Adam H T Geelle
Garissan yliopisto

Mikä on historian pahin joukkoampuminen?

Varhain aamulla 3. huhtikuuta 2015 viisi asemiestä tunkeutui Keniassa yliopistoon, jossa satoja opiskelijoita nukkui makuusaleissa. Sitten alkoi verilöyly.

Eniten henkiä vaatinut joukkoampuminen – jossa siviilit ampuvat siviilejä – tapahtui Keniassa 3. huhtikuuta 2015.

Viisi asemiestä tunkeutui Garissan yliopistoon ja ampui kuoliaaksi 148 ihmistä ja haavoitti 79:ää.

Murhaajat huusivat kuuluvansa somalialaiseen al-Shabaab-terroristijärjestöön, ja silminnäkijöiden mukaan he etsivät etenkin kristittyjä opiskelijoita ja työntekijöitä.

VIDEO: Silminnäkijän kuvaus iskusta

Video

Viranomaiset väheksyivät uhkaa

Ennen hyökkäystä Garissaa pidettiin yhtenä Kenian turvallisimmista alueista, sillä siellä oli sekä poliisin päämaja että sotilastukikohta.

Joidenkin lähteiden mukaan viranomaisia oli varoitettu siitä, että jokin Kenian yliopisto saattoi olla tulevan terroristi-iskun kohde. Hyökkäystä edeltävinä päivinä viranomaiset olivat vieläpä saaneet vinkin, jonka mukaan epäilyttäviä henkilöitä oli nähty Garissassa muun muassa yliopiston liepeillä.

Poliisi ja armeija eivät olleet kuitenkaan varautuneet, kun AK 47 -kivääreillä ja räjähteillä varustautuneet miehet hyökkäsivät Garissan yliopistoon 3. huhtikuuta 2015 kello 5.30.

Garissan yliopisto

Garissan yliopistoon Keniassa tehtiin erityisen verinen terrori-isku vuonna 2015.

© Adam H T Geelle

Terroristiryhmä ilmoittautui

Joidenkin silminnäkijöiden mukaan terroristit ajoivat ensin noin 700 opiskelijaa ulos yliopiston makuusaleista ja käskivät heidät makaamaan lattialle kasvot alaspäin.

Sitten he alkoivat ampua opiskelijoita. Jotkut todistajat kertoivat, että terroristit kysyivät nuorten uskontoa ja säästivät muslimit mutta ampuivat kristityt.

Kun sotilaat rynnäköivät yliopistoon 15 tunnin piirityksen jälkeen, surmansa oli saanut 148 opiskelijaa ja yliopiston työntekijää sekä viisi murhaajaa. Seuraavana päivänä terroristiryhmä al-Shabaab, jolla on yhteyksiä al-Qaidaan, ilmoittautui iskun tekijäksi.

LUE MYÖS: Kouluampumiset – historia toistuu tuplavauhtia