Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Rikokset - Vakoilu

Teknologian kehitys muutti vakoilutekniikkaa

Vakoilijoiden käyttö on usein kallista, hidasta, tehotonta ja päälle päätteeksi epäluotettavaa.­ 1950-luvulta­ ­lähtien tiedustelupalvelut alkoivatkin panostaa entistä enemmän vakoilutekniikkaan.

Vakoilussa alkoi uusi aikakausi vuonna 1955, kun CIA otti käyttöön yläilmakehässä lentävän U-2-vakoilulentokoneen. Kone lensi 21 000 metrin korkeudessa, josta se pystyi valokuvaamaan sotilaskohteita ilmatorjunnan ja hävittäjien ­ulottumattomissa. Toisin kuitenkin kävi.

Powersin ohjaama U-2 ammuttiin alas sen ollessa Neuvostoliiton ylilennolla, ja Powers jäi vangiksi. Vakoilulennot eivät kuitenkaan loppuneet siihen. SR-71:n myötä ne vain siirtyivät korkeammalle.

Avaruusaika toi vakoilusatelliitit, joita oli pian kylliksi ­maapallon jokaisen neliösenttimetrin kuvaamiseen.

Lue artikkeli ensimmäisestä vakoojien vaihdosta Glienicken sillalla

Korpikuusen kannon alla: 1970-luvulla CIA asensi kuuntelukannon neuvosto­liittolaisen sotilastukikohdan lähelle. ­Kanto välitti tukikohdan radioliikenteen ­satelliittiyhteyden avulla edelleen CIA:lle. Kuva: International Spymuseum

Vakoilutunneli Itä-Berliinin alle: Vuonna 1955 CIA ja Britannian salainen palvelu SIS kaivoivat 450 metrin mittaisen tunnelin Itä-Berliinin alle. Operation Goldin tarkoitus oli kuunnella neuvostojoukkojen Zossenin ­päämajan puhelinliikennettä. Neuvostoliittolaiset olivat myyränsä ansiosta perillä hankkeesta koko ajan ja tarjosivat vastapuolelle sopivaksi katsomaansa kuunneltavaa. Kuva: DK Images

Purjekone suihkumoottoreilla: U-2-tiedustelukone kehitettiin varta vasten tiedustelulentoihin. Vuonna 1962 U-2:n lennolla otettiin ensimmäiset kuvat ohjuslaveteista, joita Neuvosto­liitto oli rakentamassa Kuubaan. Kuva: Shutterstock

Siivekkäät agentit: Ensimmäisessä maailmansodassa kokeiltiin kyyhkysten­ käyttöä tiedustelussa. Kameralla varustetut­ kirjekyyhkyt päästettiin vihollisen alueelle. Kyyhkyn siiveniskut laukoivat kameraa ja kelasivat filmiä­ eteenpäin. Aluksi kamerat olivat niin suuria ja painavia, ­että lentäminen oli kyyhkyille vaikeaa. Kuva: International Spymuseum

Lue myös:

Vakoilu

Taivaalta putosi vakooja

19 minuuttia
Vakoilu

Ovelat aseet tappoivat huomaamattomasti

2 minuuttia
Vakoilu

Sata kaksoisagenttia narutti CIA:ta

1 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota