Gerard Fouet/AFP/Ritzau Scanpix

Kuka oli viimeinen giljotiinissa mestattu?

Kun Djandoubi-nimisen väkivaltaisen murhaajan pää pantiin pölkylle Marseillessa, se oli viimeinen kuolemaantuomitun mestaus Ranskassa.

Kuolemantuomiot pantiin 18. syyskuuta 1981 saakka Ranskassa vuosisatojen ajan ­täytäntöön giljotiinilla. Kyseenalainen kunnia olla giljotiinin ­viimeinen uhri lankesi miehelle nimeltä Hamida Djandoubi.

Hänet teloitettiin ­giljotiinilla 10. syyskuuta 1977 Baumettesin vankilassa Marseillessa.

Djandoubi oli vangittu kolme vuotta aiemmin, ja hänet oli tuomittu muun muassa pahoinpitelystä, raiskauksesta ja murhasta.

Vuonna 1973 hän oli viekoitellut kolme naista ja pakottanut heidät prostituutioon. Hän myös pahoinpiteli yhtä naista kahden muun edessä ja ajoi sen jälkeen uhrinsa Marseillen laitamille ja kuristi tämän.

Djandoubin puolustusasianajaja yritti vakuuttaa oikeuden siitä, että syynä Djandoubin julmaan käytökseen olivat alkoholismin aiheuttamat persoonallisuusmuutokset sen jälkeen, kun hänen toinen jalkansa oli amputoitu vuonna 1971.

Se ei kuitenkaan auttanut.

Vaikka Djandoubi jäi ­viimeiseksi giljotiinissa teloitetuksi, rikollisia tuomittiin mestattavaksi hänen jälkeensäkin.

Kun kuolemantuomio lakkau­tettiin Ranskassa vuonna 1981, vankiloissa oli monia ihmisiä, jotka ­odottivat ­joutumistaan giljotiiniin. ­Heidän tuomionsa muutettiin silloin ­elinkautisiksi vankeusrangaistuksiksi.