Robin Hood: Maantierosvosta filmisankariksi

Robin Hoodista on kerrottu tarinoita jo noin 800 vuotta. Tarinat ovat muuttuneet vuosien varrella, mutta kaikissa niissä Robin Hood taistelee sinnikkäästi korruptoituneita vallanpitäjiä vastaan.

Toukokuussa ensi-iltansa saa Ridley Scottin (mm. Gladiaattori) ohjaama uusi Robin Hood -elokuva. Nimiroolissa nähdään Russell Crowe ja Marian-neitona Cate Blanchett.

Sankarista nimeltä Robin Hood kerrottujen tarinoiden tapahtuma-aika, paikka ja muut yksityiskohdat ovat muuttuneet moneen kertaan vuosisatojen kuluessa, mutta kertomuksen ydin on pysynyt samana: Robin Hoodin sinnikäs taistelu korruptoituneita vallanpitäjiä vastaan.

Lue lisää Robin Hoodista seuraavilta sivuilta.

Robin Hood ja pitkäjousi ­kuuluvat erottamattomasti yhteen. Jousi oli tavallisen ­kansan ase, ja varhaisimmissa tarinaversioissa Robin Hood ­olikin tavallinen kansanmies.

Tavallinen mies

Robin Hood -kisat Englannissa 1400-luvulla. Osanottajat kilpailivat jousiammunnasta, miekkailussa ja painissa. Kisojen tuomari oli pukeutunut ryöväriksi.

1228: Robin Hoodin nimi esiintyi oikeudenkäynnin asiakirjoissa

Robin Hood mainitaan ensi kerran vuonna 1228 pidetyn oikeudenkäynnin asiakirjoissa. Myöhemmin nimet Robinhood, ­Robert Hood ja Robyn Hude esiintyivät ainakin kymmenen oikeudenkäynnin yhteydessä eri puolilla Englantia.

Vuodelta 1439 peräisin olevassa tekstissä todetaan: ”Astonilainen joutomies Piers Venables kokosi joukon heittiöitä ja vetäytyi joukkioineen ­metsään, kuten Robyn Hude miehineen.” Robin Hood ei esiinny teksteissä käytännössä koskaan todellisena henkilönä vaan eräänlaisena lainsuojattomuuden henkilöitymänä.

1400: Robin Hood – kansan suosikki

Keskiajalla Robin Hoodista tuli hyvin suosittu hahmo niin tarinoissa kuin lauluissakin. Häntä ei kuitenkaan kuvattu jalona sankarina vaan karskina ja joskus jopa väkivaltaisena kansanmiehenä, joka selviytyi hengissä ­yksinomaan oveluutensa ansiosta.

Robin Hoodista kertovat tarinat olivat niin suosittuja, että eri puolilla Englantia järjestettiin toukokuussa Robin Hood -kisoja, joiden osanottajat mittelivät taitojaan niin jousiammunnassa, miekkailussa kuin painissakin.

Kilpailujen jälkeen näytelmäseu­rueet viihdyttivät kisayleisöä Robin Hoodista ja hänen joukkiostaan ­kertovilla näytelmillä. Kisat päättyivät yleiseen ilonpitoon ja oluenjuontiin.

Sivistynyt sankari ja aatelinen

Robin Hoodin maine kiiri vähitellen myös vauraan kaupunkiväestön korviin.

1492: Uusi puhtoisempi imago

Robin Hoodin maine kiiri vähitellen myös vauraan kaupunkiväestön korviin. Vuonna 1492 ilmestyi balladi Gest of Robin Hood, ”­Robin Hoodin teot”. Se oli yksi ensimmäisistä ei-uskonnollisista Englannissa julkaistuista kirjoista, mikä kuvaa hyvin Robin ­Hoodin suosiota maan lukutaitoisen väestön keskuudessa.

Tarinoiden kohderyhmän muuttuessa myös Robin Hoodin hahmo muuttui. Häntä ei enää kuvattu oppimattomana kansanmiehenä vaan jalona ja sivistyneenä sankarina. Siinä missä ­Nottinghamin sheriffi oli mätä, Robin Hood oli rehti ja reilu.

Gest of Robin Hood -balladin lopussakin rukoillaan Robinin puolesta, sillä ”hän oli oli jalo lainsuojaton ja köyhien hyväntekijä”.

1598: Maantierosvosta tuli aatelinen

Tarinassa The Downfall of Robert, Earle of Huntington vuodelta 1598 Robin Hood kuvattiin ensi kertaa aatelisena. Robert-jaarli menetti petoksen vuoksi omaisuutensa, minkä seurauksena hän vetäytyi metsään ja alkoi käyttää nimeä Robin Hood. Robinin asuinpaikaksi mainittiin tarinassa ­ensi kertaa Sherwoodin metsä­ ja rakastetuksi Marian-neito.

1820: Sorrettujen saksien sankari

Walter Scottin vuonna 1820 ilmestyneen Ivanhoe-romaanin tapahtumat sijoittuvat 1190-luvulle Rikhard Leijonamielen ­aikaan. Romaanissa Robin Hood on ­hyvän kuningas Rikhardin kannattaja, joka taistelee vallan anastanutta prinssi ­Juhanaa vastaan. Romaanin näkökulma on kansallisromanttinen: normannit ovat valloittajia ja saksit sorrettuja.

Robin Hood on rahasampo

1900-2000: Robin Hood on yhä tuottoisa aihe

Vaikka Robin Hood -tarun syntyajoista on kulunut jo vuosisatoja, hahmo on yhä oiva rahasampo. Köyhien puolustajasta tehdyt lukuisat elokuvat ovat saaneet matkailijat tungeksimaan Nottingham­shiressä sijaitsevaan Sherwoodiin. ­Varhaisissa tari­naversioissa­ Robin Hood tosin asui Inglewoodin metsässä Yorkshiressä, missä kansanliike on nyt ­ryhtynyt tekemään seikkaa tunnetuksi.