Robert J. Fisch/Wikimedia Commons

11.9.2001: Kolme yleisintä salaliittoteoriaa

11.9.2001 tehty terrori-isku on synnyttänyt suuren liudan salaliittoteorioita. Osa niistä on hurjia, toiset todennäköisempiä. Tarkastelimme kolmea yleisintä teoriaa.

Muutama 11.9.2001 tehtyihin terrori-iskuihin liittyvä salaliittoteoria perustuu olettamukselle, jonka mukaan Yhdysvaltojen hallitus ja CIA olisivat iskujen takana, ja jotkin teoriat väittävät, että Yhdysvaltojen viranomaiset tiesivät iskuista, mutta eivät tarttuneet toimeen ajallaan, vaan tyytyivät jälkikäteen suremaan iskujen musertavia seurauksia.

Vaikka jokainen salaliittoteoria on kumottu, ne kukoistavat yhä internetissä ja saavat yhä uusia kannattajia. Esittelemme kolme erittäin laajalle levinnyttä salaliittoteoriaa äärilaidalta aina maltilliseen vaihtoehtoon saakka.

1. VALHE

Äärimmäinen salaliittoteoria: Kaikki oli valetta

11.9.2001 ei tapahtunut lento-onnettomuuksia eikä terroristeja ollut. Koko isku oli vain pelkää Yhdysvaltojen hallituksen ja CIA:n lavastama petos. Salaliittoteoreetikkojen mukaan iskulla haluttiin tarjota George W. Bushille tekosyy ryhtyä sotaan Lähi-idässä ja näin varmistaa öljyn saatavuus.

Salaliittoteoria vihjaa, että petos toteutettiin pommittamalla kaksoistorneja ja Pentagonia ohjuksilla, ja tämän jälkeen isku lavastettiin hologrammien avulla lentokonehyökkäyksiksi. Tornien romahdukset toteutettiin valtavalla määrällä etukäteen paikalle tuotua dynamiittia.

World Trade Centerin kaksoistornit kohosivat kaupungin yllä aina syyskuun 9. päivän iskuun saakka. 417- ja 415-metriset tornit olivat valmistuessaan vuonna 1972 maailman korkeimmat rakennukset.

© Attila JANDI/Shutterstock

World Trade Centerin rakennus numero 7 piti räjäyttää ainoastaan siitä syystä, että CIA:n salainen komentokeskus oli sijainnut siellä, mikä oli taannut hyvän näkyvyyden ja erinomaiset työskentelyolosuhteet iskupäivänä.

Rakennus numero 7 räjäytettiin todisteiden tuhoamiseksi. Lentokoneen maahansyöksy Pennsylvaniassa oli salaliittoteoreetikkojen mukaan niin ikään pelkkää huijausta, ja lennolla olleiden matkustajien puhelinsoitot olivat väärennöksiä. Asianosaiset ja heidän omaisensa olivat kaikki CIA:n palveluksessa olleita huijareita.

VIDEO – Katso isku videolta:

Väitteet ja niiden kumoaminen:

Salaliittoteoria pohjautuu muun muassa perusteluun, jonka mukaan tornien romahdus voidaan selittää vain siten, että ne räjäytettiin tarkoituksella.

Salaliittoteorian kannattajien mukaan matkustajien lentojen aikana soittamat puhelut eivät olisi teknisesti olleet tuohon aikaan mahdollisia, sillä matkapuhelintekniikka ei tuolloin, eikä aina vieläkään, salli puheluita lennon aikana.

Salaliittoteoria on perusteluineen kuitenkin perusteellisesti kumottu. Monet insinöörit ja muut tekniikan ammattilaiset ovat osoittaneet, että tornien voimakkaat horjahdukset iskujen sattuessa selittävät täysin sen tavan, jolla tornit romahtivat.

Lisäksi suurimmassa osassa lennoilta soitetuista puheluista ei käytetty matkapuhelimia vaan lentokoneen omia satelliittipuhelimia. Vain kaksi puheluista soitettiin matkapuhelimesta, ja tämä tapahtui ajankohtina, jolloin koneet lensivät erittäin matalalla.

VIDEO – Kuuntele puheluita kaapatuista koneista:

2. SALALIITTO

Maltillinen salaliittoteoria: Yhdysvaltojen hallitus osasi odottaa iskuja

Yhdysvaltojen hallitus oli tietoinen 11.9.2001 terrori-iskun suunnitelmasta. Se ei kuitenkaan tehnyt mitään iskun estämiseksi, vaan päinvastoin piti huolen siitä, että World Trade Centerin kaksoistorneihin asetettiin räjähteet, samoin rakennuskompleksin rakennukseen numero 7.

Dynamiitin tarkoituksena oli varmistaa, että terrori-iskusta tulisi niin epätavallisen tehokas, että Bushin hallitus varmasti saisi kaipaamansa tuen sodankäynnille.

Kello 9.02 aamulla paikallista aikaa eteläiseen torniin osui lentokone 77. ja 85. kerrosten väliin. Alle 20 minuuttia aiemmin kello 8.46 pohjoistorniin oli osunut kone 93. ja 99. kerrosten väliin.

© Cliff/Flickr

Väitteet ja niiden kumoaminen:

Tämä salaliittoteoria on saanut erityisen paljon kansansuosiota Yhdysvalloissa, ja vielä kuusi vuotta 11.9.2001 tehdyn iskun jälkeen suoritettu mielipidemittaus osoitti, että 42 prosenttia yhdysvaltalaisista uskoi johonkin tämän teorian versioista.

Älymystön keskuudessa salaliittoteoria aiheuttaa hymähtelyä siitäkin huolimatta, että kyseiset piirit yleensä suhtautuvat kriittisesti maan hallitukseen.

Esimerkiksi filosofi Noam Chomsky, joka tunnetaan vasemmistosympatioistaan ja joka ei paljoa perusta sen koommin Bushista kuin Yhdysvalloista yleensäkään, totesi, että Bushin hallitus ei olisi koskaan kyhännyt kokoon teorian väittämien mukaista suunnitelmaa tai ainakaan moista suunnitelmaa ei koskaan olisi toteutettu.

VIDEO – Tornien romahtaminen:

3. VERUKE

Mahdollinen salaliittoteoria: Hallitus hyödynsi iskuja ajaakseen omia intressejään

Yhdysvaltojen hallituksella ei ollut mitään tekemistä 11.9.2001 tehdyn terrori-iskujen suunnittelun tai toteutuksen kanssa. Hallitus kuitenkin käytti iskuja verukkeena voidakseen käydä sotaa ensin Afganistanissa ja sitten Irakissa sekä muissa Lähi-idän maissa. Yhtenä pontimena oli öljyn saannin varmistaminen.

Väitteet ja niiden kumoaminen:

Yhdysvallat hyökkäsi Afganistaniin jo vajaan kuukauden päästä 11.9.2001 tehtyjen terrori-iskujen jälkeen.

On epätodennäköistä, että niin suurisuuntaista sotilasoperaatiota olisi ehditty suunnitella ja toteuttaa noin lyhyessä ajassa. Tämä puhuu sen puolesta, että suunnitelmat hyökätä Afganistaniin olivat täydessä vauhdissa jo kauan ennen terrori-iskuja. Tämä salaliittoteoria odottaa yhä kumoamistaan.

Terrori-iskun jälkeen paikka muistutti sotatannerta. Kaksoistornien sijaintipaikka sai uuden nimen Ground Zero. Vuonna 2014 avattiin uusi One World Trade Center samalle paikalle, jossa kaksoistornit aiemmin kohosivat.

© Slagheap/Flickr