Roger Viollet/13006-1/Ritzau Scanpix
Billy the Kid

Nuorisorikollisesta legendaksi

Villin lännen pahamaineisimman lainsuojattoman kerrotaan aloittaneen rikollisen uransa jo poikana. Kun hän sai lahjaksi veitsen, hän kokeili sitä heti naapurin kissan kaulaan.

Billy the Kid eli vain 21 vuoden ikäiseksi, mutta hän ehti viedä yhtä monen ihmisen hengen.

Villin lännen ehkä kuuluisin pyssysankari aloitti tarinan mukaan rikollisen uransa jo varhain: saatuaan poikana lahjaksi veitsen hän testasi sitä leikkaamalla naapurin kissan kaulan.

Billy the Kidin legendaarinen maine syntyi vasta hänen kuolemansa jälkeen. Hänen elämänvaiheistaan ei tiedetä paljonkaan. Hänen oikea nimensä lienee ollut Henry McCarty, mutta hän käytti myös sukunimiä Bonney ja Antrim.

Billy jäi orvoksi nuorena, ja hänet pidätettiin ensimmäisen kerran 15-vuotiaana.

Myöhemmin hän oli lainvalvojien huomassa toistuvasti mutta onnistui aina pakenemaan. Maanomistuskiistan yhteydessä hän ampui šeriffi William Bradyn, minkä jälkeen hänestä tuli Yhdysvaltojen etsityin mies.

Sherif Pat Garrett
© Roger Viollet/13006-1/Ritzau Scanpix

1881 hän joutui väijytykseen ja kuoli šeriffi Pat Garrettin luodista.

Garrett myös ikuisti Billyn maineen kirjallaan, jossa tämä kuvataan raa’aksi mutta myös hauskaksi ja lojaaliksi.

TV-sarja Billy the Kidistä (2022)

Billy the Kidin uskomatonta tarinaa on hyödynnetty monissa elokuvissa, kirjoissa ja sarjakuvissa. Monet muistavat etenkin vuoden 1973 elokuvan ”Pat Garrett ja Billy the Kid”, johon Bob Dylan teki musiikin.

Suositun Viikingit-sarjan luoja Michael Hirst on nyt tehnyt oman versionsa Billy the Kidistä. ”Billy the Kid” -sarjan pääosassa on Tom Blyth, ja siinä pyritään esittämään hahmosta tavallista herkempi puoli.

Tv-sarja ”Billy the Kid” ensi-ilta Suomessa oli 12. kesäkuuta Elisa Viihde Viaplayssa.

”Billy the Kidin” (2022) traileri