Georges Jansoone/Luca Signorelli

Sukulainen haluaa puhdistaa Danten nimen

Kirjailija Dante Alighieri tuomittiin vuonna 1302 korruptiosta Firenzessä. Jos hän palaisi kaupunkiin, hänet tapettaisiin.

1300-luvun alussa kaksi poliittista ryhmää taisteli vallasta Firenzessä.

Toisella puolella olivat ”mustat guelfit”, jotka tukivat paavia ja tämän vaikutusvaltaa. Toisella puolella olivat ”valkoiset guelfit”, jotka halusivat rajoittaa paavin valtaa.

Kirjailija Dante Alighieri, joka oli kaupungin ylimmän poliittisen neuvoston jäsen, kuului valkoisiin guelfeihin. Kun hänen puolensa hävisi valtataistelun, hänet tuomittiin vuonna 1302 korruptiosta.

”Oikeudenkäynnit olivat poliittisia, ja sekä karkotus että kuolemantuomio olivat epäoikeudenmukaisia.” Sperello di Serego Alighieri, Danten jälkeläinen.

Rangaistus oli sakko ja karkotus, ja häneltä kiellettiin pääsy kaikkiin kaupungin julkisiin virkoihin.

Kun Dante ei tullut kuulemaan tuomiotaan, hänelle julistettiin kuolemantuomio.

Kirjailija joutui elämään loppuelämänsä maanpaossa. Hän kuoli malariaan vuonna 1321, ja hänet haudattiin Ravennan kaupunkiin Pohjois-Italiassa.

Konferenssin halutaan kumoavan tuomion

Kirjailijan kuolemasta tulee tänä vuonna 14. syyskuuta kuluneeksi 700 vuotta , minkä johdosta yksi hänen jälkeläisistään, astrofyysikko Sperello di Serego Alighieri, haluaa selvittää tilit menneisyyden kanssa.

”Oikeudenkäynnit olivat poliittisia, ja sekä karkotus että kuolemantuomio olivat epäoikeudenmukaisia”, hän selitti Corriere della Sera -lehdelle.

Dante Alighieri kirjoitti maailmankuulun teoksensa Jumalainen näytelmä maanpaossa ollessaan.

© Jastrow/Domenico di Michelino

Alighieri aikoo järjestää oikeustieteen professorin Alessandro Traversin kanssa historioitsijoiden, lingvistien ja juristien konferenssin, jossa Danten tuomiota arvioidaan uudelleen.

”Aiomme selvittää, noudattivatko Danten saamat tuomiot yleisiä oikeusperiaatteita vai eivät”, Traversi kertoi.