Toukokuussa ensi-iltansa saa Ridley Scottin (mm. Gladiaattori) ohjaama uusi Robin Hood -elokuva. Nimiroolissa nähdään Russell Crowe ja Marian-neitona Cate Blanchett.

Robin Hood: Maantierosvosta filmisankariksi

Robin Hoodista on kerrottu tarinoita jo noin 800 vuotta. Tarinat ovat muuttuneet vuosien varrella, mutta kaikissa niissä Robin Hood taistelee sinnikkäästi korruptoituneita vallanpitäjiä vastaan.

Sankarista nimeltä Robin Hood kerrottujen tarinoiden tapahtuma-aika, paikka ja muut yksityiskohdat ovat muuttuneet moneen kertaan vuosisatojen kuluessa, mutta kertomuksen ydin on pysynyt samana: Robin Hoodin sinnikäs taistelu korruptoituneita vallanpitäjiä vastaan.

Lue lisää Robin Hoodista seuraavilta sivuilta.

Robin Hood ja pitkäjousi ­kuuluvat erottamattomasti yhteen. Jousi oli tavallisen ­kansan ase, ja varhaisimmissa tarinaversioissa Robin Hood ­olikin tavallinen kansanmies.

Tavallinen mies

Robin Hood -kisat Englannissa 1400-luvulla. Osanottajat kilpailivat jousiammunnasta, miekkailussa ja painissa. Kisojen tuomari oli pukeutunut ryöväriksi.

1228: Robin Hoodin nimi esiintyi oikeudenkäynnin asiakirjoissa

Robin Hood mainitaan ensi kerran vuonna 1228 pidetyn oikeudenkäynnin asiakirjoissa. Myöhemmin nimet Robinhood, ­Robert Hood ja Robyn Hude esiintyivät ainakin kymmenen oikeudenkäynnin yhteydessä eri puolilla Englantia.

Vuodelta 1439 peräisin olevassa tekstissä todetaan: ”Astonilainen joutomies Piers Venables kokosi joukon heittiöitä ja vetäytyi joukkioineen ­metsään, kuten Robyn Hude miehineen.” Robin Hood ei esiinny teksteissä käytännössä koskaan todellisena henkilönä vaan eräänlaisena lainsuojattomuuden henkilöitymänä.

1400: Robin Hood – kansan suosikki

Keskiajalla Robin Hoodista tuli hyvin suosittu hahmo niin tarinoissa kuin lauluissakin. Häntä ei kuitenkaan kuvattu jalona sankarina vaan karskina ja joskus jopa väkivaltaisena kansanmiehenä, joka selviytyi hengissä ­yksinomaan oveluutensa ansiosta.

Robin Hoodista kertovat tarinat olivat niin suosittuja, että eri puolilla Englantia järjestettiin toukokuussa Robin Hood -kisoja, joiden osanottajat mittelivät taitojaan niin jousiammunnassa, miekkailussa kuin painissakin.

Kilpailujen jälkeen näytelmäseu­rueet viihdyttivät kisayleisöä Robin Hoodista ja hänen joukkiostaan ­kertovilla näytelmillä. Kisat päättyivät yleiseen ilonpitoon ja oluenjuontiin.

Sivistynyt sankari ja aatelinen

Robin Hoodin maine kiiri vähitellen myös vauraan kaupunkiväestön korviin.

1492: Uusi puhtoisempi imago

Robin Hoodin maine kiiri vähitellen myös vauraan kaupunkiväestön korviin. Vuonna 1492 ilmestyi balladi Gest of Robin Hood, ”­Robin Hoodin teot”. Se oli yksi ensimmäisistä ei-uskonnollisista Englannissa julkaistuista kirjoista, mikä kuvaa hyvin Robin ­Hoodin suosiota maan lukutaitoisen väestön keskuudessa.

Tarinoiden kohderyhmän muuttuessa myös Robin Hoodin hahmo muuttui. Häntä ei enää kuvattu oppimattomana kansanmiehenä vaan jalona ja sivistyneenä sankarina. Siinä missä ­Nottinghamin sheriffi oli mätä, Robin Hood oli rehti ja reilu.

Gest of Robin Hood -balladin lopussakin rukoillaan Robinin puolesta, sillä ”hän oli oli jalo lainsuojaton ja köyhien hyväntekijä”.

1598: Maantierosvosta tuli aatelinen

Tarinassa The Downfall of Robert, Earle of Huntington vuodelta 1598 Robin Hood kuvattiin ensi kertaa aatelisena. Robert-jaarli menetti petoksen vuoksi omaisuutensa, minkä seurauksena hän vetäytyi metsään ja alkoi käyttää nimeä Robin Hood. Robinin asuinpaikaksi mainittiin tarinassa ­ensi kertaa Sherwoodin metsä­ ja rakastetuksi Marian-neito.

1820: Sorrettujen saksien sankari

Walter Scottin vuonna 1820 ilmestyneen Ivanhoe-romaanin tapahtumat sijoittuvat 1190-luvulle Rikhard Leijonamielen ­aikaan. Romaanissa Robin Hood on ­hyvän kuningas Rikhardin kannattaja, joka taistelee vallan anastanutta prinssi ­Juhanaa vastaan. Romaanin näkökulma on kansallisromanttinen: normannit ovat valloittajia ja saksit sorrettuja.

Robin Hood on rahasampo

1900-2000: Robin Hood on yhä tuottoisa aihe

Vaikka Robin Hood -tarun syntyajoista on kulunut jo vuosisatoja, hahmo on yhä oiva rahasampo. Köyhien puolustajasta tehdyt lukuisat elokuvat ovat saaneet matkailijat tungeksimaan Nottingham­shiressä sijaitsevaan Sherwoodiin. ­Varhaisissa tari­naversioissa­ Robin Hood tosin asui Inglewoodin metsässä Yorkshiressä, missä kansanliike on nyt ­ryhtynyt tekemään seikkaa tunnetuksi.

2010: Elokuva tulossa

Toukokuussa ensi-iltansa saa Ridley Scottin (mm. Gladiaattori) ­ohjaama uusi Robin Hood -elokuva. Elokuvan nimeksi kaavailtiin alun perin ”Nottinghamia”, ja sen päähenkilö olisi ollut oikeuden­mukainen sheriffi, mutta näkökulma ei miellyttänyt Scottia, joka rukkasi käsikirjoituksen uuteen uskoon.

Tuloksena on ennakko­tietojen mukaan perin­teinen ­Robin Hood -tarina, jonka päähenkilö kamppailee tuttuun tapaan vääryyttä vastaan. Nimiroolissa ­nähdään Russell Crowe ja Marian-neitona Cate Blanchett.