Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

World Trade Center palaa.

11.9.2001: Terrori-iskut 11. syyskuuta 2001

11.9.2001 Yhdysvaltoja kohtasi sen historian pahin terrori-isku, jossa kuoli miltei 3 000 ihmistä. 19 terroristin voimin tehdyssä iskussa käytettiin lisäksi neljää matkustajakonetta, ja koko suunnitelma oli kauheudessaan niin vaikuttava, että syyskuun 11. päivän terrori-iskut eivät unohdu koskaan.

Wikipedia

11.9.2001 kello 8.00. Syyskuinen aamu oli mitä kaunein, kun työmatkalaiset kiiruhtivat kohti Manhattanin ihmisvilinää aivan kuten minä tahansa tavallisena arkipäivänä.

New Yorkin siluetin kruunaavat korkeat kaksoistornit näkyivät jo kaukaa, kun väki tungeksi lukuisiin tunneleihin ja silloille, jotka johtivat mantereelta kohti saarella sijaitsevaa kaupungin sykkivää sydäntä.

11.9.2001 oli kuitenkin kaikkea muuta kuin tavallinen arkipäivä. Muutamassa tunnissa loppukesän kauneus hukkui savuun ja raunioihin, ja amerikkalaisittain 9/11 ilmaistu päivämäärä painui polttomerkin lailla kaikkien tietoisuuteen.

Korkealla ilmassa kolme miestä nousi yhtä aikaa paikoiltaan American Airlinesin lennolla numero 11, joka oli matkalla Kaliforniaan. Syyskuun 11. päivän terrori-isku oli alkanut.

Paikoiltaan nousseet miehet surmasivat kolme miehistön jäsentä ja tunkeutuivat koneen ohjaamoon. Terroristeja oli yhteensä viisi, ja muutamassa minuutissa kone oli heidän hallinnassaan.

Tieto kaappauksesta saatiin kello 8.19, kun lentoemäntä Betty Ong soitti lentoyhtiöön. Samaan aikaan Yhdysvaltojen itärannikolla 15 muuta terroristia oli nousemassa kolmeen muuhun lentokoneeseen, jotka nekin lähtivät kohti Kaliforniaa.

Ilmeisesti täydet polttoainetankit tekivät koneista terroristien suunnitelmissa täydellisiä palopommeja, ja tosipaikan tullen lentokoneiden murskaava teho ylitti varmaan heidän villeimmätkin unelmansa.

11.9.2001 kello 8.45: Lento numero 11 osui pohjoistorniin

Kello 8.44 American Airlines sai toisenkin soiton lennolta numero 11, kun lentoemäntä Amy Sweeney ilmoitti näkevänsä rakennuksia ja vettä. Hänen viimeiset sanansa olivat: "Voi luoja, lennämme aivan liian matalalla." Sen jälkeen yhteys katkesi.

Terroristit olivat ohjanneet matkustajakoneen suoraan päin World Trade Centerin pohjoistornia.

Kone jätti ammottavan aukon tornin 93:nnen ja 97. kerroksen väliin, ja torniin syttyi raju tulipalo. Kaikki 95 lentokoneessa ollutta henkilöä kuolivat silmänräpäyksessä, samoin ne, jotka olivat rakennuksessa osumakohdassa tai sen välittömässä läheisyydessä.

Samaan aikaan tornin yläkerrosten liekkihelvettiin jäi loukkuun sadoittain ihmisiä. Seuraavien tuntien aikana sivustakatsojat seurasivat kauhistuneina, kun 100–250 ihmistä syöksyi tornista suoraan kuolemaan.

Muutamien minuuttien kuluttua tiedotusvälineet kertoivat, että WTC:n pohjoistorniin oli ilmeisesti vahingossa osunut pienehkö lentokone. Kukaan ei vielä osannut kuvitella, että kyseessä olisi terroriteko tai suuri, liikelennolla ollut matkustajakone.

Samaan aikaan United Airlines sai puhelun yhtiön lennolla numero 175 olevalta työntekijältään, joka kertoi, että kone oli kaapattu ja kumpikin sen piloteista oli surmattu. Myös yksi koneen matkustajista, Peter Hansson, soitti isälleen Lee Hanssonille ja kertoi kaappauksesta.

Kello 9.00, kahdeksan minuuttia ensimmäisen soittonsa jälkeen Peter Hansson soitti isälleen toisen kerran kertoen uskovansa, että kaapparit suunnittelivat iskevänsä koneella johonkin rakennukseen mahdollisesti Chicagossa.

"Mutta älä huolestu, isä, sillä jos isku tapahtuu, kaikki on nopeasti ohi." Seuraavaksi hän parahti "Voi taivas", ja taustalta kuului naisen huutoa. Tämän jälkeen yhteys katkesi.

Maankamaralla olevat viranomaiset eivät vielä tienneet, että WTC:n pohjoistorniin osunut kone oli American Airlinesin lento numero 11, ja lennonjohto koetti edelleen paikantaa konetta.

Vasta tieto toisesta konekaappauksesta herätti lennonjohdon tajuamaan, että jokin oli vakavasti vialla, ja tällöin armeija kutsuttiin apuun. Kukaan ei kuitenkaan pystynyt tässä vaiheessa tajuamaan, kuinka pahasti asiat todella olivat.

© Robert J. Fisch / Wikimedia Commons

11.9.2001 kello 9.03: Maailma muuttui

Paloviranomaiset kehottivat World Trade Centerin etelätornissa töissä olevia ihmisiä ensin jatkamaan töitään, mutta pian tuli koko torniin evakuointikäsky. Valitettavasti se annettiin liian myöhään, sillä tuskin määräys oli kuulunut tornin kaiutinjärjestelmästä, kun lento numero 175 osui kello 9.03 tornin 77:nnen ja 86. kerroksen väliin.

Kaikki osumakohdassa ja sen lähellä olleet sekä koneessa olleet 65 ihmistä saivat saman tien surmansa, ja, kuten pohjoistornissakin, ja sadat menehtyivät liekkeihin ylemmissä kerroksissa, koska pakoreittiä ei ollut.

Toisen koneen osuessa torneihin oli jo selvää, että kyse oli uudenlaisesta tilanteesta. Silminnäkijä Audrey J. Marcus kuvaa New York Timesissa kokemustaan näin:

"Ensin oli hetki ennen tätä kaikkea. Sitten näimme toisen koneen. Se oli seuraava hetki, ja tuntui kuin nämä kaksi hetkeä olivat kuin kahdesta eri maailmasta.

Kirjaimellisesti muistan tunteneeni täsmälleen noina sekunteina, kuinka koko maailma muuttui ikuisiksi ajoiksi. Yhtenä hetkenä näin palavan rakennuksen ja siinä kaikki, ja seuraavana hetkenä kukaan ei enää ollut turvassa. Sellaiselta se tuntui."

Kaikkialla maailmassa miljoonat ihmiset seurasivat tosiaikaisesti TV-vastaanottimistaan, kuinka toinen kone osui etelätorniin samalla, kun toimittajat raportoivat pohjoistornin tilannetta. Edelleenkään kuvissa ei tuntunut olevan mitään logiikkaa.

11.9.2001 kello 9.05: Koululaiset lukivat presidentti Bushille

Yhdysvaltojen presidentin George Bushin viralliseen ohjelmaan kuului tuona päivänä vierailu floridalaisessa alakoulussa kaukana New Yorkin dramaattisista tapahtumista. Presidentti oli saanut jo tiedon, että "pieni lentokone" oli osunut WTC:n pohjoistorniin.

Kun toinen kone osui etelätorniin, koululaiset olivat juuri alkaneet lukea presidentille ääneen.

Bushin henkilöstö ilmoitti presidentille, että toinenkin kone on osunut torneihin ja totesi: "Amerikkaa vastaan on hyökätty." Presidentti ei ilmeisesti vielä ymmärtänyt tilannetta vaan antoi lasten jatkaa. Myöhemmin Bush selitti, ettei ollut halunnut pelästyttää koululaisia.

Samaan aikaan lennonjohto ei enää saanut radioyhteyttä lentoon numero 77, eikä konetta näkynyt viranomaisten tutkassa.

Vasta 36 minuutin kuluttua kone havaittiin uudelleen, ja se oli nyt suunnannut kurssinsa kohti Washington DC:tä. Varapresidentti Dick Cheney evakuoitiin nopeasti maanalaiseen bunkkeriin, mutta Valkoinen talo ei ollut koneen tähtäimessä.

Sen sijaan kone osuu kello 9.37 Pentagonin siipirakennukseen, jossa korjaustöiden vuoksi oli onneksi epätavallisen vähän ihmisiä. Sekä rakennuksessa olleet 125 henkeä että kaikki koneessa olleet 64 ihmistä kuolivat, ja törmäys sytytti voimakkaan tulipalon.

11.9.2001 kello 9:28: Neljäs konekaappaus

Miltei samanaikaisesti eli kello 9.28 neljä miestä kaappasi vielä yhden koneen, United Airlinesin lento numero 93:n. Lennon alkuperäinen lähtöaika oli sama kuin kolmen muunkin, mutta se lähti 45 minuuttia myöhässä, ja jostain syystä terroristit kaappasivat koneen vasta 45 minuuttia sen ilmaannousun jälkeen.

Muut koneet kaapattiin heti niiden noustua ilmaan. Viimeisen koneen myöhästyminen romutti sen kaapanneiden terroristien suunnitelmat, koska koneen matkustajat saivat lähimmiltään puhelimitse tiedon muiden koneiden kohtalosta.

Heille kävi siis ilmi se kauhea tosiasia, että myös heidän lentonsa oli muuttumassa terroristien aseeksi, eivätkä terroristit saaneet uskotelluksi matkustajille, että jos he pysyisivät rauhallisina, kone kyllä laskeutuisi turvallisesti.

Etelätorni romahti kello 9.59, eikä kukaan ollut osannut valmistautua siihen, että korkea rakennus putoaisi kokonaan alas. Sadat pelastajat, jotka olivat tornissa auttamassa rakennukseen loukkuun jääneitä ulos, menehtyivät samoin kuin pelastettavatkin.

Romahduksesta levisi niin valtava pöly- ja savupilvi, että sitä luultiin jälleen uudeksi räjähdykseksi. Kun savupilvi hälveni, koko rakennus oli kadonnut. Pohjoistorni päätettiin evakuoida välittömästi.

Lennon 93 matkustajat päättivät yhteisvoimin koettaa lopettaa terroristien toimet. Viimeinen lennolta saatu elonmerkki oli radiolähetys, josta kuului, kuinka terroristit kamppailivat pitääkseen matkustajat poissa ohjaamosta. Kun se ei enää onnistunut, terroristit ohjasivat koneen suoraan kohti maanpintaa.

Kaikki koneessa olleet kuolivat, kun kone syöksyi maahan Pennsylvaniassa.

© Mike Goad / Wikimedia Commons

11.9.2001 kello 10.30: Tornit olivat poissa

Kello 10.28 myös pohjoistorni romahti tunti ja 42 minuuttia sen jälkeen, kun lento 175 oli osunut siihen. Koko maailma seurasi tapahtumia järkyttyneenä. Vaikka rakennus oli määrätty evakuoitavaksi, suuri osa rakennuksessa työskentelevistä pelastustyöntekijöistä ei ilmeisesti ollut saanut tietoa käskystä.

71 poliisia ja 343 palomiestä kuoli 11. syyskuuta samoin kuin ihmiset, joita he koettivat pelastaa. Iskuissa kuoli yhteensä 2 996 ihmistä, jotka edustivat kaikkiaan 90 kansallisuutta. Kolmessa tunnissa Manhattanin siluetti oli muuttunut. Samalla koko maailma oli muuttunut.

Yhdysvaltoja vastaan oli hyökätty viimeksi 60 vuotta aiemmin, kun japanilaiset iskivät Pearl Harbourissa. Tuolloin isku sai Yhdysvallat liittymään toiseen maailmansotaan ja lopulta pudottamaan ydinpommit Hiroshimaan ja Nagasakiin. Myös 11.9. terrori-iskuista koitui raskaat seuraukset.

Vain yhdeksän päivää myöhemmin George W. Bush julisti sodan maailmanlaajuista terrorismia vastaan, mikä johti muun muassa hyökkäyksiin Afganistanissa ja Irakissa ja on tähän mennessä vaatinut jo miltei miljoonan siviilin hengen.

9/11 – terrori-isku, joka muutti maailmaa

Kahden lentokoneen törmäyksellä New Yorkin World Trade Centeriin oli kauaskantoiset seuraukset kautta maailman. Terrorismi oli pian kaikkien huulilla.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota