblokissa. Se kosketti etenkin kouluja käymättömiä romaneja suuresti, ja he alkoivat jälleen liikkua etsimässä elantoa.

Vakka romaneja elää nykyään kaikkialla länsimaailmassa, heidän kielensä, romani, on säilynyt, ja sitä puhutaan yli 60 murteena.