Leicestershire Police
Colin Pitchfork

Kuka on ensimmäinen dna:n paljastama murhaaja?

Brittipoliisit olivat neuvottomia selvittäessään kahden 15-vuotiaan tytön murhaa, kunnes dna-tutkijat tulivat apuun ja todistivat uuden menetelmän hyödyllisyyden rikostutkinnassa.

15-vuotias Lynda Mann ei palannut kotiin sovittuna aikana lastenvahtikeikaltaan 21. marraskuuta 1983. Vanhemmat ja naapuri etsivät tyttöä koko yön ja löysivät hänen ruumiinsa aamulla syrjäisen polun varresta.

Lynda oli raiskattu ja kuristettu. Poliisi otti hänen kehostaan siemennestenäytteen, mutta muiden johtolankojen puuttuessa tutkinta ei edistynyt.

Lähes kolme vuotta myöhemmin toisen 15-vuotiaan tytön ruumis löytyi metsästä Leicesterin läheltä muutaman kilometrin päässä Lyndan ruumiin löytöpaikasta. Myös hänet oli raiskattu ja kuristettu.

Poliisi otti jälleen siemennestenäytteet, ja murhan tekotavan perusteella poliisi päätteli, että sama mies oli murhannut molemmat tytöt.

Colin Pitchfork

Pitchfork oli lähes 34 vuotta vankilassa kahden 15-vuotiaan tytön murhasta. Hän pääsi ehdonalaiseen vuonna 2021 – ja joutui pian takaisin vankilaan.

© Leicestershire Police

Kollega kieli murhaajasta

Leicesterin yliopiston tutkijat vahvistivat poliisin teorian. He kehittivät vuonna 1985 menetelmän luoda yksilöllisiä dna-profiileita geneettisestä aineksesta, ja heidän tutkimustensa perusteella siemenneste oli saman miehen molemmissa tapauksissa .

Poliisi otti kaikilta paikallisilta miehiltä verinäytteen, mutta murhaajaa ei löytynyt tutkitun noin 4 500 miehen joukosta.

Läpimurto saatiin elokuussa 1987, kun muuan nainen kertoi poliisille kuulleensa paikallisessa pubissa miehen kertovan, että tämä oli antanut verinäytteen työtoverinsa puolesta.

Poliisi pidätti työtoverin, 37-vuotiaan Colin Pitchforkin, jonka dna-näyte paljasti hänet murhaajaksi.

Pitchfork tuomittiin elinkautiseen, johon liittyi mahdollisuus päästä ehdonalaiseen 28 vuoden kuluttua. Hänet vapautettiin kesäkuussa 2021 mutta pidätettiin jo kahden kuukauden päästä hänen rikottuaan ehdonalaisehtoja lähestymällä nuoria naisia.