Mafiapomo kuristi odottavan äidin ja liuotti lapsen ruumiin happoon

Raa’at murhat siivittivät juuri pidätetyn mafiapomon Matteo Denaron Cosa Nostran huipulle. Jopa muiden mafiosojen hänelle antama lempinimi on peräisin väkivaltaiselta sarjakuvaroistolta.

Matteo Messina Denaro ja Diabolik

Matteo Denaro sai lempinimensä "Diabolik" väkivaltaiselta italialaiselta sarjakuvahahmolta, joka tappoi aina veitsellä.

© Angela & Luciana Giussani, Corriere della Sera

Matteo Messina Denaro kuoli 25. syyskuuta 2023, kun hänet oli edellisenä päivänä vaivutettu lääkkeillä keinotekoiseen koomaan. Kuolinhetkellä Denaro oli hoidettavana suolistosyövän takia mafian vankilassa Keski-Italiassa.

Tässä on tiivistetty henkilökuva yhdestä Italian pelätyimmistä miehistä.

Kesällä 1988 muuan 26-vuotias mies tuotiin poliisiasemalle pienessä sisilialaisessa Castelvetranon kylässä, joka sijaitsee syvällä mafian sydänmailla. Pienessä paikallisyhteisössä oli tapahtunut jälleen yksi murha, ja poliisi kysyi nuorelta mieheltä, oliko tämä kuullut tai nähnyt jotakin. Mies kuitenkin vakuutteli epäileville poliiseille:

”Olen vain tavallinen maanviljelijä, ei minulla ole mitään tekemistä mafian kanssa.”

Matteo Messina Denaro oli kuitenkin kaukana tavallisesta viljelijästä. Hän oppi käyttämään pistoolia 14-vuotiaana ja tappoi ensimmäistä kertaa ihmisen ollessaan 18-vuotias. Hänen isänsä oli Castelvetranon mafiapomo ja poliisin tuttu. Nyt Denaro johti omaa paikallista mafian haaraansa, ja hänellä oli useita alaisia. Poliisi ei kuitenkaan voinut todistaa mitään ja joutui päästämään hänet menemään.

Sen jälkeen Denaro onnistui välttelemään poliisia, kunnes hänet 16. tammikuuta 2023 pidätettiin 30 vuoden pakoilun jälkeen.

Siihen mennessä hän oli vuodattanut verta jopa mafian mittapuulla varsin väkivaltaisesti.

Matteo Messina Denaro

Denaro poikkesi Sisilian vanhoista konservatiivisista mafiapomoista. Hän rakasti kalliita autoja, merkkivaatteita ja naisia.

© Corriere della Sera

Mafiapomo surmasi surutta

Matteo Messina Denaro päätyi Sisilian mafian eli Cosa Nostran ylimmäksi johtajanaksi, ja hänen tiensä huipulle on kivetty murhilla. Väitetään, että Denaro on itse murhannut 50 ihmistä ja lisäksi surmauttanut useita muita. Esimerkiksi vuonna 1992 hän tappoi kilpailevan mafiapäällikön Vincenzo Milazzon ja kuristi tämän raskaana olleen naisystävän.

Denaron kerrotaan myös siepanneen toisen mafiapomon 11-vuotiaan pojan ja pitäneen tätä vankina kaksi vuotta, jottei pojan isä rohkenisi ryhtyä yhteistyöhön poliisin kanssa. Lopulta hän kuitenkin surmasi pojan ja tuhosi ruumiin hapolla.

Muut mafiosot kutsuvat Denaroa nimellä Diabolik. Nimi tulee tunnetusta italialaisesta sarjakuvahahmosta, roistosta, joka pääsee aina livahtamaan viranomaisilta ja tappaa armotta vastustajansa veitsellä.

Denaro itse kehuskelee mielellään teoillaan; erään entisen mafioson mukaan hän on todennut, että ”Olen yksinäni täyttänyt kokonaisen hautausmaan.”

Video: Poliisi pidättää Matteo Denaron

60-vuotias mafiapomo pidätettiin vanhan kotinsa lähellä Sisiliassa.

Video

Denaro oli osallisena myös kahden Italian mafiaa vastaan taistelleen tutkintatuomarin, Giovanni Falconen ja Paolo Borsellinon murhiin vuonna 1992. Murhat oli tilannut mafian korkein johtaja Salvatore Riina, ja ne olivat alkua Cosa Nostran avoimelle taistelulle valtiovaltaa vastaan. Mafia toteutti muun muassa Firenzessä, Milanossa ja Roomassa pommi-iskut, joissa kuoli 10 ja haavoittui 93 ihmistä. Denaron on todettu olleen osallisena myös näihin iskuihin.

Valtiovalta jatkoi kuitenkin mafian vastaista taisteluaan ja pidätti muun muassa Riinan 15. tammikuuta 1993. Poliisi oli myös Denaron kintereillä, mutta tämä painui maan alle, ja hänestä tuli yksi Italian etsityimmistä rikollisista.

Kun Salvatore Riina kuoli vankilassa vuonna 2017, Denaro oli viimeinen eloonjäänyt vanhoista mafiapomoista, ja hänestä tuli Cosa Nostran ylin johtaja. Viranomaiset tekivät kaikkensa saadakseen hänet kiinni, ja 16. tammikuuta 2023 se vihdoin onnistui – tasan 30 vuotta sen jälkeen kun hänen vanha johtajansa ja oppi-isänsä Salvatore Riina oli pidätetty.

Denaron terveydentila heikkeni, ja hänet siirrettiin L'Aquilan vankilaan paksusuolisyövän hoitamiseksi. Cosa Nostran pomo kuoli vankilassa varhain aamulla 25. syyskuuta 2023.