Perun kulttuuriministeriö
Peru, muumio kylmälaukussa.

Ruokalähetti seurusteli 800-vuotiaan muumion kanssa

Poliisit kokivat elämänsä yllätyksen Perussa, kun rutiinitarkastuksessa ruokalähetin kylmälaukusta löytyi muumio. Eikä siinä vielä kaikki – nuorukainen kertoi kyseessä olevan hänen tyttöystävänsä.

Poliisit löysivät ruokalähetin kylmälaukusta 600–800-vuotiaan muumion Punon kaupungissa Perussa, lähellä Bolivian rajaa.

Muumiota kuljettanut 26-vuotias mies kertoi poliiseille, että kyseessä oli ”Juanita”, hänen eräänlainen ”hengellinen tyttöystävänsä”. Mies kertoi hoitaneensa muumiota kotonaan ja tuoneensa sen näytille ystävilleen.

Muumio asusti lähetin huoneessa

Julio Caesar -niminen lähetti oli vienyt muumion kahden ystävänsä kanssa näköalapaikalle Punon Mantaron laaksossa, missä miehet olivat istuskelleet iltasella juopottelemassa.

Poliisit olivat osuneet paikalle sattumalta ja yllättyivät löytäessään rutiinitarkastuksessa muumion Caesarin suuresta kylmälaukusta, jota hän oli käyttänyt työssään pyöräilevänä ruokalähettinä.

Poliisin tutkijat katsovat kylmälaukussa olevaa muumiota.

Kylmälaukussa ollut muumio häkellytti poliisin tutkijoita.

© Perun kulttuuriministeriö

Sikiöasentoon käpertynyt muumio oli osittain kääreiden peittämä, mutta ei ollut epäilystäkään, etteikö kyseessä todella ollut aito muumio.

Perulaisissa kulttuureissa tiedetään harjoitetun muumiointia jo ainakin 5000-luvulta eaa. lähtien, ja perinne alkoi hiipua vasta espanjalaisten konkistadorien valloitettua Inkavaltion vuonna 1572.

Mies kertoi poliiseille, että muumio oli kuulunut hänen perheelleen jo kolmekymmentä vuotta ja että hän isänsä oli aikoinaan ostanut sen. Ei tiedetä, miten isä oli onnistunut hankkimaan muumion, mutta nuorukainen oli viime vuosina alkanut huolehtia siitä ja pitänyt ”Juanitaa” huoneessaan laatikossa television vieressä.

Poliisi takavarikoi muumion ja toimitti sen Perun kulttuuriministeriölle. Muumiota tutkineet arkeologit totesivat sen olevan 600–800 vuotta vanha ja todennäköisesti peräisin Punon Patambucon alueelta. Aluetta hallitsi vuosina 1150–1600 lupaca-niminen kansa.

VIDEO – Cesar kertoo ”hengellisestä tyttöystävästään”:

Tutkimuksissa selvisi myös, että muumio, jota nuorukainen oli pitänyt ”hengellisenä tyttöystävänään” ja jolle hän oli antanut naisen nimen, oli tosiasiassa ollut 45-vuotias, noin 151 senttimetriä pitkä mies.

Mies oli haudattu sikiöasennossa, mikä oli alueella tyypillistä muinaisissa hautauksissa.

Lähetti kielsi aikoneensa myydä muumion

Cesar kielsi, että hän olisi ollut aikeissa yrittää myydä muumiota ja selitti sen sijaan ystäviensä vain halunneen nähdä sen.

Miehen mukaan hänen perheensä oli jopa aiemmin turhaan yrittänyt lahjoittaa muumiota paikalliselle museolle.

Muumion kanssa iltaa viettänyt kolmikko on tällä hetkellä tutkintavankeudessa epäiltynä Perun kulttuuriperintöön kohdistuvasta rikoksesta.