Lähes 900 000 euron arvoinen viikinkiaarre, brittiläiset peitepoliisit ja kaksi hämärämiestä, jotka jakoivat salaisia tietoja SIM-kortilla.
Kyseessä ei ole suinkaan jännitysromaani vaan tosielämän tapaus Englannista, missä kaksi keräilijää, Craig Best ja Roger Pilling, pidätettiin ja tuotiin oikeuden eteen, kun he olivat yrittäneet myydä 800-luvulta peräisin olevia kolikoita poliisille, joka esitti olevansa yhdysvaltalainen ostaja.
Kaksikko yritti vuonna 2019 myydä kaikkiaan 44:ää kolikkoa, joiden arvo on yhteensä noin 870 000 euroa, vaikka merkittävistä historiallisista löydöistä tulisi lain mukaan ilmoittaa viranomaisille.
Nyt tapausta käsitellään oikeudessa, ja miehet ovat kiistäneet syyllisyytensä. Syyttäjällä ei ole kuitenkaan asiasta epäilystäkään. ”Valamiehistö tulee varmuudella hylkäämään nämä väitteet syyttömyydestä”, tämä totesi avauspuheenvuorossaan.

Herefordshiren löytö sisälsi kolikoiden lisäksi erilaisia koruja, muun muassa tämän kultasormuksen, joka on saatu takaisin.
Metallinpaljastinharrastajat kävivät ahneiksi
Kolikot ovat peräisin Alfred Suuren hallitsijakaudelta (871–899), ja niihin lukeutuu myös erittäin harvinainen, niin kutsuttu ”kahden keisarin kolikko”, joita on löydetty tähän mennessä vain kolmetoista kappaletta. Kolikon toisella puolella on kuvattu Wessexin kuningas Alfred Suuri ja toisella puolella Mercian kuningas Ceolwulf II.
Kyseessä on kiinnostava löytö, sillä Ceolwulf II on jälkeenpäin kuvattu esimerkiksi anglosaksisissa kronikoissa varsin negatiivisessa valossa, ja hänet on usein nähty lähinnä viikinkien nukkehallitsijana. ”Kahden keisarin kolikko” viitta kuitenkin Alfredin ja Ceolwulfin väliseen liittoon ja osoittaa, ettei tämän huonolla maineella ole välttämättä pohjaa todellisuudessa.
Brittiviranomaiset uskovat miesten kaupittelemien kolikoiden olevan osa kahden metallipaljastajaharrastajan Herefordshiressä vuonna 2015 tekemää löytöä. Kyseessä on yksi kaikkien aikojen suurimmasta viikinkiaarteesta, ja sen on arvoitu olevan kokonaisuudessaan arvoltaan noin 3,6 miljoonaa euroa.
Löytäjät valtasi tuolloin kuitenkin ahneus, ja he päättivät olla ilmoittamatta esineistä viranomaisille, vaikka he olisivat voineet saada kumpikin löytöpalkkioksi noin 600 000 euroa. Sen sijaan kaksikko myi aarteet salassa yksityisille jälleenmyyjille.
Huhut kuitenkin levisivät, ja kaksikon jäljille päästiin pian. Vuonna 2019 miehet tuomittiin 10 ja 8,5 vuoden vankeusrangaistuksiin. Valtaosa viikinkiaarteesta oli kuitenkin tuolloin jo myyty edelleen.

Herefordshiren löydön arvelleen olleen vauraan viikingin hautaama vuosien 875–879 välisenä aikana.
Kaupittelijoiden selitykset ontuvat
Vuonna 2019 Craig Best ja Roger Pilling hieroivat viikinkiaarteeseen kuuluneista kolikoista kauppoja ja esittelivät niistä muutaman potentiaalisiksi ostajiksi luulemilleen brittipoliiseille, jotka esiintyivät yhdysvaltalaisena keräilijänä ja kolikkoasiantuntijana.
Oikeudenkäynnin aikana kävi muun muassa ilmi, että mehet pyrkivät hoitamaan kaupan kaikessa hiljaisuudessa, vaikka he väittivät sittemmin olleensa tietämättömiä siitä, että kolikoiden kauppaaminen oli lain vastaista.
”Näissä kolikoissa on kyse isoista rahoista. Jos haluat, voin lähettää SIM-kortin, jolla on kuvia. Haluan kolikoista 200 000–250 000 puntaa, niin hyviä ne ovat”, Best kirjoitti sähköpostissa toiselle peitepoliisille.
Syytettyjen hakuhistoriatiedot vahvistivat myös, että he olivat useasti etsineet verkosta tietoa muinaismuistojen hallussapitoon liittyvistä laeista. Heidän oli täten täytynyt tietää, että heidän olisi pitänyt raportoida esineistä.
Oikeudenkäynti jatkuu edelleen.