Ritzau/Scanpix

Prinssi Heinrich XIII valmisteli vallankumousta Saksassa

Saksassa vallankumousta suunnitelleen prinssi Heinrich XIII:n sukujuuret ovat menneessä Reußin ruhtinaskunnassa. Suvun historia juontuu 900 vuoden takaa, ja siihen kuuluu niin menestystä kuin menetyksiä.

”Nyt me murskaamme heidät, hauskanpito loppuu tähän”, prinssi Heinrich XIII jylisi salakuunnellussa puhelinkeskustelussa viime kesänä saksalaisen Der Spiegel -aikakauslehden mukaan.

Reußin ruhtinassukuun kuuluva 71-vuotias saksalainen aatelismies on keskeinen hahmo Saksassa suunnitellun vallankumouksen takana. Suunnitelman mukaan hänestä tulisi Saksan johtaja kumouksen jälkeen.

Kunnianhimoisen prinssin vallanhimo kumpuaa menneisyydestä.

Reichsbürger-liike pyrkii palauttamaan Versaillesissa vuonna 1871 julistetun Saksan keisarikunnan.

© Bismarck Museum Friedrichsruh / Wikimedia

Reichsbürgerit haluavat kumota Saksan demokratian

Prinssi Heinrich unelmoi paluusta ruhtinasaikoihin

Reußin suvun juuret ovat 900-luvulla, josta alkaen suku hallitsi pientä Reußin ruhtinaskuntaa Thüringenin osavaltiossa itäisessä Saksassa.

Prinssi Heinrich XIII on Reußin ruhtinaskunnan viimeisen hallitsijan Heinrich XXVII:n lapsenlapsenlapsi.

Reußin ruhtinassuvussa on ollut tapana nimetä kaikki poikalapset Heinrichiksi. Lisäksi he saavat järjestysnumeron, jonka perusteella heidät voi erottaa toisistaan. Heinrich XIII:lla on viimeistä ruhtinasta Heinrich XXVII:ää pienempi järjestysluku siksi, että suvun perinteen mukaan numerosarja alkaa alusta aina vuosisadan vaihtuessa.

Viimeinen ”oikea” Reußin ruhtinas, ruhtinas Heinrich XXVII, astui valtaan vuonna 1913 mutta joutui luopumaan vallasta jo vuonna 1918.

© Wartenberg Trust / Wikimedia

Ruhtinas Heinrich XXVII joutui ensimmäisen maailmansodan ja Saksan keisarikunnan romahduksen jälkeen luopumaan vallasta ja pienestä Reußin ruhtinaskunnastaan.

”Se tapahtui perusteettomasta painostuksesta todistettavasti vieraiden valtojen aloittaman ensimmäisen maailmansodan seurauksena”, prinssi Heinrich totesi puheessaan vuonna 2019.

Hän ylisti ruhtinaskunnan aikoinaan alhaista veroprosenttia ja sen kukoistavaa pääkaupunkia Geraa, joka rapistui vuoden 1918 jälkeen.

Reußin ruhtinaskunta (punaisella) sijaitsi nykyisessä Saksan Thüringenin osavaltiossa (katkoviiva) ja oli suunnilleen Naantalin kokoinen.

© Jonas Haxø / Wikimedia

”Siihen asti kaikki oli hyvin Reußin suvun hallitsemassa ruhtinaskunnassa, ja ihmiset olivat onnellisia. Hallinto oli selkeää ja läpinäkyvää. Jos oli ongelmia, käännyttiin ruhtinaan puoleen. Kenen puoleen nyt käännytään? Oman osavaltion, liittopäivien tai EU-parlamentin edustajan puoleen? Onnea vaan!” prinssi Heinrich lisäsi sarkastisesti.

🎬 Heinrich XIII ylistää monarkiaa:

Video

Kapinaprinssi taistelee perinnöstä

Omien sanojensa mukaan prinssi Heinrich on käynyt 180 kertaa oikeutta eri tahoja vastaan Saksassa saadakseen takaisin suvun entisiä linnoja, maita ja taideaarteita.

DDR:n kommunistinen hallinto takavarikoi aatelisten omaisuuden toisen maailmansodan jälkeen. Oikeudenkäynnit eivät ole tuottaneet Heinrichin toivomaa tulosta, mutta hän on hankkinut itselleen suvun vanhan metsästyslinnan, Waldmannsheilin, jossa hän usein oleskelee viikonloppuisin.

Oberes Schloss on peräisin 1200-luvun alkupuolelta, ja se on yksi perheen linnoista, joka prinssi Heinrich XIII:n mielestä pitäisi palauttaa Reußin suvulle.

© Wikimedia Commons

Prinssillä on myös Frankfurt am Mainissa kattohuoneisto, jossa hän asuu 39-vuotiaan naisystävänsä Vitalian kanssa. Saksan viranomaisten mukaan hän on yrittänyt solmia yhteyksiä Venäjän hallintoon siinä kuitenkaan ilmeisesti onnistumatta. Omaisuutensa prinssi on ansainnut kiinteistöbisneksessä

Prinssi Heinrichin välit sukuunsa ovat kauan sitten katkenneet, ja suku on ottanut häneen etäisyyttä.