Matthew NAYTHONS/Getty Images & Shutterstock

Seksikultti toteutti USA:n laajimman bioterrori-iskun

Tavoitteena olivat maailman onnellisimmat ihmiset ja keinona oli estoton seksi. Kun poliisi alkoi tutkia seksigurun kulttia, lähiseudun ihmisiä alkoi yhtäkkiä sairastua vakavasti.

”Kyllä, Bhagwan, kyllä!” tamburiinia pitelevä nainen huusi hurmion vallassa. Nainen tanssi ja hyppi satojen punaisiin pukeutuneiden ihmisten ympäröimänä rumpujen, huilujen ja taputusten tahdissa, kun valkoinen Rolls-Royce lipui väkijoukon ohi pölyisellä hiekkatiellä kesäkuussa 1984.

Auton takapenkillä istui pieni intialainen mies, jolla oli tummat hypnoottiset silmät: Hän oli maailmanlaajuisen Rajneesh-kultin johtaja ja guru Bhagwan Shree Rajneesh, joka oli vastikään perustanut yhteisön Oregonin erämaahan.

Kun Rajneesh ajoi ohi Rolls-Roycellaan, tuhannet opetuslapset riemuitsivat ja tanssivat hurmoksessa.

© Matthew NAYTHONS/Getty Images

Rajneeshin seuraajat kerääntyivät joka iltapäivä tien varteen nähdäkseen vilauksen luksusasuntoonsa eristäytyneestä gurustaan. Muina aikoina he uurastivat rakentaakseen uuden yhteiskunnan, jonka perustana oli vapaa seksi ja rakkaus kaikkia – ja erityisesti Rajneeshia – kohtaan. Joukko aseistettuja vartijoita seurasi aina gurua ja varmisti, että kaikki olivat kuuliaisia ja onnellisia, koska tuolloin jo noin 6 000 jäsenen kultissa ei suvaittu tyytymättömyyttä.

Samana vuonna Yhdysvaltojen viranomaiset olivat alkaneet tutkia kulttia, ja Rajneesh oli vaarassa menettää kaiken. Oregonilaiset eivät kuitenkaan aavistaneet, miten pitkälle kultti oli valmis menemään puolustaakseen itseään.

VIDEO: Hurmioituneet opetuslapset seuraavat gurunsa ohiajoa

Rajneeshin seuraajat joutuvat hurmioon, kun tämä ajaa autollaan heidän ohitseen ”siunatakseen” heidät.

Video

Seksi oli tie henkiseen vapautumiseen

Bhagwan, oikealta nimeltään Chandra Mohan Jain, syntyi Intiassa vuonna 1931 ja sai jo lapsena lempinimen Rajneesh (”Kuu” tai ”Yön jumala” sanskritiksi). Hän aloitti 19-vuotiaana aloitti yliopisto-opinnot ja työskenteli myöhemmin filosofian lehtorina Jabalpurissa. Kun Intia itsenäistyi Britanniasta vuonna 1947 ja kiinnostus sen henkisyyttä kohtaan alkoi kasvaa 1960-luvulla, Bhagwan alkoi kiertää saarnaamassa omaa vapauden filosofiaansa nimellä Rajneesh.

Hän provosoi intialaisia ivaamalla maan isää Mahatma Gandhia ”köyhyyden palvojaksi” ja pilkkaamalla vakiintuneita uskontoja. Vain Rajneeshin, elävän mestarin, palvonnassa oli järkeä.

Varakkaiden seuraajiensa ansiosta Rajneesh pystyi pian irtisanoutumaan työstään ja ryhtymään kokopäiväiseksi guruksi.

Rajneesh keräsi suuria kuulijajoukkoja ja nousi vuonna 1968 maineeseen Intiassa, kun hän saarnasi miljoonakaupunki Mumbaissa 15 000 ihmiselle seksistä keinona saavuttaa yhteys jumaluuteen. Vain hylkäämällä seksiin liittyvän häpeän ihminen saattoi vapautua sorrosta ja saavuttaa korkeamman tietoisuuden tason.

Rajneeshin seuraajat uskoivat voivansa saavuttaa syvemmän henkisyyden tason gurunsa viisaiden sanojen ja kosketuksen avulla.

© Bernard CHARLON/Getty Images

Rajneesh perusti 150 kilometriä Mumbaista kaakkoon sijaitsevaan Puraan ashramin eli uskonnollisen keskuksen, jossa hänen kasvava laumansa saattoi elää sovussa ja rakkaudessa. Ashramissa asuminen oli maksullista, ja temppelin kassa täyttyi vauhdilla.

Rajneeshin opit vetosivat korkeasti koulutettuihin länsimaalaisiin, jotka etsivät henkistä johdatusta idän uskonnoista. Purasta opetuslapset lähetettiin kotiin Eurooppaan, Australiaan ja Yhdysvaltoihin avaamaan meditaatiokeskuksia ja levittämään gurun viisautta kaikkialle maailmaan.

Kultti perusti kaupungin Yhdysvaltoihin

1970-luvun lopulla Rajneesh esitteli suuren visionsa: Hän halusi luoda uuden yhteiskunnan jossa ei olisi ydinperheitä, palkkatyötä ja muita ikäviä velvollisuuksia. Uudessa yhteiskunnassa kaikkien piti elää hetkessä, rakastaa toisiaan, olla onnellisia ja harrastaa seksiä.

Pura oli liian pieni paljon tilaa vaativalle paratiisille, mutta Intian hallitus, jota Rajneesh oli surutta herjannut, kieltäytyi auttamasta. Rajneeshia byrokraattinen kädenvääntö ei kiinnostanut, ja vuonna 1981 hän nimitti intialais-sveitsiläisen naisen, Ma Anand Sheelan, henkilökohtaiseksi sihteerikseen, joka sai hoitaakseen paratiisiin liittyvät käytännön ongelmat.

Sheelan mielestä vapauden maa Yhdysvallat oli oikea paikka mestarin uudelle yhteiskunnalle. Sanomatta mitään opetuslapsilleen kultin ylin johto lensikin Purasta Yhdysvaltoihin kesäkuussa 1981.

Uusi yhteisö perustettiin Wascon piirikuntaan Oregoniin 260 neliökilometrin suuruiselle hylätylle maatilalle, jonka kultti oli ostanut 5,75 miljoonalla dollarilla. Maa oli tarkoitettu vain maatalouskäyttöön, mutta se ei kulttia hidastanut, ja pian Sheela saikin päättäjiltä luvan hankkia lukuisia asuntovaunuja ”maatalouskollektiivin” tuleville työntekijöille.

Suuri osa Rajneeshpuramin asukkaiden ajasta kului ruumiillisessa työssä – aina punaisissa vaatteissa, joita guru halusi kaikkien opetuslastensa käyttävän.

© Rob Crandall/Imageselect

Läheisen Antilopen kaupungin 40 asukasta alkoivat pian ihmetellä tilalle suuntautuvaa punapukuisten ihmisten virtaa. Kultti myös osti Antilopesta taloja, joista sen johto saattoi valvoa ”maatalouskollektiivin” rakentamista ja johtaa sen liiketoimintaa.

Paikallinen lounaskuppila eli diner sai yllättäen uuden nimen ”Zorba the Buddha”, ja sen hampurilaiset vaihtuivat kasvisruokiin. Epäluuloiset kaupunkilaiset ja Antelopen pormestari kertoivat tapahtumista lehdistölle, ja kun Rajneesh saapui uuteen valtakuntaansa elokuussa 1981, paikallislehdet julkaisivat ensimmäiset kriittiset artikkelinsa salaperäisestä kultista.

Muutaman kuukauden päästä Sheela ja kultin asianajajat onnistuivat vakuuttamaan Wascon piirikunnan päättäjät siitä, että maatila, jolla asui nyt jo yli tuhat asukasta, ansaitsi kaupungin statuksen, ja 18. toukokuuta 1982 kultti sai kaupungin aseman ja maan hallintaoikeuden. Nyt kultti saattoi kutsua yhä enemmän työvoimaa Rajneeshin tuhansien opetuslasten joukosta eri puolilta maailmaa.

Rajneeshpuram kasvoi nopeasti 7 000 asukkaan yhteisöksi, kun kultti alkoi houkutella myös köyhiä ja kodittomia.

© Rob Crandall/Getty Images

Jatkuva ulkomaalaisten virta herätti maahanmuuttoviranomaisten huomion, mutta sekään ei saanut Rajneeshia ja Sheelaa hidastamaan tahtia. Sen sijaan he päättivät naittaa 500 yhdysvaltalaista opetuslasta vierasmaalaisille tulokkaille. Useimmat aviopareista eivät olleet koskaan edes tavanneet toisiaan, mutta he olivat varakkaita ihmisiä, joilla oli hyödyllisiä yhteyksiä.

Pariskunnat harjoittelivat keksittyjä taustatarinoitaan ja onnistuivat huijaamaan viranomaisia, ja niin kultti – ja Rajneeshin omaisuus – kasvoi kasvamistaan.

Poliisivoimien sijasta Rajneeshpuramissa oli ”rauhanvoimat”, mutta niidenkin aseet olivat ladattuja.

© Matthew NAYTHONS/Getty Images

Utopiaa valvottiin ankarasti

Guru rakasti naisia ja kalliita autoja

Sheela tiesi pomonsa rakastavan ylellisyyttä ja käytti valtavia summia kalliisiin kelloihin, koruihin ja etenkin Rolls-Royce-autoihin, joilla Rajneesh ajoi antaessaan seuraajilleen päivittäisen ”ohiajosiunauksensa”. Lopulta Rajneesh omisti 93 luksusautoa, joiden hän korosti tukevan hänen henkisyyttään.

”On vaikeaa meditoida härkävankkureissa. Rolls-Roycessa istuminen on paras tapa saavuttaa henkistä kasvua”, Rajneesh kirjoitti yhdessä monista kirjoistaan.

Rahat olivat peräisin kultin yrityksistä ja lukuisilta rikkailta opetuslapsilta, jotka luopuivat omaisuudestaan tullessaan Rajneeshpuramiin.

Opetuslapset sen sijaan asuivat puumökeissä ja pukeutuivat ryysyihin. Kauniilla nuorilla naisilla oli sentään mahdollisuus valaistua henkisesti harrastamalla seksiä gurun kanssa.

VIDEO: Guru jakaa viisauttaan

Rajneesh provosoi saarnoissaan usein kuulijoitaan ja muun muassa halveksi demokratiaa.

Video

Lukemattomat naispuoliset opetuslapset päätyivät gurun vuoteeseen, sillä vaikka hänen rehottava partansa ja pistävä katseensa eivät kaikkia viehättäneetkään, kukaan ei halunnut torjua hänen jumalallista kosketustaan.

Kaikenlainen negatiivisuus saattoi johtaa karkotukseen yhteisöstä: valitukset ruoasta, joka muuttui tasaisesti huonommaksi, tai nurina Sheelasta, joka kävi yhä määräilevämmäksi etenkin sen jälkeen, kun Rajneesh vuoden 1981 lopulla alkoi seuraajilleen puhumista liian rasittavana.

Guru ilmoitti pyrkivänsä henkiseen valaistumiseen lopettamalla julkisen puhumisen. Sheelasta tuli hänen äänitorvensa, ja yhtäkkiä tämän sana oli laki.

Seuraavat vuodet Rajneesh asui eristyksissä asunnossaan Rajneeshpuramissa, ja hänen lääkärinsä määräsi hänelle kasoittain lääkeaineita muun muassa öisiä orgioita varten.

Sheela hallitsi nyt kultin arkea. Yhteisössä kaikkien piti rakastaa toisiaan ja tunnustaa, jos he olivat tehneet väärin; esimerkiksi eräs miespuolinen jäsen oli poiminut tieltä hylätyn esineen, ja Sheela pakotti hänet tunnustamaan ”varkautensa” suuressa kokoussalissa.

Miehen tunnustuksen seurauksena opetuslapset jonottivat itkien mikrofonille tunnustaakseen esimerkiksi ottaneensa liikaa ruokaa ruokalassa.

Rajneeshpuramissa oli oma lentokenttä sekä Air Rajneesh -yhtiön viisi lentokonetta ja helikopteri.

© RuthAS

Toimittajat olivat tervetulleita Rajneeshpuramiin, mutta ”rauhanjoukot” seurasivat heitä koko vierailun ajan. Autolla tulleiden oli luovutettava autonsa avain ja allekirjoitettava sopimus, jonka nojalla heidän vaatteensa ja laukkunsa voitiin tutkia ennen lähtöä. Kukaan ei saanut viedä mukanaan valokuvia tai muita esineitä ilman kultin lupaa.

Willamette Week -lehden toimittaja uskoi voivansa valokuvata kaupunkia salaa läheisiltä autioilta kukkuloita. ”Rauhanjoukot” äkkäsivät hänet kuitenkin nopeasti, ja pian hänen eteensä laskeutui kultin helikopteri, josta nousi kaksi miestä ja pyysi häntä antamaan heille kameransa.

VIDEO: Sadat opetuslapset joutuvat transsiin

Rajneesh kehitti ”dynaamiseksi meditaatioksi” kutsutun meditaation muodon. Siinä opetuslasten piti hyppiä, huutaa ja itkeä yhdessä. Mestari kokosi myös väkivaltaisia ”vuorovaikutusryhmiä”, koska hän piti fyysistä väkivaltaa yhtenä tienä itsensä toteuttamiseen.

Video

Paratiisia puolustettiin asein

Paikalliset alkoivat pian karsastaa Rajneesh-kulttia, jonka jäsenet olivat vallanneet täysin pienen Antelopen kaupungin. 29. heinäkuuta 1983 kultin omistamassa hotelli Rajneeshissa räjähti luultavasti jonkun paikallisen asettama pommi.

Tämän jälkeen turvatoimia tiukennettiin entisestään ja kaikkialla Rajneeshpuramissa alkoi näkyä aseita. Sheela palkkasi kommandosotilaan opettamaan valitulle 38 opetuslapsen joukolle aseiden käyttöä, naamiointia ja sissioperaatioita.

”Emme aio antaa vain teurastaa itseämme, kuten juutalaiset.” Hollantilainen kultin jäsen The Oregonian -sanomalehdelle

”Kukaan ei pysty vahingoittamaan meitä”, hollantilainen kultin jäsen totesi The Oregonian -lehdelle. ”Emme aio antaa vain teurastaa itseämme, kuten juutalaiset.”

Syyskuussa 1983 Wascon piirikunnan viranomaiset kumosivat Rajneeshpuramin kaupungin statuksen sillä varjolla, että virallista prosessia ei ollut noudatettu oikein. Sheela piti päätöstä osoituksena valtiollisesta salaliitosta.

Hän oli vakuuttunut, että jos kultti halusi säilyä, sen oli voitettava Wascon piirikuntavaltuuston vaalit marraskuussa 1984. Rajneeshpuramissa oli kuitenkin vain noin kaksituhatta äänioikeutettua asukasta, ja enemmistöön tarvittiin 5 000–6 000 ääntä. Yhdessä apurinsa sairaanhoitaja Ma Anand Pujan kanssa Sheela keksi kieroutuneen suunnitelman: hän sairastuttaisi Wascon asukkaat, jotta nämä eivät voisi äänestää.

Rajneesh provosoi saarnoissaan viranomaisia ja vallanpitäjiä.

© Nationaal Archief

Gurun viisaita sanoja

Salmonellamyrkytyksellä vaalivoittoon

Ma Anand Puja osti seattlelaiselta lääkeyhtiöltä pienen määrän salmonellabakteereja ja perusti Rajneeshpuramiin salaisen laboratorion. Siellä hänen avustajansa kasvattivat tarpeeksi salmonellabakteereja tartuttamaan tuhansia ihmisiä Wascon piirikunnan suurimmassa kaupungissa The Dallesissa.

Syyskuun puolivälissä Sheela oli valmis toteuttamaan biologisen terrori-iskun, ja hänen apurinsa saastuttivat The Dallesin kymmenen suosituimman noutopöytäravintolan ruuan salmonellabakteereilla. Infektio levisi nopeasti, ja useita ihmisiä joutui sairaalahoitoon. Epidemia pelästytti kaupunkilaiset pahanpäiväisesti.

”Kukaan ei uskaltanut mennä yksin ulos, ja ihmiset sulkeutuivat koteihinsa”, eräs kaupungin asukas kuvaili.

Sheela laski iskun vaikutuksia: 751 tartunnan saanutta ja 45 sairaalahoitoa vaatinutta potilasta.

Kultin jäsenet levittivät salmonellabakteereja paikallisten ravintoloiden noutopöytiin.

© Cacophony

Sheela piti salmonellaiskua onnistuneena, mutta tauti oli saatava leviämään tehokkaammin – Wascon vesihuollon kautta. Kuusi valtion hallinnoimaa vesiallasta oli kuitenkin lukittu niin tiukasti, että niihin oli mahdotonta murtautua sisään.

Tuolloin Sheela oli jo menettämässä otettaan vallasta. Tieto hänen diktaattorin elkeistään ja tappavista puuhistaan oli kantautunut gurun korviin, ja 30. lokakuuta 1984 Rajneesh rikkoi kolmen vuoden hiljaiselonsa.

”Haluan kertoa oman totuuteni”, hän sanoi seuraajilleen viitaten Sheelan valheisiin ja vallan väärinkäyttöön. Kultissa käynnistyi kiivas valtataistelu, mutta pian selvisi, että sillä oli suurempiakin ongelmia.

Ma Anand Sheelan vallanhalu johti murhasuunnitelmaan ja bioterrori-iskuun.

© Rob Crandall/Imageselect & U.S. District Court of Oregon Historical Society

Kultti halusi murhata osavaltionsyyttäjän

FBI:tä paossa

Viranomaiset olivat alkaneet tutkia myös The Dallesin salmonellaepidemiaa, ja helmikuussa 1985 Rajneesh-kulttia syytettiin epidemian järjestämisestä. Sheela tunsi maan polttelevan jalkojensa alla ja pakeni 14. syyskuuta 1985 Länsi-Saksaan yhdessä lähipiirinsä kanssa.

Rajneesh piti myöhemmin lehdistötilaisuuden, jossa hän kuvaili Sheelaa ja hänen apureitaan ”fasisteiksi” ja pyysi viranomaisia tutkimaan Rajneeshpuramin.

FBI teki työtä käskettyä, ja vaikka Sheela oli yrittänyt tuhota kaikki jäljet, viranomaiset löysivät todisteita niin murhayrityksestä, kultin jäsenten laittomasta salakuuntelusta kuin salmonellahyökkäyksestäkin.

Rajneeshin lähipiiri tajusi gurunsa olevan liemessä ja yritti paeta hänen kanssaan yksityiskoneella. Heidät kuitenkin pidätettiin välilaskun aikana. Rajneeshia uhkasi jopa 175 vuoden vankeustuomio, mutta hän solmi syyttäjän kanssa sopimuksen, jonka nojalla hänen piti vain maksaa 400 000 dollarin sakko ja poistua Yhdysvalloista lopullisesti.

Rajneesh vietiin oikeussalista suoraan yksityiselle lentokentälle, josta hän lensi New Delhiin.

Pidätyksensä jälkeen Rajneesh teki diilin viranomaisten kanssa ja vältti vankilan myöntämällä järjestäneensä avioliittoja kiertääkseen Yhdysvaltojen maahanmuuttolakeja.

© Bettmann/Getty Images

Sheela apureineen pidätettiin Länsi-Saksan poliisin avustuksella lokakuussa 1985 ja luovutettiin Yhdysvaltoihin. Sheela tuomittiin 60 vuodeksi vankeuteen, mutta hän istui vain 29 kuukautta, ennen kuin hänet vapautettiin ja hän muutti Sveitsiin. Siellä hän johti vuosien ajan kahta hoitokotia.

Rajneeshpuram autioitui, ja nykyään se toimii lomakeskuksena. Rajneesh itse kiersi kodittomana maailmaa mutta ei ollut enää tervetullut länteen. Hän uskoi Yhdysvaltojen viranomaisten myrkyttäneen hänet ja kuoli viisi vuotta karkotuksensa jälkeen sairauteen. Kultti tunnetaan nykyään nimellä ”Osho” ja sillä on edelleen tuhansia jäseniä.

Monet kultin jäsenistä muistavat yhä lämmöllä aikaansa Yhdysvalloissa. Kirjailija Ma Anand Bhagawati, joka asui Rajneeshpuramissa neljä vuotta, totesi vuonna 2018: ”Se oli uskomattoman intensiivistä aikaa, ja nautin ystävieni ja Rajneeshin näkemisestä joka päivä. Sitä ei voi ymmärtää, jos ei ollut itse siellä.”