Sarjamurhaajia on kaikissa yhteiskuntaluokissa
Yleisin määritelmä sarjamurhaajille on se, että he ovat henkilöitä, jotka ovat tappaneet kaksi tai useampia ihmisiä eri aikoina, ja tekojen välissä on ollut ”hiljainen” kausi, jolloin murhaaja on elänyt normaalia elämää.
Yhteistä on myös se, että sarjamurhaajassa on havaittavissa psykopaatin piirteitä.
Se tarkoittaa, että sarjamurhaajalta puuttuu empatian kyky eli hän ei kykene tuntemaan minkäänlaista myötätuntoa uhrejaan kohtaan. Lisäksi useimmat sarjamurhaajat ovat miehiä.
Sarjamurhaajia on kaikissa kansallisuuksissa ja kaikissa yhteiskuntaluokissa, ja heidän älykkyytensä vaihtelee lähes vajaamielisestä neroon.
Myös sarjamurhaajien motiivit teoilleen vaihtelevat, vaikkakin useimmille sarjamurhaajille on yhteistä, että he saavat jonkinlaista tyydytystä tappamisesta – esimerkiksi nauttivat siitä, että toinen ihminen on täysin heidän vallassaan.
Yhdysvaltalainen sarjamurhaaja Ted Bundy, joka murhasi yli 30 naista vuosina 1961–1978, ilmaisi sen seuraavasti:
”Huomaat, miten heidän viimeinen hengenvetonsa jättää heidän ruumiinsa. Näet heidän silmiinsä. Sellaisessa tilanteessa olet Jumala.”
Muita tyypillisiä motiiveja sarjamurhaajilla on seksuaalinen tyydytys, taloudellinen voitto ja halu tulla kuuluisaksi.
Sarjamurhaajat olivat paholaisen käsikassaroita
Sarjamurhaajia on ilmeisesti ollut aina, ja historia on täynnä kertomuksia ihmisistä, jotka ovat tappaneet nautinnon vuoksi.
Esimerkiksi ranskalaisen aatelismiehen Gilles De Raisin väitetään tappaneen yli 140 lasta ja nuorta vuosina 1431–1440, koska se kiihotti häntä seksuaalisesti.
Ennen valistusaikaa pahat teot, kuten murha, yhdistettiin paholaiseen. Murhaaja oli pahan hengen vallassa tai tehnyt sopimuksen saatanan kanssa.
Kun murhaaja piti saada kiinni, se tehtiin todistajienlausuntojen perusteella ja epäiltyä kiduttamalla. Yleensä epäilty silloin tunnusti teon, olipa hän sitten syyllinen tai ei.
Ovelan sarjamurhaajan oli myös ennen helpompi vältellä lain kouraa. Monet ihmiset olivat äärettömän köyhiä, eikä vaikutusvaltaisia yhteiskuntaluokkia kiinnostanut rahvaan elämä tai kuolema. Jos joku köyhä katosi, asiasta tehtiin harvoin suurta numeroa.