Lehmien haju leijui vielä vanhassa navetassa, kun Arthur Thistlewood 22. helmikuuta 1820 tapasi sen ylisillä salaliittotovereitaan Cato Streetin varrella yhdessä Lontoon köyhimmistä kaupunginosista.
Nuhjuinen ympäristö ei kuitenkaan haitannut Thistlewoodia, sillä samaan aikaan seuraavana päivänä hän olisi jossakin aivan muualla, jos hänen suunnitelmansa onnistuisi: silloin Thistlewood tovereineen olisi eliminoinut koko Britannian hallituksen ja ottanut vallan omiin käsiinsä.
Thistlewoodin salajuoni järkytti aikoinaan koko Britanniaa, sillä se oli maan ensimmäinen väkivaltainen vallankaappausaikomus sitten 1600-luvun. Niin sanottu Cato Streetin salaliitto vaikutti Britannian politiikkaan vuosikymmenien ajan.
Vain rikkaat saivat äänestää
Siinä missä vallankaappausyritykset olivat harvinaisia, kapinat ja mellakat olivat 1800-luvun alun Britanniassa arkipäivää.
Ajat olivat kovat. Viisi vuotta aiemmin Britannia oli kukistanut Napoleonin Waterloossa, mutta sota oli velkaannuttanut valtion pahoin ja johtanut korkeaan työttömyyteen.
Pahinta oli se, ettei tavallinen kansa voinut juurikaan vaikuttaa omiin elinoloihinsa, sillä äänioikeus oli varakkaiden miesten etuoikeus.
Monet olivat kuitenkin sitä mieltä, että asioiden oli muututtava, ja yksi heistä oli maatilansa menettänyt viljelijä Arthur Thistlewood. Hän kuului vallankumouksellisiin ”spenceläisiin”, jotka ajoivat Britanniaan yhtäläistä äänioikeutta, maan yhteisomistusta ja köyhäinapua.
Thistlewood osallistui lukuisiin mielenosoituksiin ja oli mukana myös niin kutsutussa Spa Fieldsin kapinassa, joka päättyi kahakkaan sotilaiden kanssa.