Viiltäjä-Jack – historian pahamaineisin sarjamurhaaja

Jack the Ripper eli Viiltäjä-Jack tappoi vuonna 1888 Lontoossa viisi prostituoitua julmalla tavalla, minkä jälkeen hän katosi jäljettömiin. Hänen henkilöllisyydestään on useita teorioita, joista jotkin ovat uskottavampia kuin toiset.

Viiltäjä-Jackin teoista kohuttiin joka puolella Eurooppaa. Ranskalaisen sanomalehden piirros esittää hänen ensimmäisen uhrinsa löytymistä.

Kuka Viiltäjä-Jack oli?

Viiltäjä-Jackiksi kutsuttu sarjamurhaaja piti 1800-luvun lopulla kauhun vallassa Lontoota, jossa hän viilsi viideltä prostituoidulta kurkun auki ja silpoi heidän ruumiinsa. Uhrit olivat kaikki kotoisin köyhältä Whitechapelin alueelta Itä-Lontoosta.

Viiltäjä-Jackin väkivalta yltyi

Viiltäjä-Jackin uhrit olivat nimeltään Mary Ann Nichols, Annie Chapman, Elizabeth Stride, Catherine Eddows ja Mary Jane Kelly. Murhat olivat toinen toistaan julmempia, ja viimeisen uhrin, Mary Jane Kellyn, kasvot oli ruhjottu tunnistamattomiksi ja hänen sisäelimensä oli levitetty murhapaikalle. Lisäksi Viiltäjä-Jack oli vienyt hänen sydämensä mukanaan.

Epäiltyjä oli useita

Vuosien varrella on esitetty useita teorioita siitä, kuka Viiltäjä-Jack oli todellisuudessa. Vuonna 2002 Patricia Cornwell kirjoitti teoksen ”Murhamiehen muotokuva: Viiltäjä-Jack – tapaus selvitetty”, jossa hän esitti todisteita taidemaalari Walter Sickertiä vastaan. Hän arveli Walter Sickertin Viiltäjä-Jackiksi muun muassa vertailtuaan näistä kahdesta tehtyjä piirroksia.

Oliko Viiltäjä-Jack paikallinen parturi?

Vuonna 2011 suomalainen dna-tutkija ja molekyylibiologi Jari Louhelainen analysoi uusia dna-jälkiä, jotka hänen mukaansa osoitttavat, että Viiltäjä-Jack oli puolalainen maahanmuuttaja nimeltä Aaron Kosminski. Louhelainen löysi Kosminskin dna:ta Viiltäjä-Jackin neljännelle uhrille, Catherine Eddowsille kuuluneesta saalista. Saalissa oli verta ja siemennestettä sekä munuaisen jäännöksiä. Eddowesilta puuttui munuainen, kun hänen löydettiin murhattuna.

Kosminski ei joutunut oikeuteen

Aaron Kosminski työskenteli parturina Whitechapelissa, ja hän kärsi niin pahoista mielenterveysongelmista, että häntä jouduttiin pitämään jatkuvasti silmällä. Myöhemmin hän joutui loppuiäkseen hullujenhuoneelle, eikä häntä koskaan syytetty murhista.

Kumpaakin teorioista on kritisoitu ja niitä vastaan on esitetty varteenotettavia todisteita, joten nykyisinkään ei tiedetä varmasti, kuka Viiltäjä-Jack oli oikeasti.

Viiltäjä-Jack – sarjamurhaaja helvetistä

Vuonna 2001 ensi-iltansa saanut From Hell -elokuva käsittelee Viiltäjä-Jackin tekemiä murhia ja tämän henkilöllisyyttä. Elokuvan nimi on otettu yhdestä Viiltäjä-Jackin karmeimmasta kirjeestä. Kirjeen sai vuonna 1888 haltuunsa paikallinen rakennusmestari George Lusk. Hän oli perustanut kodinturvajoukot, joiden oli määrä pysäyttää Viiltäjä-Jack. Kirje oli otsikoitu ”From Hell” eli ”Helvetistä”, ja sen ohessa oli ihmisen munuaisenpuolikas. Toisen puolikkaan kirjeen kirjoittaja väitti paistaneensa ja syöneensä.

Historian pahimmat sarjamurhaajat – tutustu teemasivuihin