Public domain

Ranska luovuttaa Punaisten prikaatien jäseniä

7 italialaisterroristia on pidätetty 40 vuoden maanpaon jälkeen. Punaiset prikaatit syyllistyivät julmiin rikoksiin 1970-luvulla.

Seitsemän terroristia luovutetaan Italiaan, jossa heidät tuomittiin vuosikymmeniä sitten poissaolevana mm. murhista Italiassa lyijyvuosiksi kutsuttuna aikakautena 1969–1980, jolloin Italian äärivasemmisto ja -oikeisto taistelivat keskenään.

1980-luvulla Ranskan sosialistipresidentti François Mitterrand antoi italialaisille terroristeille mahdollisuuden hakea Ranskasta turvapaikkaa. Joukossa oli myös terroristiryhmä Punaisten prikaatien jäseniä.

Turvapaikan ehtona oli se, että äärijärjestöjen jäsenet eivät jatkaneet toimintaansa eikä heitä ollut tuomittu vakavista rikoksista oikeusistuimessa Italiassa. Käytännössä kuitenkin kaikki saivat turvapaikan riippumatta siitä, mihin rikoksiin olivat syyllistyneet.

Ranskan italialaisterroristeille tarjoama suojelu on pitkään hiertänyt maiden välejä.

Punaiset prikaatit kääri yleensä murhauhrinsa terroristijärjestön punaiseen lippuun.

© Flanker

66-vuotias luovutetaan

Presidentti Macronin kaudella Ranskan kanta on muuttunut. Ranskan poliisi pidätti hiljattain seitsemän Punaisten prikaatien ja Lotta Continua -terroristijärjestön jäsentä, jotka oli tuomittu mm. murhista, sieppauksista ja asesalakuljetuksesta.

Yksi seitsemästä pidätetystä on Marina Petrella (66), joka murhasi uudenvuodenaattona 1980 Rooman poliisipäällikön. Italian poliisi riemuitsee pidätyksestä.

”Noiden barbaaristen tekojen muisto elää vahvana italialaisten mielissä”, pääministeri Mario Draghi kiteytti.