Wikimedia Commons
suo kallo

Suoruumis auttoi poliisia ratkaisemaan murhan

Turpeennostajat löysivät vuonna 1983 brittiläisestä suosta 1 600 vuotta vanhan pään, joka auttoi yllättäen selvittämään vanhan henkirikoksen.

Malika de Fernandez katosi vuonna 1961 kotoaan lähellä Lindow Mossin suota, joka sijaitsee Britanniassa 20 kilometrin päässä Manchesterista. Poliisi epäili, että Fernandezin entinen aviomies Peter Reyn-Bardt oli murhannut naisen, mutta ilman ruumista rikostutkijoilla ei ollut mitään epäilynsä todistamiseksi.

Nokkela rikosetsivä ratkaisi tapauksen 22 vuotta myöhemmin suoruumiin avulla. Turpeennostajat löysivät vuonna 1983 ihmisen pään Lindow Mossista. Pää oli säilynyt hapettomassa suossa niin hyvin, että siinä oli jäljellä pehmytkudoksia. Turpeennostajat ilmoittivat epäilyttävästä löydöstä poliisille, joka aloitti heti tutkinnan.

Eräälle etsivälle tuli mieleen vuoden 1961 selvittämätön katoamistapaus, ja hän päätti ottaa yhteyttä tuolloin murhasta epäiltyyn Peter Reyn-Bardtiin. Kuultuaan, että suosta oli löydetty hyvin säilyneet naisen jäännökset, Reyn-Brandt murtui ja tunnusti, että hän oli kuristanut entisen vaimonsa, paloitellut tämän ja haudannut ruumiinkappaleet Lindow Mossiin.

”Siitä on niin kauan – en uskonut, että jäisin koskaan kiinni”, hän sanoi.

Ex-vaimo uhkasi poliisilla

Peter Reyn-Bardt kertoi olevansa homoseksuaali ja että de Fernandez oli alkanut kiristää häntä ja hänen miespuolista rakastajaansa. Ex-vaimo oli uhannut ilmoittaa miehistä poliiseille, sillä homoseksuaalisuus oli 1960-luvulla edelleen rikos Britanniassa. Oli syntynyt tappelu, joka johti vaimon kuolemaan.

Peter Reyn-Bardt tuomittiin tunnustuksensa perusteella elinkautiseen vankeuteen. Myöhemmissä tutkimuksissa selvisi, että suoruumis ei voinut olla Malika de Fernandezin. Asiantuntijoiden mukaan suohon haudattu nainen oli elänyt rautakaudella eli noin 1 600 vuotta sitten ja hänet oli todennäköisesti uhrattu jumalille. Peter Reyn-Bardt yritti vielä perua tunnustuksensa, mutta siinä vaiheessa se oli jo liian myöhäistä.