Yhdysvaltain mafiosot

Tutustu Johnny Torrioon, Al Caponeen, Lucky Lucianoon ja muihin Yhdysvaltojen historian surullisenkuuluisiin ganstereihin.

1900-luvun vaihteessa Sisilian mafia levitti lonkeronsa Atlantin taakse italialaisten siirtolaisten mukana. Se otti Yhdysvaltain alamaailman hallintaansa ennen­näkemättömän raa’asti ja järjestelmällisesti.

Pian mafia hallitsi lähes kaikkea rikollista toimintaa kiristyksestä uhkapeleihin, alkoholin salakuljetuksesta prostituutioon ja koronkiskonnasta huumekauppaan.

1930-luvulla yhdys­valtalaiset gangsterit perustivat rikollis­järjestön, jota lehdistö alkoi kutsua National Crime Syndicateksi. Järjestö raivasi kylmästi tieltään kaikki, jotka rohkenivat uhmata sen kirjoitta­mattomia sääntöjä.

Rikolliset järjestäytyivät

Giovanni ”Johnny” Torrio oli Yhdysvaltain alamaailman kunnioitetuin mafiapomo.

Sisilian mafia otti New Yorkin rikollispiirit hallintaansa 1900-luvun alussa. Mafiapomo ­Giovanni ”Johnny” Torrio (1882–1957) ­oivalsi, että todellista valtaa ei saanut pelkällä raa’alla voimalla, vaan se edellytti myös poliittista vaikutusvaltaa.

Vaali­vilpillä ja ­uhkailulla mafia saikin ehdokkaansa ­George ­McClellanin nostettua New Yorkin pormestariksi vuonna 1904. ­McClellanin tuella Torrio sai pyörittää laittomia peliluolia ja ilotaloja rauhassa ­poliisilta.

Vuonna 1915 Torrio siirtyi johtamaan ­Chicagon alamaailmaa, ­mutta selvittyään vuonna 1925 murhayrityksestä hän jätti Chicagon mafian johtamisen suojatilleen Al ­Caponelle ja palasi itse Italiaan.

1930-luvulla Torrio ehdotti mafia­pomo Lucky Lucianolle keskenään ­sotivien rikollisjoukkoiden yhdistämistä yhdeksi ­organisaatioksi. Syntyi ”National Crime Syndicate”

14.2.1929 järjestetty Pyhän Valentinuksen ­päivän verilöyly oli osa Chicagon alamaailman veristä valtataistelua.

Yli 120 kuoli mafiasodassa

Francesco ”Frankie Yale” Ioele (1893–1928) nousi New Yorkin mafian johtoon vuonna 1915.

Hän ryhtyi kiristämään kaupungin laivanvarustamoilta suojelurahaa, jolloin italialaismafia joutui ­sotaan siihen saakka satamia hallinneita irlantilaisia vastaan. ­

Vuosina 1920–1925 ryhmittymien väli­sissä yhteenotoissa kuoli sata gangsteria ja 22 sivullista.

Vuonna 1925 Yale ja Al ­Capone ottivat hallintaansa New Yorkin rikollispiirit. Kolme vuotta ­myöhemmin Capone murhautti Yalen, koska uskoi tämän ­havittelevan myös Chicagon ­mafian johtoasemaa.

Frankie Yalen viimeistä matkaa seurasi 10  000 ihmistä ja 28 kuorma-autoa täynnä kukkia.

Lucky Luciano oli ”syndikaatin” ylin johtaja

Salvatore ”Lucky Luciano” Lucania (1897–1962) ei piitannut vanhempien mafiosojen vaalimasta sisilialaisesta klaanijärjestelmästä tai kunniakäsityksestä.

Vuonna 1931 Luciano raivasi tieltään viimeisetkin vanhat mafiapomot ja nousi maan­laajuisen rikollisjärjes­tön, ­”National Crime Syndicaten”, johtajaksi.

­Syndikaattia johtamaan perustettiin komission, ja järjestö jakoi Yhdysvallat gangsteri­ryhmien kesken.

Lucky ­Lucianon johtama ­komissio laati syndikaatille tiukat säännöt. Esimerkiksi murhat piti hyväksyttää komissiolla, jotta ne eivät johtaisi uusiin mafia­sotiin.

Vuonna 1936 ­Luciano tuomittiin parituksesta 30 vuodeksi vankilaan.

Toisessa maail­mansodassa hänen mafiatuttavansa auttoivat liittoutuneita valtaamaan Sisilian. Kiitokseksi siitä Luciano vapautettiin ja karkotettiin Yhdysval­loista ­Italiaan.

Lucky Lucianoa pidetään historian ehkä mahtavimpana mafiapomona.

”Murha Oy:n” pomo oli vastuussa yli 700 surmasta

Albert Anastasian (1902–1957) erityisalaa olivat palkkamurhat sekä New Yorkin ammattiliittojen ja työn­antajajärjestöjen kiristys.

Anastasian ­kätyrit, joita kutsuttiin yhteisnimellä ”The Combination”, olivat työssään niin ­hyviä, että jopa mafia hyödynsi heidän palveluksiaan.

Vuosina 1932–1940 ­Anastasian joukkio teki yhteensä 700 murhaa. He toimivat niin tehokkaasti ja kylmä­verisesti, että lehdistö antoi heille nimen ”Murder Inc.”

Albert Anastasia ammuttiin parturiliikkeen edustalla vuonna 1957.

Al Capone oli Chicagon gangsterikuningas

Alphonse ”Al” Capone (1899–1947) aloitti uransa 14-vuotiaana gangsteripomo Johnny ­Torrion joukoissa.

Vuonna 1924 hän junaili vaalivilpin avulla­ Joseph Klenhan Chicagon pormestariksi, ja kiitokseksi tämä esti poliisia puuttumasta Caponen liiketoimiin.

Capone olikin Chicagon ­todellinen johtaja vuoteen 1931, jolloin hänet tuomittiin veropetoksesta 11 vuodeksi vankilaan.

Capones kriminelle forretning var god for mange hundrede millioner dollars.

Syndikaatti eliminoi omapäisen gangsterin

Arthur ”Dutch Schultz” Flegenheimer (1902–1935) oli juutalainen taparikollinen, joka harjoitti New Yorkissa viina­n salakauppaa, laittomia arpajaisia ja kiristystä.

Vuonna 1935 viran­omaiset vainosivat Schultzia niin kiivaasti, että tämä pyysi syndikaatilta lupaa tappaa yleisen syyttäjän.

Pyyntö evättiin, sillä se olisi johtanut avoimeen konfliktiin ­viranomaisten kanssa.

Raivostunut ­Schultz ilmoitti kiellosta huolimatta ­ampuvansa syyttäjän, jolloin syndi­kaatti päätti hankkiutua hänestä eroon. Lucky Lucianon miehet ­murhasivat ­Dutchin ja ­kolme tämän kätyriä.

Dutch Schultz kuoli vasta tuntien kuluttua ampumisestaan.

Gangsterit loivat Las Vegasin

Meyer Lansky (1902–1983) ja Bugsy Siegel (1906–1947) olivat samassa ­poikajengissä New Yorkissa, ennen kuin he ryhtyivät salakuljettamaan viinaa ja tekemään palkkamurhia Lucky Lucianon laskuun.

Nuorukaiset kohosivat syndikaatin arvoasteikossa ja sijoittivat rahojaan muun muassa kasinoihin.

Vuonna 1946 he rakennuttivat Las Vegasin ensimmäisen loistohotellin, The Flamingon. ­Hotelli tuotti kuitenkin ­tappiota, ja syndikaatti ylipuhui Lanskyn tappamaan Siegelin.

Lansky ja Siegel rakennuttivat Las Vegasin ensimmäisen loistohotellin.