Shutterstock

Ruukunsirpaleet toivat 15 vuotta vankeutta

Eläköitynyt geologi halusi ottaa mukaan matkamuiston Irakin kiertomatkaltaan – ja hänen lomansa piteni pitkäksi vankilareissuksi.

Jätä muinaisjäännökset rauhaan. Aina. Vaikka kyse olisi vain ruukunsirpaleesta. Siinä paljon kohua herättäneen tuomion opetus.

66-vuotias britti, eläkkeelle jäänyt geologi Jim Fitton oli lomalla Irakissa ja osallistui opastetulle retkelle Eridun muinaiskaupunkiin. Ryhmän kierrellessä raunioissa Fitton kysyi omien sanojensa mukaan oppaalta, voiko hän noukkia mukaansa pari ruukunpalasta matkamuistoksi, ja opas vastasi kyllä.

Nyt Fitton luultavasti katuu katkerasti, että uskoi opasta. Kun hän muutaman päivän päästä lähti kotimatkalle, tulli löysi ruukunsirpaleet hänen laukustaan ja hänet pidätettiin. Fitton odotti Bagdadissa käydyn oikeudenkäyntinsä alkamista vankilassa kymmenen viikkoa.

Saddam Husseinin aikaisen lain nojalla brittiä uhkasi teostaan jopa kuolemantuomio, joten hänen perheensä Englannissa vetosi julkisesti hänen puolestaan.

”Jim tuo usein pieniä matkamuistoja matkoiltaan. Hän on nytkin ajatellut toimineensa vain samoin kuin muulloinkin noukkiessaan rannalta pienen kiven muistoksi mukavasta lomasta”, Fittonin vävy toteaa.

Brittimies keräsi ruukunsirpaleita Eridun muinaiskaupungista opastetulla retkellä. 7 400 vuotta vanhan kaupungin rauniot sijaitsevat Eufratjoen rannalla Etelä-Irakissa.

© Thais Gilo

Tuomiosta valitetaan

Bagdadin oikeuteen vetoomus ei purrut vaan Fitton sai 15 vuoden vankeustuomion.

Fittonin irakilainen asianajaja aikoo valittaa tuomiosta: ”Asiakkaani ei ansaitse tätä tuomiota. Hänen hallussaan olevat esineet olivat kiviä ja ruukunsirpaleita, joilla ei ole rahallista eikä arkeologista arvoa.”