Vestland Fylkeskommune
Norja kalliopiirroksia penis

Vandaali raapusti peniksen 6 000 vuotta vanhoihin kalliopiirroksiin

Norjalaiset arkeologit ovat järkyttyneitä kansallisaarteeseen kohdistuneesta ilkivallasta. Kuva on raaputettu suoraan kiveen eikä sitä siksi voi poistaa. Poliisi tutkii tapausta, ja tekijää uhkaa kova rangaistus.

Sukupuolielimet eivät ole tavattomia eri puolilla pohjolaa esiintyvissä kalliopiirroksissa.

Penis, joka nyt tervehtii vierailijoita Ausen kalliotaidealueella Norjan Kinnin saarella, on kuitenkin noin 6 000 vuotta alkuperäisiä piirroksia nuorempi ja edustaa erilaista taidesuuntaa.

Tuntematon (tätä kirjoitettaessa) tekijä tai ehkä useampi on raapustanut vanhojen kalliopiirrosten päälle suuren peniksen, nimikirjaimet, luvun 23 sekä joitakin tunnistamattomia kuvioita.

”Kallioon kaiverrettu kuva esittää selvästi miehen sukuelintä”, Per Morten Ekerhovd Vestlandin läänistä kertoo.

Turistt tuhoavat kulttuuriperintöä

Kunta on nyt ilmoittanut ilkivallasta poliisille, joka on aloittanut tutkinnan.

Idioottimainen teko on luonnollisesti suututtanut monia norjalaisia, kuten Bergenin yliopistomuseon arkeologian apulaisprofessori Trond Klungseth Lødøenin: ”Olen aivan raivoissani. Tämä on suorastaan järkyttävää.”

Lødøen uskoo, että tekijä on ajattelematon turisti tai muu kalliopiirroksilla vieraillut henkilö, joka ei ole tajunnut, millaista vahinkoa hän on aiheuttanut historiallisesti merkittävälle muinaismuistolle.

Vandalismi on jatkoa monille ympäri maailmaa sattuneille saman tyyppisille tapauksille, joissa turistit ovat tahallaan tai tahattomasti tuhonneet kulttuuriaarteita.

Vuonna 2014 eräs turisti sai 20 000 euron sakot ja neljän vuoden ehdollisen vankeustuomion kaiverrettuaan kirjaimen K Rooman muinaisen Colosseumin amfiteatterin seinään.

Norja kalliopiirroksia penis

Vahinkoa ei pystytä korjaamaan, sillä piirros on kaiverrettu kiveen.

© Vestland fylkeskommune