Piirros Zodiac-murhaajasta

Kuka oli Zodiac-murhaaja?

Zodiac-murhaaja riehui Kaliforniassa 1960-luvulla. Nyt 50 vuotta myöhemmin joukko tutkijoita uskoo tunnistaneensa murhaajan.

Zodiac-murhaaja riehui Kaliforniassa 1960-luvulla. Nyt 50 vuotta myöhemmin joukko tutkijoita uskoo tunnistaneensa murhaajan.

San Francisco Police Department

1960-lopulla Pohjois-Kalifornia oli kauhun vallassa. Niin sanottu Zodiac-murhaaja tappoi viisi ihmistä joulukuun 1968 ja lokakuun 1969 välisenä aikana, eikä murhaajaa ole vieläkään varmasti löydetty. Häntä epäillään myös noin 20 muusta murhasta, mutta lopulliset todisteet puuttuvat.

Zodiac-murhaaja lähetti lehdille useita kryptisiä kirjeitä, joissa hän tunnusti murhanneensa 37 ihmistä. Hän pilkkasi kirjeissään poliisia ja rehenteli, ettei poliisi koskaan löytäisi häntä. Osa kirjeistä oli kirjoitettu salakirjoituksella, jota ei ole onnistuttu kokonaan purkamaan.

Piirros Zodiac-murhaajasta

Poliisi teetti useita piirroksia Zodiac-murhaajasta tämän kiinnisaamiseksi, mutta niistä ei ollut apua.

© San Francisco Police Department

Uhrit olivat nuoria

Vaikka Zodiac-murhaaja väitti kirjeissään surmanneensa 37 ihmistä, poliisi tietää varmaksi vain seitsemän uhria, jotka kaikki olivat alle 30-vuotiaita. Viisi heistä kuoli, mutta muut selvisivät murhaajan hyökkäyksestä hengissä.

  • 20/12/1968: David Arthur Faraday (17) ja Betty Lou Jensen (16) ammuttiin kuoliaaksi syrjäisellä tiellä Beniciassa Kaliforniassa ensimmäisillä treffeillään.
  • 4/7/1969: Michael Renault Mageauta (19) ja Darlene Elizabeth Ferriniä (22) ammuttiin pysäköintialueella Vallejossa. Mageau jäi henkiin.
  • 27/9/1969: Bryan Calvin Hartnellia (20) ja Cecelia Ann Shepardia (22) puukotettiin järven rannalla Napan piirikunnassa. Hartnell selvisi hengissä 8 veitseniskusta.
  • 11/10/1969: Taksinkuljettaja Paul Lee Stine (29) ammuttiin kuoliaaksi San Franciscossa. Silminnäkijöiden mukaan murhaaja poistui paikalta rauhallisesti.

FBI kiistää teorian

Tapauksen tutkinta jatkuu joissakin piirikunnissa. Vuosien mittaan Zodiac-murhaajaksi epäiltyjä on ollut useita, mutta poliisi on nimennyt virallisesti epäillyksi vain yhden henkilön, entisen alakoulun opettajan Arthur Leigh Allenin. Hän kuoli vuonna 1992.

Lokakuussa 40 entisestä poliisin tutkijasta, tiedusteluvirkailijasta ja toimittajasta koostuva ryhmä nimesi entisen lentäjän Gary Francis Posten Zodiac-murhaajaksi.

Ryhmä perustaa väitteensä silminnäkijäkuvauksiin, valokuviin ja oikeuslääketieteellisten todisteisiin.

Ryhmän mukaan vuonna 2018 kuolleella Postella oli muun muassa otsassa samanlainen arpi kuin murhaajalla silminnäkijäkertomusten mukaan piirretyissä kuvissa. Poliisi on kiistänyt teorian, ja FBI on ilmoittanut tapauksen olevan edelleen avoin.