Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

43-vuotias uskon­kiihkoilija vihasi maallistuneena pitämäänsä Saudien kuningas­perhettä.

Rikokset - Terrorismi

Isku islamin sydämeen

Edesmennyt al-Qaida-verkoston johtaja Osama bin Laden oli kiinnostunut Juhayman al-Utaibin ajatuksista. Tämä oli Mekan moskeijaan vuonna 1979 tehdyn terrori-iskun suunnittelija. Moskeijan valtauksesta alkoi aseellisen uskonsodan kausi.

Vuonna 1979 islamilaisterroristit miehittivät muslimien suurimman moskeijan, Mekassa sijaitsevan Masjid al-Haramin. Vaikkei terroristien tavoite toteutunut, kaksi viikkoa kestäneet taistelut panivat Saudien hallitsijasuvun aseman vaakalaudalle.

Saudi-Arabian hallitsijasuku oli solminut tiiviit taloudelliset ja poliittiset suhteet länsimaihin. Tämä herätti tyytymättömyyttä ryhmittymissä, jotka kaipasivat konservatiivisempaa hallintoa.

Viitisensataa terroristia miehitti islamin tärkeimmän moskeijan, Mekassa sijaitsevan Masjid al-Haramin. Kahden viikon jälkeen hallituksen sotilaat löivät terroristit ranskalaisten avustuksella.

Vaikka terroristit eivät onnistuneet tavoitteessaan, isku innoitti myöhempien vuosikymmenien fundamentalistiliikkeitä.

Moskeijan valtaus aloitti terrori-iskujen sarjan

Moskeijan kaappaus vuonna 1979 päättyi Juhaymanin kan­nalta kehnosti, mutta hänestä tuli kuolleenakin myöhempien muslimiterroristien esikuva. Moniin terrori-iskuihin on haettu innoitusta Masjid al-Haramin valtaamisesta tai niistä kirjoituksista, joita Juhayman ehti julkaista ennen kuolemaansa.

Juhayman al-Utaibin tunnetuimpiin ihailijoihin kuului edesmennyt al-Qaida-terroristiverkoston johtaja Osama bin Laden. Hän arvosteli kärkevästi Saudi-Ara­bian kuningashuonetta hyök­käyksestä moskeijaan ja piti terroristeja todellisina muslimeina, jotka eivät olleet syyllisiä mihinkään rikokseen. Joidenkin historioitsijoiden mukaan juuri Juhayman al-Utaibin idea pyhästä sodasta innoitti Osama bin Ladenia perustamaan al-Qaidan.

Arvellaan, että Juhay­man al-Utaibin ajatukset vaikuttivat myös Egyptin presidentti Anwar Sadatin murhan taustalla vuonna 1981. Presidentin tappoi tätä islamin pettäjänä pitänyt Khalid al-Islambuli, joka oli samana vuonna saanut veljeltään Shawqilta jäljennöksiä Juhayman al-Utaibin kirjoituksista. Shawqi liittyi sittemmin al-Qaidaan, ja hänen väitetään osallistuneen terrori-iskuihin muun muassa Pakistanissa ja Venäjällä.

Juhaymanin nimi liittyy myös melkoi tuoreisiinkin veritekoihin: vuonna 2005 itsemurhapommittaja räjäytti pommin Palestine Hotelissa Bagdadissa. Hän käytti peitenimeä Juhayman.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota