Montako vankia pakeni Alcatrazista?

Vain muutama vanki yritti paeta vaarallisille vangeille tarkoitetusta vankilasta sen 30 vuoden olemassaolon aikana, ja heistäkin harva onnistui.

Vain muutama vanki yritti paeta vaarallisille vangeille tarkoitetusta vankilasta sen 30 vuoden olemassaolon aikana, ja heistäkin harva onnistui.

Shutterstock

Alcatrazin saarella Yhdysvalloissa ­toimineesta ­”pakovarmasta” vankilasta yritti sen toiminta-aikana vuosina 1934–1963 paeta 36 vankia. Suurin osa vangeista joko jäi kiinni, ammuttiin tai löydettiin hukkuneena, ja virallisesti yksikään yritys ei onnistunut.

Viidestä vangista on kuitenkin vain merkintä: ­”Kadonnut, oletettu hukkuneen.” Kaksi heistä lähti pakomatkalle vuonna 1937 katkaistuaan kalterit viilalla.

Sää oli kuitenkin poikkeuksellisen huono, ja asiantuntijat ovatkin yksimielisiä siitä, että he hukkuivat ja merivirrat veivät heidän ruumiinsa avomerelle.

Loput kolme kadonnutta vankia hävisivät selleistään vuonna 1962. He olivat kuukausitolkulla kaivaneet reikää selliensä seinään muun muassa vanhan imurin moottorista itse tehdyllä poralla, jonka äänen he olivat peittäneet soittamalla kaivutyön aikana hanuria.

Pakoyönä he asettivat sänkyynsä paperimassasta tehdyt päät, jotta ­heidän pakoaan ei huomattaisi niin nopeasti, ja lähtivät saarelta sade­takeista tekemällään lautalla.

Moni ihminen on sittemmin väittänyt nähneensä karkureita eri paikoissa, mutta tutkittuaan tapausta 17 vuotta FBI ­päätti sulkea sen vuonna 1979. Tapaus on silti yhä avoinna liittovaltion šeriffin ­U.S. Marshalsin kirjoissa.

© Shutterstock

Alcatraziin suljettiin vaarallisimmat vangit

Pieni Alcatrazin kalliosaari sijaitsee San Franciscon lahdessa noin kahden kilometrin päässä mantereelta.

Saaren ympärillä on voimakkaita merivirtoja, ja siksi Alcatraz oli hyvä valinta, kun Yhdysvaltain oikeusministeriö etsi vuonna 1934 paikkaa pakovarmalle vankilalle.

Aikanaan Alcatrazissa ovat istuneet vankilatuomiotaan muun muassa kuuluisat gangsterit Al Capone ja ­George ”Machine Gun Kelly” Barnes. Vankila suljettiin vuonna 1963, koska suolavesi oli rapauttanut rakennuksia niin huonoon kuntoon.

Nykyisin Alcatraz on avoinna turisteille, ja siellä käy vuosittain noin 1,5 miljoonaa vierailijaa.