10 000 luuta kertovat: Mayat uhrasivat lapsia

Belizeläisestä luolasta löydetty valtava luukasa valottaa mayojen lapsiuhriperinnettä.

Pitkään on tiedetty, että mayat uhrasivat sotavankeja jumalilleen. Nyt näyttää siltä, että uhrien joukossa oli myös lapsia.

© Scanpix/akg-images

Mayaintiaanit tunnetaan verisistä ihmisuhrauksistaan. Mayojen uskonnon mukaan jumalat nimittäin saivat energiaa ihmisen verestä.

Tähän asti on uskottu, että uhreiksi valikoitiin pääasiassa aikuisia, mutta nyt näyttää siltä, että mayat ottivat hengiltä yhtä paljon lapsiakin.

Uhrien määrää mahdotonta selvittää

Väite perustuu niihin lähes 10 000 luuhun ja luunkappaleeseen, jotka löydettiin syvältä eräästä luolasta Belizessä vuonna 2006.

Huhtikuun puolivälissä bioarkeologi Michael Prout Kalifornian osavaltionyliopistosta kertoi, että luut kuuluivat 4–14-vuotiaille vainajille.

Monia luista oli tosin aikoinaan käsitelty niin kovakouraisesti, että nyt on mahdotonta selvittää, kuinka monta lasta uhrattiin.

1 500 vuotta uhrauksia

Michael Prout toteaa, että uhraukset alkoivat 3 000 vuotta sitten ja ne jatkuivat 1 500 vuoden ajan.

Koska mayat pitivät kosteita luolia pyhinä, uskotaan, että lapsia uhrattiin tässäkin luolassa sateenjumala Chaakille aluetta vuosikausia piinanneen kuivuuden lopettamiseksi.

Tuhannet luut löydettiin vuonna 2006 luolasta, joka sai liikanimen "The Midnight Terror Cave" (Keskiyön terrorin luola).

© Bruce Minkin, California State University

Lapsiuhrit yleisiä

Keski-Amerikasta on löydettin näin paljon lapsiuhrien jäännöksiä vain kerran aikaisemmin. Tuolloin ainakin 51:n mayojen uhraaman lapsivainajan jäännökset löytyivät meksikolaiseta luolasta.

"Näiden kahden löydön perusteella voimme olettaa, että puolet mayojen ihmisuhreista oli lapsia", Michael Prout sanoo.

Omia lapsia ei uhrattu

Tähänastisten luuanalyysien perusteella lapsiuhreiksi ei valittu mayojen omia lapsia. Yksikään uhreista ei nimittäin ollut kotoisin Belizestä.

Tutkijat aikovat seuraavaksi selvittää, saapuivatko luolasta löytyneet uhrit Belizeen laajemman ihmissieppausverkoston kautta.