Roma Numismatics & Linkedin
Brutus, kolikko, Caesar.

Miljardööri palautti maailman kalleimman antiikin aikaisen kolikon

2 000 vuotta vanha kolikko – jonka Brutus oli lyöttänyt Julius Caesarin murhan kunniaksi – myytiin vuonna 2020 huikealla 4,2 miljoonalla dollarilla eli noin 3,9 miljoonalla eurolla. Antiikkimaailmaa kohauttaneen kaupan junaillut myyjä on nyt osoittautunut suuren luokan huijariksi.

Vuonna 2020 yhdysvaltalainen miljardööri osti 4,2, miljoonalla dollarilla (3,9 miljoonalla eurolla) pienen, kahdeksan gramman painoisen kultakolikon.

Kolikon oli lyöttänyt Marcus Junius Brutus vuonna 42 eaa., ja sillä oli juhlistettu Brutuksen ystävän, diktaattori Julius Caesarin murhaa vuonna 44 eaa. Brutus kuului itse murhan juonineisiin salaliittolaisiin.

Kyseessä oli kallein koskaan myyty antiikin ajan kolikko, mutta nyt laittomaksi osoittautunut kauppa on purettu. Kolikko on nimittäin paljastunut varastetuksi.

Ainutlaatuinen pala historiaa

Julius Caesarin murha oli käänteentekevä tapahtuma Rooman valtakunnassa, ja se johti sisällissotaan, joka päättyi Brutuksen kuolemaan vuonna 42 eaa.

Brutus lyötti omia kolikoita maksaakseen sotilaidensa palkan sisällissodan aikana ja pyrki näin myös oikeuttamaan murhan, jonka hän itse ajatteli pelastavan tasavallan diktatuurilta.

Brutus, kolikko, Caesar.

Brutuksen kolikkoja on säilynyt vain kolme. Tämä on niistä ainoa, joka on valmistettu kullasta, ja näin myös arvokkain.

© Roma Numismatics

Kolikkoon onkin painettu toiselle puolelle Brutuksen kuva ja kääntöpuolelle kaksi tikaria ja sanat ”Eid Mar” eli murhapäivä 15. maaliskuuta. Tikarit todennäköisesti symboloivat Brutusta ja hänen liittolaistaan Gaius Cassius Longinusta, jotka molemmat iskivät tikarin Caesarin selkään.

Pieni kultakolikko on täten arvokas pala historiaa, ja Brutuksen kolikoita tiedetään olevan sen lisäksi olemassa enää vain kaksi. Tiistaina 21. maaliskuuta kolikko, joka on alun perin löytynyt Kreikasta, palautettiin kuitenkin kreikkalaisille viranomaisille.

Huhut kolikon hämäräperäisestä taustasta alkoivat kiertää jo tammikuussa 2023, kun myyjä, brittiläinen Richard Beale, pidätettiin New Yorkissa useiden varastettujen antiikin aikaisten kolikkojen myynnistä.

Beale kertoi itse hankkineensa roomalaisen kolikon italialaiselta keräilijältä väärennettyjen asiakirjojen perusteella vuonna 2014. Kyseinen keräilijä on myös pidätetty.

Richard Beale.

Brittiläinen kolikkokauppias Richard Beale on johtanut Roma Numismatics Limited -huutokauppakamaria yli 13 vuotta.

© Linkedin

Viranomaiset ovat tarkkailleet Bealen, entisen sotilaan, toimia jo vuosia. Hän alkoi myydä kolikoita vuonna 2009, ja Britannian numismaattisen kauppayhdistyksen puheenjohtajan Christopher Martinin mukaan Beale ilmestyi alalle kuin ”salama kirkkaalta taivaalta”.

”Vuoden sisällä hän myi jo miljoonien puntien arvoisia kolikoita. Sellaista ei koskaan tapahdu, mutta hänen kohdallaan tapahtui. Mistä hän oikein tuli? Kukaan ei tuntunut tietävän”, Martin kertoo.

Beale oli yrittänyt myydä kolikkoa jo vuonna 2015 New Yorkissa alan konferenssissa. Hän oli sanonut potentiaaliselle ostajalle kolikon olevan peräisin ”vanhasta sveitsiläisestä kokoelmasta”, mikä antiikkikaupan sisäpiirin kielellä tarkoittaa, että esineen taustasta ei ole varmaa tietoa ja että se voi todennäköisesti olla varastettu.

Potentiaalinen ostaja on kertonut kuitenkin Yhdysvaltojen kotimaan turvallisuusvirastolle myyntiyrityksestä. Beale lopulta pidätettiin, ja häntä syytetään nyt muun muassa varkaudesta, varastetun tavaran hallussapidosta sekä salaliitosta. Brutuksen kolikon lisäksi juttuun liittyy muun muassa viisi antiikin aikaista kolikkoa, jotka on luultavasti varastettu Gazasta.

VIDEO – Katso kolikon alkuperäinen huutokauppavideo:

Video

Kreikassa taistellaan muinaisaarteiden salakauppaa vastaan

Kolikon ostajasta tiedetään vain se, että kyseessä on yhdysvaltalainen miljardööri. Ostaja on toiminut viranomaisten kanssa yhteistyössä ja palauttanut 3,9 miljoonan euron arvoisen kolikon.

Kolikko on löydetty alun perin Kreikasta, jonne se on myös palautettu, samoin kuin lukuisia muita muinaisesineitä yhteensä noin 18 miljoonaa euron arvosta.

Palautuksen yhteydessä Kreikan pääkonsuli Konstantinos Konstantinou korosti, että tällaiset kansainväliset rikollisverkostot on lyötävä, sillä muinaisesineiden laiton kauppa ”riistää arkeologiset löydöt niiden kontekstista.”