Museum of the American Revolution

Seniori sai päivän vankilaa antiikkiaseiden viemisestä

Pitkäkyntinen asekeräilijä sai rangaistuksen 60 vuotta rikoksensa jälkeen.

Äskettäin Yhdysvalloissa langetettiin tuomio hämmästyttävässä varkausjutussa. Nyt 78-vuotias Thomas Gavin tunnusti varastaneensa 1960- ja 1970-luvuilla useita historiallisesti arvokkaita aseita. Hän oli varastanut muun muassa vuodelta 1775 olevan Christian Oerter -kiväärin, jonka nykyarvo liikkuu 135 000 euron tuntumassa.

Varas, jonka koti on pullollaan vanhoja esineitä, ei silti aikoinaan ollut kiinnostunut aseiden arvosta.

”Kuvattiinpa häntä sitten keräilijäksi tai hamstraajaksi, hänen motiivinaan ei ole ollut raha”, Gavinin juristi selitti. Gavin myös sanoi katuvansa tekojaan.

Gavinin onneksi moni rikoksista oli jo vanhentunut. eikä niistä voitu enää nostaa syytettä. Lisäksi monen hänen varastamansa aseen arvo oli niin alhainen, ettei niiden anastamisesta voitu nostaa syytteitä liittovaltion tuomioistuimessa. Myös syyllisyyden tunnustaminen auliisti auttoi lieventämään rangaistusta.

”Pyydän anteeksi aiheuttamaani vaivaa.” Thomas Gavin kuultuaan tuomionsa.

Kotiaresti ja sakot

Pyörätuoliin sidotun 78-vuotiaan ei kuitenkaan tarvinnut viettää yhden päivän mittaista vapausrangaistustaan vankilassa. Hänet tuomittiin kolmeksi vuodeksi valvottuun kotiarestiin. Hän joutuu myös maksamaan rikoksistaan tuntuvat reilun 42 000 euron sakot.

”Pyydän anteeksi aiheuttamaani vaivaa. En osannut ajatella sitä silloin”, Thomas Gavin selitti tuomion julistamisen jälkeen.